Primož – začimbe za tatarski biftek

Hoj Mica!
Nisem Primož, pa mogoče ti bo moj recept pomagal. Pribl. za 4 osebe vzameš 40 dag pljučne potem pa jaz dajem od oka; 1 žlica zenfa, 1 žlička majoneze, 1 rumenjak, mala čajna žlička soli, poper, kavina žlička(prej majn kot več) mlete sladke rdeče paprike, enih 8 kaper, 2-3pekoče male feferone(odvisno kako pekočega hočeš imet), 4-5 zrn česna(stisni),čist malo šalotke in čist malo kisle kumare.
Tako ga delam jaz. kapre in feferone na drobno narežem, meso na krogce in vse skupaj vržem v multipraktik. Pustim ga da je čist sesekljan, kot kakšna pašteta. Takšnega imamo mi radi. Potem ga tako poskusiš in lahko dodaš še ali sol ali zenf, če je premalo mazav. Pazi pa na to koliko peče. Pekoči okus razvije bolj šele potem, ko nekaj časa stoji. Men je najboljši takrat, ko malo zapeče, ne preveč. Jaz slanih filetov ne dam. Imamo raje brez.
Na srečanju pa bi rekla, da je bilo šalotke precej več in vsa zadeva bolj groba. Stvar okusa. Narediš tako, kot se ti zdi boljše. LP
P.S. Ali si dobila moje slike. Mož je rekel, da ni šla naprej pošta ker je bila prevelika. Lahko, če te še zanima pošljem več pošt, kar po eno ali dve sliki. LP

Tudi industrijsko predelana jajčka so pregledana – največji problem so ravno “naravna” jajčka od neznanih kmetov (Evita že ve, kaj daje noter, jaz pa za mojega soseda ne bi dal roke v ogenj, pa je fejst kmet).
Salmonela v jajcih od velikih proizvajalcev ni grožnja, ker so jajca sortirana in skladiščena pod pravilnimi, higiensko ustreznimi pogoji in je tudi zdravje kokoši nadzorovano, problem je največkrat v tistih od “Franca iz Kozjega dola, ki jih prodaja na tržnici”.
So mi večkrat zagotavljali, da so sveža, pa sem jih potunkal v kozarec (saj veste, da se tako preverja svežina, a ne?), pa so bila stara najmanj 2 tedna. Tako da zdaj zaupam le svoji teti ali pa babici ali pa raje kupim pakirana.
Toliko o zdravih jajcih. Doma pridelana jajca so seveda izjema – ti natanko veš, kaj daš in nudiš, če pa že nimam svojega, pa imam raje tista, ki so industrijsko nadzorovana.
D.
DD, se strinjam. Imaš prav. Veš kar se tiče mesa in jajc in nasploh hrane sem jaz tako natančna, da je mož včasih že kar malo jezen. Jaz mu pa pravim, srečo imaš, da imaš takšno ženo, ki ne da vsakega “sranja” na mizo.
Lahko bi polemizirali kolikor bi hoteli tudi okrog npr. surovega mesa, ki je v tatarcu, pa mislim, da je brezveze, ker je odločitev vsakega posameznika kaj bo jedel in kaj ne. Jaz zase vem, da tatarca z užitkom pojem samo tistega, ki ga sama naredim in meso kupim pri znanem pridelovalcu res sveže, nikakor ne v mesnici, kjer se lahko vlači že bogve kako dolgo, ali pa je že prej zamrznjeno,….
Uboga Mica upam da ti ne bomo odvzeli vseh skomin po tatarcu. Pri nas bo vsekakor na jedilniku za praznike in to z rumenjakom. LP

Hej, hvala vsem, ki ste se potrudili. Sem že izjavila, da je fino, ker lahko “prisluškujem” pogovoru. Ob tem se malo nasmejim, polepša mi dan, na kateri post pa tudi odgovorim, ker si ne morem kaj, da ne bi tudi jaz kač čveknila. Le pričakovanega recepta od Primoža še nimam. Bom pa poskusila s tem, kar ste mi sporočili vsi ostali. Jajca kupujem – upam, da sveža, naredim sama majonezo – porabim približno pol litra olja in dva rumenjaka, kupljene ne maram. Lep pozdrav Mica.