Probiotični jogurt a to obstaja? Kje?
Probiotik, 08.06.2023 ob 09:47
Uporaba besede probiotik na prehranskih izdelkih ni več dovoljena, ker naj bi šlo za zdravstveno trditev, ki mora biti dokazana.
Ne razumem. Prosim razloži. Torej probiotičnost ni dokazana?
Zakaj pa zdravniki govorijo o njej? Zakaj ti, ko jemlješ antibiotike priporočajo probiotične jogurte? Če pa ni nujno, da koristijo saj niti dokazano ni.
LCA očitno ni, 08.06.2023 ob 09:43
A kefirji so vsi probiotični?
Zakaj so LCA jogurti sranje? Zakaj niso v redu?
Kaj pa probiotični jogurt, se to kje prodaja?
Evo, mal preberi. LCA in podobno v tovarni predelano sranje pa je v večini popolni nateg. Prazna zadeva, ki normalne fermentacije ni videla. Voda.
Ja, 08.06.2023 ob 10:38
Pro biotični jogurt je bila samo marketinška fora, sploh niso obstajal in so bili enaki navadnem jogurti, samo drugo teksturo so naredili. Ista fora je v zadnjem času s proteinskim, dodajo ničvredne sojine proteine in predajajo butnenim potrošnikom.
Kaj potem priporočaš razen jogurtov? Je jogurt sploh lahko zdrav? Če je katere firme?
dsff, 08.06.2023 ob 10:48
Evo, mal preberi. LCA in podobno v tovarni predelano sranje pa je v večini popolni nateg. Prazna zadeva, ki normalne fermentacije ni videla. Voda.
dsff potem mi priporočaš, da namesto jogurta vedno kupim kefir?
Jogurt nasploh odsvetuješ?
Kaj pa bi mi še priporočal od mlečnih izdelkov? Sirotko, kislo mleko?
Probiotični jogurti so prej marketinški blef kot kaj drugega. Narejena je bila raziskava – morali bi zaužiti od 500 do 1000 jogurtov za en odmerek dobrega probiotika v vrečki, kapsulah ali ampulah.
Pri probiotikih je zelo važna specifika seva in njegov izvor, kombinacije sevov, način delovanja probiotika, sposobnost preživetja seva v okolju želodčne kisline, količinska zastopanost sevov v dnevnem odmerku in v kakšni obliki so sevi, ko se prvič srečajo z neprijaznimi sokovi želodca. Na spletu je napisanega ogromno, a potrebno je ločiti zrno od plev. Isto je s ponudniki probiotikov. Je pa za to, da probiotik lahko deluje optimalno in se dobro razraste, potrebni tudi prebiotiki.
Moje mnenje je, da je pri/po zdravljenju z antibiotiki nujno uživati tudi kvalitetne pre- in pro- biotike. In ne v obliki probiotičnih jogurtov.
1tipka, 08.06.2023 ob 12:49
Probiotični jogurti so prej marketinški blef kot kaj drugega. Narejena je bila raziskava – morali bi zaužiti od 500 do 1000 jogurtov za en odmerek dobrega probiotika v vrečki, kapsulah ali ampulah.
Pri probiotikih je zelo važna specifika seva in njegov izvor, kombinacije sevov, način delovanja probiotika, sposobnost preživetja seva v okolju želodčne kisline, količinska zastopanost sevov v dnevnem odmerku in v kakšni obliki so sevi, ko se prvič srečajo z neprijaznimi sokovi želodca. Na spletu je napisanega ogromno, a potrebno je ločiti zrno od plev. Isto je s ponudniki probiotikov. Je pa za to, da probiotik lahko deluje optimalno in se dobro razraste, potrebni tudi prebiotiki.
Moje mnenje je, da je pri/po zdravljenju z antibiotiki nujno uživati tudi kvalitetne pre- in pro- biotike. In ne v obliki probiotičnih jogurtov.
Edini pravi probiotik s Kavkaza imajo v mlekarni Krepko, zato jaz kupujem njihov kefir.
