priprava aptamila
Sem ravno brala post o higieni, pa sem se spomnila, da za nasvet lahko povprašam še vas. Namreč – mojemu štirimesečniku dodajam aptamil Pripravim ga tako, da ustekleničeno vodo pogrejem v mikrovalovki, stresem noter aptamil in to je to. Kar ostane, zlijem stran.
Pri pediatru pa je sestra rekla naj vodo (iz pipe ALI ustekleničeno) vrem pet minut, potem dam noter aptamil. Pripravim naj zjutraj za cel dan, posamezne flaške pa pogrevam v vroči vodi.
Naj povem, da ustekleničeno vodo pijemo tudi mi, tako da tistra odprta voda ne stoji na pultu samo za malega in se mi ne zdi postana, kar pa se tiče mikrovalovke, me večina prepričuje, da je ok. Tudi jaz mislim, da ni škodljiva zadeva. No, ne vem.
Kaj mislite?
Pozdravljena!
Jaz sem sicer načeloma za to da ustekleničene vode ni treba prevreti, vendar je pa tako da ta voda ni čisto nič drugačna od te iz pipe (vsaj Zala je enaka kot voda po Ljubljani). Tako da velja premisliti.
Drugače je z vodo ki se jo da kupiti za dojenčke (čeprav je najbrž kar drag šport).
Lahko jo a prevreš in potem ohladiš ter jo sproti pogrevaš po potrebi ko pripravljaš mleko. Tudi jaz sem vodo za mleko vedno sproti grela kar v mikrovalovki. Nikoli pa nisem delala mleka za cel dan. Sem proti temu.
LP Tina
Halo!!! Ne pretiravajte brez veze s to čistočo, sicer boste imele vse alergične otroke. Sama moji trimesečnici zavrem vodo iz pipe in ji pripravim – brez vseh hecov in je vse OK. Pa tudi stekleničk ne razkužujem in steriliziram, ampak dobro pomijem pod čim bolj vročo vodo – ja, kako so pa nas mame spravljale gor – z mikrovalovkami, ustekleničenimi vodami in podobnimi traparijami.
Sama, kadar ne vem, kako kaj narediti, se res vprašam, kako so to počele mame pred 100 leti, kako to počno na deželi – ko se mi zdijo še zdravo normalne in ne v mestih, ko imajo očitno nekatere preveč denarja za vse najnovejše marketinške traparije…
Malo se zamislite in vprašajte vsaj svoje mame, kako so kaj počele – verjetno se vam bodo precej nasmejale
v eno sem gotova-aptamila ne smeš pripravljati za cel dan vnaprej! ne sme stat več kot 1 h, če je že pripravljen!
jaz sem zvečer zavrela vodo in jo dala v termovko (navadno vodo), potem vsakič pripravljala svež obrok aptamila, če je bilo potrebno, hladila pod pipo stekleničko. kar je ostalo, sem zlila stran ali dala naši muci (brez heca-je zelo rada pila aptamil oz ostanke le-tega)
Takole .
PRVIČ . najprej Drejka: pred 100 leti (ali pred 30) ni bilo toliko svinjarije ne v vodi in ne v zraku in ne v hrani kot jo je danes.!!
DRUGIČ . jaz sem v začetku ko je mali jedel na 3 ure naredila toliko stekleničk Aptamila iz prekuhane vode ,da je zadostovalo za čez noč , podnevi pa enako.Postavila sem še vroče v hladilnik in potem samo pogrela v mikrovalovki eno po eno.
Kasneje ,ko je jedel manj pogosto ,pa sem začela delati sproti : v termovko sem dala prekuhano (10 min) vodo in po potrebi iz te termovke naredila Aptamil .Če se je voda že ohladila ,pa sem jo prej pogrela v mikrovalovki.
In nikoli ni bilo težav.
Sem pa do 7 meseca ,ko je začel lizati vse naokoli sterilizirala stekleničke.Sedaj jih perem s praškom in vročo vodo.In vsake toliko prekuham ,ker se nabere od mleka marsikaj.. posebej v cuclju ,ki ga je težko dobro očistiti.
Torej priporočam prekuhano vodo(10 min) v termovko ,čiste stekleničke in še posebej cuclji in samo 1x pogrevanje že pripravljene in v hladilniku stoječe hrane ali še bolje sprotno pripravo.
Konec koncev delajo na zalogo tudi v porodnišnici.
lp
Pri nas smo počeli-počnemo takole:
-vsak dan prevremo ustrezno količino vode iz pipe in jo damo v termovsko
-v čisto in obrisano stekleničko damo ustrezno št. meric
-pripravimo po potrebi
Tako smo vedno počeli, tudi ko smo šli na pot in se je obneslo.
Ne vem pa kaj počnete, da tako zamažete stekleničke??? Jaz po uporabi stekleničko in cucelj sperem pod toplo vodo in jo odložim na pult, kjer počaka , dokler se ne naberejo vse stekleničke. Stekleničke in cuclje operem z detergentom, skrtačim in fajn sperem pod vročo vodo. Sterilizirali oz. prevreli smo vsega skupaj mogoče 10x, pa še to v prvih treh mesecih sinovega življenja…
lp
Pati