Problem z novo klimo – ne greje dovolj, kar naprej se odmrzuje
kolk je temp v tisti sobi ko greješ preostale prostore s klimo? imaš težave s plesnijo tam? Piha (slaba okna itd)? Tam nekaj nme štima…če bi mela take izgube , bi verjento ne bi hodila v tisto sobo, pa še kaka plesen bi bila
bili na podobnem kt ti, pa s dokaj podobno klimo greli prostore, s tem da imamo še burjo
hja če greš v izolacijo kak stiropor + gibs plošče bo najceneješ, sam pa plesen in toplotni mostovi
a se lahk registiraš pa mi na ZS (ali pa na email) pošlješ slike prostorov (npr sendspace.com ali kaka podobna zadeva) , pa kje maš klimo (jo pač slikaš) pa mogoče že malo če poslikaš skoz okna ali kaj podobnega da dobim (o) občutek kaj in kako
ker da s tako klimo ne bi mogla segret tistih par kvadratov….. tega ne kupim
[/quote]
Saj piše, da se ne gre za par kvadratov, če ima odprta vrata.
Drugo je, ko vrata zapre.
Whitecow in ostali, hvala za izcrpne odgovore.
Sobe ki jih z klimo ogrevam si sledijo; jedilnica, kuhinja, spalnica. Klima je montirana v jedilnici. Ce zaprem spalnico, klima ogreje jedilnico in kuhinjo in da vzdrzuje uporablja ca.400-500w (mam merilec porabe), se pa se vedno kar naprej defrosta (vsakih 50min npr ponoci, podnevi sicer manj pogosto a sigurno vsako uro pa pol). Ce odprem se spalnico poleg, klima dela ves cas na 800-1300w in ne doseze temparature nikakor, ce jo nastavim na 19 stopinj, imam v spalnici slabih 15 stopinj, kuhinja 16.5, jedilnica 18 (tudi ce nastavim na 20, v jedilnici ne bo prisla nad 18.5, ce je spalnica odprta). V spalnici imam tezave z plesnijo na obeh zunanjih stenah, okna so nova pvc, iz spalnice se gre tudi na balkon. Ce dam v spalnico 2000w radiator in zaprem vrata, rabi radiator iz 13 stopinj do 19 stopinj ca.3-4 ure. Ko ga ugasnem, pade na 13 stopinj za slabo urco. Se pravi da zelo hitro se ohlaja in sklepam, da imam v spalnici tezave z toplotnimi mostovi oz.kondenzom(posledicno plesen).
Verjetno bo res treba izolirat od zunaj, da bo mir, ker klima je ocitno presvoh kljub 4kw in bi res rabila 6-7kw za tako (ne)izolacijo.
Pri klimah se nateguje. Tisto termično število žal pade tudi pod 1 kar pomeni, da grerješ tudi zunanjost. Čeprav pišejo, da delajo do -16°C je to marketinški trik. Narejene so,d a grerjejo nekje do 5°C in nič manj. Če jih pa vklopiš pri nižjih stopinjah se glih pokvarile ne bodo ampak ne bodo delale pravilno saj bodo grele deloma tvoj prostor, deloma zunanjost (ja, ko moram odmrzniti led na zunanji enoti in je zunaj -4°C moramo to pogrevati).
Večkrat probam ljudi opozarjati, pa vsi to še kar kupujejo, tudi tam, kjer so ostre zime, potem mi pa meni, ki vem kaj govorim, razlaga o tem, kar je bral v prospektu.
Kaj lahko narediš?
Takoj naroči kalorifer. Če tega ne moreš dobiti dovolj hitro je tudi fen za lase povsem enako kvalitetna rešitev. Ne, ne hecam se.
Ampak res skoda, ker varcne so pa klime res zelo, ampak ne morem ravno imet v vsaki sobi klime. Bo treba se z elektricnimi radiatorji gret poleg, ne bo druge, potem pa v akcijo z izolacijo..
