Pritožba na prometno kazen
(Sem mladi voznik – ob prejemu 7 kazenskih točk zgubim vozniško dovolenje
Po mestu sem peljal čisto normalno in zelo previdno, saj sem se bližal šoli. Na prehodu za pešče sem še dodatno pogledal situacijo vendar… podlej si ga no na drugi strani prehoda (se pravi ne na moji desni temveč čez cesto – levi) se kar naenkrat pokaže punčka. Zakaj je nisem spregledal prej? Zato, ker je bil pred njo parkiran avto in se je pred zadnjim trenutkom, ko sem bil tik pred prehodom iz moje strani ( zaradi parkiranega avta) ni videlo, poleg tega pa je na njeni strani cestišča kolona avtomobilov vozila čez prehod sicer počasi, vendar ustavljal se ni nihče.
Imel sem to “srečo”, da je prehod ravno za hrižiščem na katerem pa je bil (pod pravim kotom name) policaj, ki je punčko vseskozi lahko direktno videl.
Ker punčke nisem videl pravi čas, da bi lahko varno ustavil, in ker je ona stala še na pločniku (na drugi strani cestišča) nisem ustavil, saj bi lahko s tem povzročil nesrečo. Policaj pa se je seveda veselo zapeljal za menoj in mi podaril 5 kazenskih pik in 300€ kazni.
Glede na situacijo so mi usi predlagali naj napišem pritožbo.
zanima me:
1. Katere zakone naj si pogledam – v katerih (po imenu) sploh kaj piše o kaznih, predpisih,… oz. na katere bi se lahko skliceval. (seveda, če kdo ve kateri člen itd. lepo prosim)
2. Če ima kdo s pritožbami na kazen kaj izkušenj, mi lahko prosim zaupa kaj lahko pričakujem?
LP
Spoštovani,
Zahtevo za sodno varstvo uporabimo, ko je prekrškovni organ prekršek neposredno zaznal ali ga ugotovil z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav (npr. radar), ter izdal plačilni nalog. Možna je tudi v drugih primerih, a le ob pogoju, da prekrškovni organ kršitelju na kraju prekrška omogoči, da se ta neposredno po storjenem prekršku o prekršku osebno izjavi. Ugovor zoper plačilni nalog pa bo prišel v poštev, če je prekrškovni organ prekršek ugotovil na podlagi zbranih obvestil in dokazov in v primeru kršitve predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu.
Predlagamo, da si pogledate Zakon o prekrških (ZP-1) predvsem deveto poglavje (členi od 59. naprej) ter člene 57.b, 57.c ter 58.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.