Pritožba na izvržbo
Pozdravljeni!
Imam problem in sicer se imenuje izvržba. Svojih dolgov se zavedam in tudi poplačilo le teh bo slej kot prej morala narediti, vendar mi trenutna situacija tega ne dopušča le tega. Sem študentka, prejemam sicer štipendijo in otroški dodatek za svojega otoka, partner ima minimalno plačo. Upnik je dosegel izvržbo, namreč niso mi mogli dat izvržbo na dohodek, ker le teh ni bilo, nisem zaposlena, prav tako nimam v posesti nepremečnin. Sedaj je prišel rubež nepremičnin in osebnih stvari, kar zopet ni nič mojega, vendar sem se z rubežom dogovorila o obročnem odplačilu dolga, vendar nastane problem, ker mi je rubež dal obrok 200€ in tega s svojo štipendijo, ki znaša 110€ nikakor ne morem pokriti, tudi tega denarja v roku 7dneh ne morem napraskat skupaj. Zanima me ali se lahko, kakorkoli pritožim na izvržbo oziroma da bi dosegla zamrznitev dolga. Z banko to ni mogoče, sklepa o rubežu pa iz sodišča nisem prejela.
V bistvu se mi trenutno niti ne sanja, kako rešit nastal problem, namreč znesek ni velik (skupno 1400€), v moji situaciji pa trenutno nepremostljiv, ker nimam kje pobrat denarja 200€ na mesec, kot zahtevajo od mene, o manj pa se nočejo pogovarjat. Vem sicer da sem upravičena do brezplačne pravne pomoči, ampak tudi to je proces, ki traja vsaj mesec. Kakorkoli zavedam se vsega, zanima me pa, ali kakršna koli pritožba ustavi postopek in mi na takšen način zagotovi vsaj mesec ali dva odloga?
Nujno prosim za odgovor….
Če ne morete plačevati toliko, pač plačujte, kolikor lahko.
Verjetno veste, da sta štipendija in otroški dodatek prejemka, ki sta izvzeta iz izvršbe, logično je tudi, da ne morete mesečno vračati višji znesek, kot je vaš mesečni dohodek. Tudi vsi osebni predmeti ne morejo biti predmet rubeža (izvzeti so npr. obleka, obutev, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj, skratka vse, kar je nujno potrebno za dolžnika in njegove družinske člane).
Edina rešitev v vašem primeru bi bil dogovor z upnikom (da pač mesečno plačujete, kolikor lahko), ali predlog sodišču, ki je vodilo postopek za odlog izvršbe. Sodišče vam lahko namreč, če so za to podani posebno upravičeni razlogi (kar po mojem mnenju v vašem primeru so), odloži izvršbo, vendar najdlje za 3 mesece in največ enkrat. V predlogu dobro opišite vašo finančno in družinsko situacijo.
Forum je zaprt za komentiranje.