prispevek gasilskemu društvu
Pozdravljeni,
gasilskemu društvu bi nakazala prispevek, pa me zanima, ali je kaka bistvena razlika, če nakažem zasebno ali preko svojega s.p. Preko s.p. bi bila to donacija, kot sem se pozanimala, je osnova za to njihova prošnja, moj sklep o donaciji in potem nakazilo. Dobim sicer olajšavo (pod 15.10), to bi pa tudi pri dohodnini, če bi plačala zasebno? Ali prav razmišljam?
Najlepša hvala za nasvete.
Meta
Eto, celotno pojasnilo, na kratko pa 0,5 odstotka dohodnine:
Zavezanci za dohodnino lahko zahtevajo, da se do 0,5 % dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni enemu ali največ petim upravičencem, ki so objavljeni na Seznamu upravičencev do donacij.
Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije je možno oddati kadar koli preko sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Obrazec zahteve je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS. Vložena zahteva velja do preklica ali do spremembe zahteve. To pomeni, da zavezancu za dohodnino ni treba vsako leto vlagati nove zahteve. Vloži jo le takrat, če jo vlaga prvič ali če želi del dohodnine za donacije nameniti komu drugemu.
Če imate normirani s.p. imate pravico nameniti 0,5% dohodnine, vendar je ne morete izkoristiti, ker nimate dohodkov ki bi bili obdavčeni na letni ravni po dohodninski lestvici.
Vir: FURS
Lp,
Forum je zaprt za komentiranje.