procenti
zanima me koliko procentov vzame agencija če preko njih kupiš stanovanje?eni pravijo da 2% drugi da 4%.Ali ta lastnik tudi kaj plača?
Zakon določa, da je maksimalna provizija 4%. V praksi si jo kupec in prodajalec razdelita na pol.
lp
Kako to, da praktično nobena od agencij ne dela za manj kot 4% ?
Gre za kartelni dogovor?
Stroškov prav gotovo nimate za 4%?
Je v pripravi kak nov zakon, ki bo reguliral to neskladje?
Jaz sem slišala da nekatere agencije vzamejo samo 1% kupcu in 1% prodajalcu.Odvisno od agencije nevem zakaj je to tako.
Nimajo vse agencije enako visoke provizije, poleg tega pa imajo različno urejeno tudi to, katera opravila zajema provizija (npr. ogledi, sestava pogodbe, pravno svetovanje …). Provizija se navadno deli na polovico med kupca in prodajalca, nekatere agencije pa naložijo plačilo višje provizije prodajalcem (npr. 3 %). Pri nepremičninah večjih vrednosti so navadno tudi možna pogajanja o znižanju provizije.
Glede na to koliko nepremičninskih agencij je že na trgu, je najbrž nesmiselno govoriti o kartelnem dogovoru, saj konkurenca zagotovo deluje. Kot večina cen na trgu se tudi višina provizije ravna na podlagi ponudbe in povpraševanja. Očitno se strankam provizija v višini 2 % ne zdi previsoka in se v vedno večjem številu odločajo za prodajo preko posrednikov. Zakon pa je delovanje trga malo omilil s tem, ko je (na žalost posrednikov) določil maksimalno višino provizije na 4 %.
Smešno pa je govoriti o STROŠKIH v višini 4 %, saj če bi posredniki imeli tako velike stroške potem ne bi imelo nobenega smisla, da bi sploh delali. Cilj vsakega dela je namreč zaslužek oz. dobiček in ne zgolj pokrivanje stroškov. Se mi pa pri vprašanju stroškov postavlja vprašanje, če sploh vsaj približno poznate stroške posredniških družb. Imam namreč občutek, da na hitro izračunate porabo benzina, stroške oglaševanja in morebiti še malo porabljenega časa ter dobite stroške posredovanja. To pa zagotovo še zdaleč ni vse, kar se stroškov tiče.
Me pa še zanima, kako oz. na kakšen način naj bi po vašem mnenju zakon reguliral posredniško provizijo.
Jaz bi dodala le, da na VELIKO ŽALOST bo najbrž omejitev posredniške provizije ukinjenja in se bo provizija lahko prosto oblikovala na trgu.
Kar pa se tiče vašega stavka, da se strankam provizija ne zdi previsoke, je moje mnenje tako, da vsaj kupci nepremičnin ponavadi sploh nimamo izbire in smo prisiljeni sprejeti provizijo v višini 2%. Zakaj se prodajalci odločajo za prodajo preko posrednikov, pa je meni velika neznanka.
Osebno bi še sprejela provizijo v višini 2% (kot kupec), a le v primeru, če bi bila opravljena storitev res temu primerna. Ker sama že nekaj časa kupujem stanovanje, lahko napišem, da sem globoko razočarana nad znanjem, obnašanjem in poslovanjem agentov. Že nekajkrat sem bila tik pred nakupom nepremičnine, pa mi niti eden od agentov ni pisno obvestil o možnih stvarnih napakah na objektu, čeprav so napake obstajale, v primeru, ko je bila neurejena dokumentacija, agent tega niti pod razno ni omenil, kaj šele, da bi kaj spravil na papir. Enkrat se mi je celo zgodilo, da je agent forsiral stranko (osebnega prijatelja) in prodajalca prepričeval, da zagotovo nimam sredstev za nakup… Moja izkušnja je, da agenti običajno zamujajo, ne poznajo nepremičnine, ki jo prodajajo (agent je trdil, da je objekt novogradnja, očitno pa je bilo, da gre za nadomestno gradnjo na stari temeljih – to je potrdil tudi izvajalec), večkrat se “zmotijo” v kvadraturi, letnici gradnje, pri novogradnjah ne poznajo tehničnih podrobnosti o gradnji (izvajalec strehe, izolacija, parket – ali je klasični, laminat itd..)
Pri vsem tem, pa pričakujejo, da jim bo kupec z lahkoto plačal 1 mio sit!! e bi jaz tako slabo opravljala svojo službo, bi bila že zdavnaj na cesti.
Ja, verjamem, da je v praksi (pre)večkrat tako, kot vi navajate in sem tudi sama prepričana, da bi večina posrednikov morala izboljšati svoje delo (znanje in odnos do strank) .
Pri tem pa bi rada opozorila še na naslednje: posredniške družbe res silijo kupce, da podpišejo posredniško pogodbo in jim potem zaračunajo provizijo, vendar pa je zakon glede tega jasen, ko pravi, da se lahko posredniška provizija zaračuna le NAROČNIKU STORITVE (naročnik pa je navadno prodajalec). Če bi se stranke (kupci) uprle sklenitvi posredniške pogodbe, potem posredniki ne bi imeli zakonske osnove za zaračunavanje provizije kupcu (ampak bi provizijo zaračunali samo prodajalcu, ki je storitev naročil). Če pa vi kot kupec naročite posredniški družbi, da za vas išče nepremičnino (in je torej ne iščete vi sami, ampak jo išče posrednik), potem pa seveda morate podpisati posredniško pogodbo in v primeru, da vam najdejo primerno nepremičnino, ste tudi dolžni plačati provizijo. Upam, da ste me razumeli, kaj sem hotela s tem povedat. Stranke-kupci bi torej morali biti bolj odkločni pri odklanjaju podpisa posredniške pogodbe in ne popuščati pritisku posrednikov.
Zakaj pa se stranke kljub 2 % proviziji odločajo za prodajo preko posredniške agencije pa bi odgovorila takole: stranke dobijo (oz. naj bi dobile) na enem mestu (v posredniški agenciji) vse potrebne informacije o stroških in pravnih vprašanjih, ni se jim potrebno pogajat s kupci, ni potrebno, da sodelujejo pri ogledih nepremičnine, ni jim potrebno urejati ničesar na upravni enoti, občini, davčnem uradu, geodetski pisarni in zemljiški knjigi, posredniška agencija poskrbi tudi, da ni zapletov pri overitvi podpisa pri notarju, poskrbi za pravilno sestavo pogodbe, ima zavarovano odškodninsko odgovornost … Skratka, naročniku storitve-prodajalcu, razen overitve svojega podpisa na pogodbi, ni potrebno ničesar storiti, vse stori posredniška agencija. In to je iz prakse najpogostejši razlog, da se prodajalci odločijo za prodajo preko posredniške agencije.
LP
žal kot kupec ne moremo nič izbirati, vsekakor pa obnašanja agencij (pa sem imel opravka vsaj z 10) ne opravičujejo tako viskoih provizij.
ravno zaradi tega ker ni stroškovne podlage za oblikovanje cene se sprašujem če gre za dogovor med agencijami – verjamem da boste zanikali, čeravno mi morate priznati, da je vse skupaj malo čudno.
mogoče so bile provizije ustrezne 10-15 let nazaj, vendar pa ob današnjih cenah nepremičnin omogočajo bogatenje na lahek način.
povsod obstajajo izjeme, pa vendar….
Forum je zaprt za komentiranje.