Problemi več kulturnih družin
Tudi jaz nebi bil vesel ce mi kater od mulotov prpele srbkinjo domov, se tako civilizirano. Pac ta narod (srbi) ne more bit civiliziran, glede nato da so 30 let nazaj klal naokoli, posiljeval, itnp. Tudi v sluzbi sem ze dal odpoved, ko so pripeljali srbskega partnerja v firmo. Zal, agresorju pac ne bom deval denarja ali posloval z njim.
V banastanu je se vedno pri ‘kvazi slovencih’ mocno prisotno zanicevanje vsega z juga – z glupimi imeni in juznaskim priimkom jim delas skodo – saj se z avjona vidi s kod so. Tudi firme ce imajo ‘slovenceljne’ na visjih polozajih bodo prosnje, ki so ‘sa mekanim cjem’ obravnavale drugace (ne vee, ampak zakaj si delat skodo ze v startu). Dajta otrokom mednarodna imena pa obdrzi nas priinek – veliko manj tezav bo. Drugace pa fousija slovenska: ogromno juznjakov je v sloveniji uspesnih in tudi vecje tice imajo…
Glede starsev in druzine pa: druzina si ti, otroka in partner, ne pa tvoji starsi. Vsaka cast tipu, da se sploh hod k vam donov – js take tastare nateram v kurac (ce sem lastno familijo s sorojenci vred, bi tudi zenino). Ampak v osnovi: sprejemata odlocitve vidva in vidva se odlocata o imenih, priimkih, veri in podobnem, ne pa neki sdsovski verski fanatiki. Do otrok bi bilo pa mogoce najbolj fer da poznata obicaje obeh starsev, za versko izobrazbo pa se odlocita, ko bosta polnoletna. Mi naprimer smo ateisti in imata otroka prepoved vstopa v cerkev, razen v okviru kaksne ekskurzije; praznikov verskih fanatikov (marijin let, nek bozic, milka-vz) ne praznujemo.
Slovenka242, 05.01.2023 ob 13:04
Pozdravljeni, izbirava ime za otroka, glede spola pa še ne veva, ali bova sploh vprašala. Problem je v tem, da sem jaz 100% Slovenka, partner je pa rojen v Srbiji, ampak je že od otroštva v Sloveniji. Za fantka so nama predvsem všeč imena Saša, Nikola in Alex. Za punčko so nam lepa imena Jelena, Anastasija ali Tijana. Malo me je strah, saj so moji doma katolibanski SDSarji in so imena otrok mojih sorojencev nekaj v stilu Neža, Ažbe, Urban in Mojca. Vem, da bo moja mama tudi pritiskala, naj tamalega krstimo v katolika, pa jaz nočem, saj ima katoliška cerkev veliko preveč napak in grehov in bomo kot družina hodili v pravoslavno cerkev. Staremu se je skoraj odpeljalo že ko je izvedel, da sem v zvezi s Srbom, še zdaj ga grdo gledata, ko prideva k njima na obisk.
Glej da ne boš pozabla postorit kar ti bo tvoj naročil.Pa še srbsko govori z njim,slovensko ne rabis..joj,joj.nebi mojega otroka dala v pravoslavno če so moje korenike v katoliškem,nikoli in nikdar.
Pa dobro ljudje, a se zavedate da obstajajo tudi srbi, ki so razgledani, izobraženi, lepo in ljubeče ravnajo s svojimi ženami? Poznam osebno tudi takšne, zato ne posplošujte. Tudi slovenci pretepajo in zatirajo svoje žene, če pa želite slišati primitivizem pa samo pojdite v kako gostilno, se je že težko izogniti ogabnim šovinističnim in seksističnim foram, pa od SLOVENCEV! Tako da si raje nalijte čistega vina in najprej pometite pred svojim pragom. Poleg tega pa sta Saša in Nikola zelo lepi in že dolgo znani imeni tudi v Sloveniji, Saša JE TUDI MOŠKO IME, tisti Saša, tisti Nikola. Po mojem mnennu veliko lepši in bolj okusni ter slovenski kot večina današnjih imen. Glede na to kakšna imena so pa danes popularna bodo pa otroci zafrkavali že vsako Katarino, Manjo, Anjo ali Luko. Ker pač ni Alyaana, Inya, Korina, Lyllianna, itd.
Vzgajan bo kot pravoslavec, torej ne gre za večkulturnost. Prilagoditi se boš morala ti, ne otrok.
Izberi ime, ki ti je všeč, ne oziraj se na ostale stvari.
