Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Problem z zaganjanjem računalnika – računalnik zašteka

Problem z zaganjanjem računalnika – računalnik zašteka

Imam problem z zaganjanjem računalnika (domačega, namiznega). Windowsi se normalno naložijo (uporabljam windows xp), nato pa se začne zaganjanje računalniških programov (protivirusni program, firewall, JAVA, MSN messenger,…), potem pa se včasih to zaganjanje programov kar ustavi in ne vem, zakaj. Če v takšnem primeru poskušam karkoli narediti na računalniku (npr. odpreti mozillo firefox), mi računalnik zašteka. Isto se zgodi, če poskusim odpreti nadzorno ploščo, da bi videl, kaj šteka. Ne odpre se nobeno obvestilno ali opozorilno okno, tako da sploh ne vem, kje bi lahko bil problem. Ko računalnik ugasnem (ugasniti ga moram tako, da mu vzamem elektriko, ker drugače ne gre) in ga ponovno zaženem, se vsi programi normalno zaženejo in računalnik deluje b.p. Kako bi lahko ugotovil, kaj je narobe in to popravil? Naj povem še, da se enako kot zgoraj (računalnik zašteka) zgodi tudi, če poskusim zagnati mozillo firefox ali kaj drugega, še preden se zaženejo vsi programi (to, da so se vsi programi zagnali, vidim, ko se odpre okno, ki mi ponudi vstop v MSN messenger). Kaj bi lahko bilo narobe? Računalnik je star 4 leta.

ko se ti to zgodi, pritisni start/run in vpiši “taskmgr” (brez narekovajev) ali pa poizkusi ctrl+alt+del da se dokoplješ do “upravitelja”. Tam poglej katera stvar ti kuri procesor.

Lahko v start/run vpišeš “msconfig” in v zavihku “startup” (zagon) odkljukaš vse programe (razen recimo antivirusa) in tako se ne bodo zagnali avtomatično ob vklopu računalnika.

Predlagam da malce spucaš računalnik (Disk cleanup, defrag …). Zna pomagat.

Po opisu težav sodeč ocenjujem, da je računalnik pošteno zabasan z nameščenimi programi in po vsej verjetnosti tudi s spyverom in morda celo z virusi. Vsekakor je nujno temeljito čiščenje. Za začetek lahko uporabiš Ccleaner, ki je brezplačen. Z njim lahko nastaviš tudi, kateri programi naj se samodejno zaženejo ob zagonu račuanlnika. Kadar je takih preveč, to lahko bistveno upočasni odzivnost računalnika. Tudi razni Internet Security antivirusni paketi zeeelo vplivajo na živahnost računalnika. Predlagam odstranitev vseh antivirusnih programov (nekateri imajo nameščenih kar po več tovrstnih aplikacij, kar je lahko problem), odstranitev vseh nepotrebnih programčkov, ki jih sčasoma (bolj zaradi firbca) namestimo na mašinco, a le redko uporabljamo, odstranitev štvilnih nepotrebnih toolbarov in search barov, ki so čisto odveč. Kot antivirusno zaščito predlagam edino Miceosoft Security Essentials, ki je prav tako brezplačen, in ne kuri preveč sistemskih virov.

Uporabna zadevšna je morda tudi Advanced system care, ki je tudi brezplačen in temeljito počisti odvečne datoteke na diskih, jih defragmentira in nekoliko pospeši delovanje.

Skratka, naredi vse to in se spet oglasi, če bo kaj bolje, velja?

No pri meni pa ko sem brskal po internetu mi je zaslon začel kar utripati. Prisilno sem ga ugasnil in ga ponovno zagnal. Prižgal se je skoraj do konca samo ikone na namizju se niso pokazale, in to kr nekaj časa ne. Ves ta postopek sem ponovil 3X, vendar se še vedno ni prižgal do konca. Računalnik je prenosni in je star 4 leta. Sicer sem že večkrat opazil, da nekaj upočasnjuje moj računalnik. Prosim za nasvet.

Zdravo,

Koliko imaš ti kaj delovnega spomina (RAM-a) oz. tip le-tega (DDR2/DDR3, PCX-XXXX) in procesor – kateri je ?
Trdi disk je SATA (1/2/3) ali IDE ? Katero matično ploščo sploh imaš ?

No, to pa nebi vedel, ampak vseeno hvala. Dal ga bom na servis. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close