Priporočilo za nedeljski izlet
Tale najin se je sicer zgodil že prejšnjo nedeljo, ker pa mi čas prej ni dopuščal, dovolite, da vam ga predstavim točno zdajle.
Torej… lepo nedeljsko jutro. Pot proti Postojni, skozi Pivko do Ilirske Bistrice. Tam zavijemo proti Sviščakom. Ko smo že takorekoč na Sviščakih zavijemo desno proti Snežniku. Pripeljemo se lahko kar daleč, tako da nas od 1862 m (se mi zdi) visokega primorskega vršaca loči le še 40 minut prijetne hoje med nizkim borovim grmičjem. Potepink in potepinkov ogromno. Skoraj se naveličaš “doberdanati”. Tik pod vrhom stoji koča, sicer temačna in na pogled neprijazna, vendar v njej se dobi prijazne ljudi in dober čaj.
Sledil je spust nazaj dol in z avtom do Sviščakov. Čeprav so mi v bistvu tako blizu, nisem imela pojma, da je tam celo naselje lesenih (apartmajskih) hišk v gozdičku, ter da je možno celo kampirat.
Dalje od tam vodi pot proti Mašunu. Ker se je ravno odvijala neka tradicionalna lovska maša, kjer je bilo 3.000 avtomobilov in 10.000 ljudi, ni bilo volje za postanek.
Potem pa… neverjetno… ekstremno lepo… nad nekim selom pri Knežaku prekrasen pogled na neko kotlino…sveže in manj sveže pokošeno, v vseh odtenkih zelene… Sledila je naprej vožnja proti Pivki… kaj pa vem kako so si že sledila naselja… najprej morebiti neke Dr(s)kovče… potem pa vidi ga ti… neke Parje… kje sem že slišala za to? Ahm, spomnim se v trenutku. Tam baje neki možakar pripravlja najboljša ocvrta jajčka na svetu (tako na črno, ni nobene usmerjevalne table). In zaprmej, če mi ne bi mož zjutraj postregel z ocvrtimi jajčki in če se ne bi branila holesterola… zaprmej, da bi šla na tista jajčka.
Dalje vodi pot proti Pivki in Postojni, v kolikor se ne zavije kam drugam. Vse poti pač ne vodijo v Rim. Nekatere vodijo tudi samo domov. Doma je pa najlepše.
V kolikor vam čas dopušča se lahko napotite v Postojnsko jamo. Ker pa ste tam večinoma že vsi bili, vam priporočam ogled Predjamskega gradu, še bolj pa jame pod gradom, v kateri je baje tudi največje prezimovališče netopirjev v Evropi. Vidite pa lahko tudi zelo zelo stare podpise naših prednikov.
Se opravičujem, če sem zmotila vaš razigrani dan s tem resnim potopisom. Naj vam bo dan še naprej prijeten. Večer, ki se nagiba v noč, pa sploh. Naj vam noge greje ljubljena oseba; v kolikor je ni blizu, pa naj vas greje misel nanjo.
Lep pozdrav,
HK
Drskovče, mož ženo tolče,
Parje, mož ženo varje !
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Hvala Hely za lep namig.
V prvi priliki grem tja na jajčka :))))
Aja pa še to…škoda da se nisi ustavila na lovski maši…jo vedno drži župnik-lovec….pred časom izbran za najpopularnejšega župnika na Primorskem.
(beri….včasi maša odpade, ker je moral iz gospod NUJNO na lov)
:))))))))))))))))))))))))
Ti ti strela, pa nič se izdat…lahko bi ti umešal kakšno jajčko :))))
…spoznal,sem enmu sošolcu iz IL BI obljubil,da gremo enkrat na tist Lep hrib.
Seveda ni blo nič iz tega…:-((((
Da sem obljubo delno izpolnil….sva šla enkrat z enim drugim frendom z letalom povsod tam,kjer sem bil…oz.želel biti.Od Portoroža prek Učke…do Grobnika,Platka in seveda čez Notranjskega kralja…Snežnika!Sam,ker je taka močna burja pihala tist čas…sva morala letalo mal višje držat…tako,da me res čaka še pohod..zu fuss….gor.že zato,ker sem bivšemu sošolcu obljubil…..in zato,ker mamo tam blizu Saškota,ki je pa tko al tko od vseh nas prijatu!
🙂