Aja glede tega, kako vem da gre v defrost-enota notranja se zapre, zunaj pa se na enoti zacne topit led. Ampak mi je cudno, da bi zamrznila vsakih 40-50min oz.nisem pricakovala tako pogostih defrostov, da klima npr.40-50min dela in se 10min odtaljuje … Razen ce z klimo kaj ni vredu, ampak manjsi prostor sicer zagreje, edino ti defrosti so zoprni..je normalno da so tako pogosti?
tko kt sm ti napisal..daj se registrirat bova prek zs jev in mejlov probala to rešt. Ker to zgleda ni sam problem v klimi (oz klima niti ni tak problem, me pa motijo defrosti), ostalo pa potem ko bom kaj videl ti lahko kaj napišem….. ne bo pa tega sam klima rešla, oz boš morala tud ti še kaj načarat
A ti dejansko klimo nastaviš na 19-20 in se potem čudiš, da ni zagreto? Malo na več že moraš nastavit, ker notranjo enoto imaš verjetno montirano visoko in tam je zrak najtoplejši, klima potem misli, da je že toplo v prostoru.
Če ti je v spalnici malo hladneje OK, ti pa priporočam razvlažilnik, tak kompresorski za okoli 200 €. Razvlaževanje je veliko cenejše in bolj učinkovito kot ogrevanje, to ti bo odpravilo vse probleme s kondenzom in plesnijo. Ne bo pa seveda odpravilo toplotnih izgub in mraza (čeprav rahlo tudi razvlažilnik segreva sobo, ker je toplota stranski produkt pri delovanju), Tako da je najboljša varianta dolgoročno zunanja izolacija, druga najsmotrnejša izbira pa razvlažilnik. Če je zrak bolj suh, tudi temperaturne spremembe veliko manj čutiš.
Whitecow, glede defrostov te nisem cisto razumela, kako mislis ce pusca.
Iz notranje enote prihaja obcasno kondenz(meglica) med defrosti, drugace da bi kaj puscalo ni opaziti. Ker sem mislila, da je bil problem pogostih defrostov zamrznjen lulcek na klimi, sem ga odstranila in dala vedro pod klimo ze pred dnevi, a ni nic drugace. Klima je na zahodni strani stanovanja, na steni na visini ca.2metra (na odprtem, ni na balkonu), zunaj je 0 stopinj, ponoci -2, lokacija Savinjska regija, je pa res precej vlage v zraku trenutno. Mi lahko kdo pove kaj vec o teh defrostih? V navodilih, ki sem jih ze veckrat prebrala ne pise o tem cisto nic, kaj se z klimo dogaja sem ugotovila po prebiranju na internetu :)) in nimam blage veze kaj je normalno in kaj ne. Je pa res da po defrostu zunanja enota zacne ledeneti po ca.10minutah od defrosta, potem pa se nekje po 50minutah spet sprozi defrost. Kako pa je z grelnim kablom? Pomaga to pri manj pogostih defrostih?
Kot je nekdo že napisal, je defrost obrnjen proces delovanja.
Klima za par minut obrne delovanje in znotraj hladi, zunaj pa greje, da se odmrzne zunanji uparjalnik. Pač tiste cevi, kjer klima oddaja ali sprejema toploto.
Tista meglica ob tem je tudi normalna.
Nekatere klime imajo za namen preprečevanja defrostov in s tem omejenega delovanja v hladnejših dnevih, na zunanji enoti montirane električne grelnike, ki preprečujejo zamrznitev zunanjega dela klime.
S tem je poraba sicer malo višja, a se klima ne ustavlja vmes zaradi defrostov.
Tvoja klima menda tega nima.
Kpliko imaš temperaturo zunaj te dni? Je vlažen zrak? Meni ti pogosti defrosti niso jasni. Tu nekaj ni v redu. Predpostavljam, da je preveč plina, sploh, ce je povezava med zunanjonin notranjo enoto kratka (samo skozi steno).
