Pripadniki Unije prispeli, napetost narašča
Spominska slovesnost optantske organizacije Unija Istranov pri jami Golobivnica buri duhove in okoliške prebivalce spravlja v bes. Pripadniki Unije so že prispeli na kraj dogodka, slovenski policisti so pripravljeni na morebitne incidente.
Pripadniki Unije Istranov so že prispeli v kraj Lokev pri Sežani. Razlog za zborovanje je žalna slovesnost pred jamo Golobivnica, kjer naj bi bila okostja pobitih Italijanov. Prišli so z enim avtobusom in tremi osebnimi vozili.
Žalna slovesnost se je pravkar začela tudi ob spomeniku padlim v NOB, ki jo je organiziralo tržaško društvo Promemoria. Zbrali so se slab kilometer stran od jame Golobivnica.
Policisti pripravljeni
Na kraju dogodka so tudi policisti, ki bodo preprečili morebitne incidente.
Unija Istranov je svoj prihod napovedala. “Tako je. Prejeli smo njihovo prijavo, v kateri so navedli, da bodo organizirali žalno slovesnost pred jamo Golobivnica. V njihovem programu je zapisano, da se bodo zbrali v kraju Lokev ob 9.30. Moram poudariti, da po zakonu o javnih zbiranjih ni treba prijaviti žalne seje – ni treba pridobiti dovoljenja upravne enote, niti ni treba dogodka prijaviti na policiji. To so nam tudi razložili v dopisu, ki smo ga prejeli. In to drži,“ je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik koprskih policistov Marko Kastelic. Dodal je, da bodo policisti prisotni na kraju dogodka.
Žbogar: Upam, da bo vse potekalo mirno
Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je že včeraj dejal, da ni seznanjen s podrobnostmi. “Mislim, da gre za žalno slovesnost. Upamo, da bo vse potekalo mirno in spodobno, brez incidentov in nepotrebnih izzivanj,“ je še dejal.
Napeto je bilo že februarja
V kraju je bilo napeto že konec februarja, ko so krajani ter člani društva TIGR, ZZB NOV Slovenije in Civilne iniciative za Primorsko preprečili omenjeni italijanski organizaciji obisk jame. Takrat je prišlo do napetosti, vendar se je vse končalo brez hujših posledic.
Unija Istranov namreč zatrjuje, da se v jami nahaja grobišče italijanskih civilistov, protest krajanov pa naj bi bil “necivilizirana manifestacija“. Krajani so nasprotno zatrjevali, da je pobuda optantske organizacije provokacija, okrcali pa so tudi slovensko politiko.
http://24ur.com/novice/slovenija/v-kraju-lokev-pri-sezani-je-napeto.html
Izgleda, da je prav Slovenija tista država, kjer se je zgodilo največ povojnih pobojev. Svojci žrtev prihajajo od povsod: Italija, Hrvaška, Nemčija …….
Kaj so že Italijani in Nemci počeli pri nas, da so na koncu končali ubiti? Ko pridejo na turizem, jih ne pobijamo, kolikor mi je znano. Pred nekaj dnevi je bila neka slovensnost nekje, kdo bi si zapomnil ime, ker imajo vsak dan kakšno povojno slovesnost. Razen parih politikov in še nekaj desničarjev, ki živijo za poboje, so bili tam samo Hrvati. Logično, zakaj, njihovi so tam pokopani. Vsakemu, ki kaj ve o zgodovini, je jasno, da to niso bili kar eni tam Hrvati, ampak ustaši, ki so čez slovensko ozemlje bežali za Zahod. Kaj so ti isti delali med vojno, je pa širše znano tistim, ki nekaj vedo o zgodovini.
Sicer pa forum samo en dan ni bil moderiran in že je poln trupel in kosti.
Joj ninej, upam da nisi mislila mene. Jaz sem čisto pridna majhna živalca.[/quote]
Vrabček,
ali nisi videla, jaz ko ponavadi pišem pozno zvečer, je bilo napisano, da vešče že letajo.:-)
Tudi podgane so letale, ampak je bila PRABABI,:-) kot sem napisala, naj uživajo.
Na “podgano”, se je oglasil Primož in tudi po imenu opozoril tistega, ko je to napisal, seveda je uporabil drug nick.
Tistega že ni nekaj časa, ali pa kje potuhnjeno piše?
Bom ugotovila, redko kdo mi uide.
Se ne sekiram. Prav zato, se še pojavljam tukaj.