Moraš pa vedeti, kot 100% Slovenka, da tvojemu otroku s srbskim priimkov in srbskim imenom mogoče v Sloveniji ne bo tako lahko kot je bilo tebi. skozi mu bodo pod nos metali, da ni Slovenec. Predvidevam, da mali ne bo imel poleg očetovega tudi tvoj priimek.
Jaz se nebi odpovedala svoji kulturi in dajala otrokom tuja imena. Nekaj bolj nevtralnega, kar je sprejemljivo za oba bi izbrala. Je pa čudno, da živita v Slo in da nameravaš otroka vzgajati v za to okolje tuji cerkvi. Mešani pari ponavadi obeležuje praznike obeh cerkva, tudi krstijo otroke v obeh. Ti se njemu prilagajaš čudno, ponavadu se tujci prilagajajo novemu okolju. Kar se pa packarije tiče, pedofilija je žal v vseh družbenih sferah tudi v pravoslavni cerkvi. Malo poguglaj. Pa še kaj drugega se tam najde.
Kje za vraga si Srba vzela za moža?? Fuj CIGANIJA so težka pa še četniki. Tvoji otroci bodo rojeni v Sloveniji a vzgojeni v srbski veri, glasbi, jeziku itd. Ko odrastejo ti bodo j** mater slovensko pred očetom ker jih tako vzgajajo, da so večvredni.
Nisi normalna. Kje si imela možgane ženske????
ti ljude se nikoli in nikjer na svetu ne asimilirajo. Poglej samo grozodejstva, ki so jih storili na Hrvaškem in v BiH. Verjetno bi usto v Slo, če bi mi mejili na srbijo.
Dobro razmisli v kaj se spuščaš.
Kokoši
Pač starši so trapasti. Ignoriraj njihove neumnosti.
Imaš pa od mene vso spoštovanje, ker imaš karakter in nočeš dati otrok krstiti v inštitucijo, ki je naredila najhujše svinjarije v zgodovine, torej še hujše kot Hitler.
Sam ne bi hotel voziti otrok v nobeno cerkev, a če jih že, je bolje, da jih v pravoslavno.
Ti samo poskrbi, da bosta z možem vzgojila odprte moderne mlade ljudi, ki bojo sprejemali drugačnost in bojo razumevajoči ljudje.
MRS CIGAN VLASKI
Draga Slovenka, že zdaj zmeniš kot da ti je totalno opral možgane. Vsec so VAMA imena,ki sploh niso slovenska, ampak južna? A si ziher da so res vsec VAMA ali samo njemu? z imeni sicer ni nič narobe, ampak sm 99%da jih je predlagal on. Upam, da ves, da se v tvojem primeru pričakuje, da se bos mozu/njegovi družini/njihovim navadam ti popolnoma prilagodila. Razmisli, kaj vse to pomeni. Razen ce je morda ze malce bolj moderen Srb, in ne toliko tradicionalen
Je bila tvoja ideja za dejansko bolj srbska kot mednarodna imena in da boste obiskovali samo pravoslavno cerkev? Iskreno si odgovori. Boš kar tako zatajila svojo katoliško vzgojo?
Zakaj otroku ne bi nudila poznavanje obeh ver in običajev? To je lahko za vas in otroka v današnjem svetu samo prednost.
Si že tudi pred nosečnostjo obiskovala samo pravoslavno cerkev, ker se ti zdi katoliška tako podla?
anonimno 3618, 05.01.2023 ob 13:12
glede na to, da si se ti že posrbila, ne gre za nobeno večkulturno družino. Svojim prednikom se pač odpoveš, tako kot si se jim že mentalno, ko si se nasadila na tujega tiča. Saj ne boš prva ne zadnja. Tudi recimo Ivan Tavčar se je hotel takoj posrbiti, ko je razpadla AO in so Angleži vsilili slovenskim in hrvaškim pokrajinam srbsko nadvlado.
Ja, PoSrbljena si!
Pa se praskaj kjer te Srbi.
Jelena
Tijana
Vsaj nekaj nevtralnega najdi, če ima že priimek južni.
Anže pa Neža k priimku ne gresta…si predstavljaš njegove domače, ki teh iman tudi izgovorit ne znajo.
Ampak…Kaj ti je sploh treba dete ljubo…tega
Težko je na dolgi rok z moškimi iz juge. Res se delajo prijazne, v začetku ti vse daje, ko jim zaupaš pa pogosto pokažejo pravi obraz. Res pa so pogosto lepši kot domačini. Tudi če so rojeni v Slo so drugače vzgojeni. Največja težava je odnos do žensk,ki za njih res niso vredne nič. Ne rečem niso vsi isti. Jaz poznam tudi čudovite srbe, bosance. Samo treba bit pazljiv, vzet si čas da ga spoznas v vseh vlogah. Srečno