Za razliko od kapsul s probiotikom je pri kefirju prednost ta, da kefirjeva zrna pridejo v stik s slabimi bakterijami že v ustni votlini in požiralniku, pomagajo tudi pri bolnih dlesnih (začetek parodontoze), kjer se v obzobnih žepih nabirajo bakterije…. probiotik jih nevtralizira.
LCA očitno ni, 08.06.2023 ob 14:36
Katere kapsule, vrečke ali ampule priporočaš?
Kaj so pre-biotiki? Saj nekdo pravi, da če poleg probiotikov ne jemlješ prebiotikov, da se ustvari sinbiotik, tako ali tako nisi naredila prav veliko.
Kaj je sinbiotik?
vprašanja za 1tipka in ostale, ki bi mi znali pojasniti.
Zanimivo je, da mi starejši nikoli nismo jemali teh raznoraznih biotikov, pa še vsi živimo in smo zdravi. Problem je, da nas bombardirajo z vsem, samo da kaj prodajo. Včasih so npr. Linex oglaševali samo proti driski, zdaj že pri jemanju antibiotikov, pa še nekaj so se zdaj spomnili, je nova reklama in se ne spomnim, za kaj so še kao dobri. Stanejo pa celo premoženje.
Anonimno638, 08.06.2023 ob 20:00
Zanimivo je, da mi starejši nikoli nismo jemali teh raznoraznih biotikov, pa še vsi živimo in smo zdravi. Problem je, da nas bombardirajo z vsem, samo da kaj prodajo. Včasih so npr. Linex oglaševali samo proti driski, zdaj že pri jemanju antibiotikov, pa še nekaj so se zdaj spomnili, je nova reklama in se ne spomnim, za kaj so še kao dobri. Stanejo pa celo premoženje.
Probiotiki so v bistvu koristne bakterije ki imajo blagodejni učinek na naše zdravje, je pa naša črevesna mikrobiota itak poseljena z številnimi koristnimi bakterijami, zato se svetuje da se probiotike jemlje takrat ko jemljemo antibiotike predvsem iz vidika razmerja med koristnimi in potencialno škodljivimi bakterijami, saj lahko ti zmanjšajo število škodljivih bakterij, poleg tega pa imajo zelo pozitiven učinek na centralni živčni sistem. Bili bi presenečeni na koliko bolezni vpliva naš črevesni mikrobiom. Zato je tudi danes velik poudarek ravno na tem, saj se skozi čas spreminja tudi prehrana ljudi.
Anonimno 10921, 08.06.2023 ob 20:17
Probiotiki so v bistvu koristne bakterije ki imajo blagodejni učinek na naše zdravje, je pa naša črevesna mikrobiota itak poseljena z številnimi koristnimi bakterijami, zato se svetuje da se probiotike jemlje takrat ko jemljemo antibiotike predvsem iz vidika razmerja med koristnimi in potencialno škodljivimi bakterijami, saj lahko ti zmanjšajo število škodljivih bakterij, poleg tega pa imajo zelo pozitiven učinek na centralni živčni sistem. Bili bi presenečeni na koliko bolezni vpliva naš črevesni mikrobiom. Zato je tudi danes velik poudarek ravno na tem, saj se skozi čas spreminja tudi prehrana ljudi.
Ker že imamo koristne bakterije v črevesju potem nima smisla jemati probiotikov, ko ne jemlješ antibiotikov?
LCA očitno ni, 08.06.2023 ob 20:23
Ker že imamo koristne bakterije v črevesju potem nima smisla jemati probiotikov, ko ne jemlješ antibiotikov?
Mislim če si zdrav, se zdravo prehranjuješ in nimaš nekih drugih problemov potem ni nekega smisla. Fajn je če kdaj pa kdaj poješ kak jogurt, kefir to pa je tudi to. So pa probiotiki zelo dobra stvar ko gre za kake prebavne težave, pa tudi zelo dober učinek imajo na živčni sistem.