Glede plesni v spalnici, investiraj okoli jurja v dva lokalna rekuperatorja, enega v spalnici innenega v dnevni. Dobiš še subvencijo. Če te to ne briga, ali nimađ denarja, kupi samo en rekuperator za spalnico. Plesen pa premaži z varekino, pusti dan dva, da plesen izgine, če je potrrbno ponovi. Očisti stene, če se beljenje lušči, postrgaj….ko je vse čisto, prebeli s termoščit barvo, ta barva zmanjšuje nastanek plesni za vsaj 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Rekuperator bonposkrbel za ostalo.. Če boš delala izolacijo, deni stirodur, mrežico in lepilo, tako na uč, naanj možnosti, da gre kaj narobe.
Če je lastniško stanovanje, ti priporočam za tako kvadraturo tamalo Vailand električno centralno peč. eloblock. investicija ni huda, radiatorje razpeljat v tako malem prostoru tudi ni neka frka, da se tudi nadometno. Za 38 m2 imamo porabe elektrike 70 eur max (na redno porabo, seveda), lansko zimo najvišja položnica 125 eur. Nobena druga zadeva ti ne bo tako efektivna in poceni, ker za vsak dodaten energent v nepremičnini te ubijejo takse, ne sama poraba in je boljše, če jih plačaš samo na eni položnici. Mi smo odklopili plin. Stanovanje ima konstantne stanovalce, torej se ogreva redno. Klima je dobra edino za dogrevanje in toliko kot si plačala zanjo, bi imela pol CK plačane.
Avror tebe jebe vlaga v megli in zato ti zamrtuje zunanja enota, enako meni dela vox v delavnici, je pač preslabotna in mora delati ves čas, ker je potreba po toploti velika pač dela 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in posledično je zmrzovanje zunanje enote.
Torej ali še eno klimo , lahko tudi vox za 300€ da razbremeniš Panasonika ali pa …
Sam bom probal sledeče… Naročil bom glrelni kabel in ga napeljal zadaj na uparjevalnik v mrežo kjer se nabira srež, srež je zmrzlina , ta grelni kabel pa ima že vgrajen termostat kateri vklaplja pri 3 in izklaplja pri 16 stopinjah, vezal pa ga bom na klimo a bo delal samo takrat kot klima.
https://www.propin.si/izdelek/grelni-kabel-204w—12m
odtok klime iz zunanje enote sem mel v mislih. Glej sklepal sem da je morda defrost p povezan tudi z ogrevanjem zuanje enote. Namreč če j le ta ogrevana, ko se ogreva (se led, ivje tali) klima ne dela (ponavadi pri zagonu). če ti kondenz recimo ne odteka, da se ti zadržuje v notranjosti enote bi lahk to nagajalo…ampak še enkrat sklepam
defrosti so …ja če je res fuuuulll vlage v zraku, če še klima dela na fuuull potem to kupim (sicer za male pare)
daj klimo naštimat na ene 25 C pa ventilator na 3 hitrost, boš mela kolikor toliko spodobno v hiši, pa tudi ko bo deforst te ne bo zeblo (bo prostor ogret)
glede vlage plesni…obstajajo določene “barve” ki ustavrijo toplotni ščit, izolacijo. Ni to čudež , za prvo silo bi ti morda znalo priti prav. Preveri pri jubu in heliosu, mislim da jih dela en od teh..in če se ne motm jih lahk rabiš kot zunanjo in notranjo barvo
Plesen v sobi najprej počisti s sanitolom (helios), potem pa prebarvaj ali z zgoraj omenjeno barvo ali pa s kakim jupol citro…to preveri v kaki drogeriji, merkurju itd…katera opcija bi bila zate boljša
še eno vprašanje..kdaj vklopiš in kdaj izklopiš klimo? Jo vklopiš ko te zebe, ko je prostor hladen itd? namreč, jaz bi jo na tvojem mestu pustil laufati ves čas (recimo 3/4 dneva)na eno zmerno temp (nastaviš recimo na 24 C). v tem primeru bi morala klima zgenerirati dovolj toplote tudi za zadnjo sobo, torej tisto ki je problematična.
poskusi še na tak način klimo laufat, če tega še nisi sprobala