Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine prodaja deleža nepremičnine

prodaja deleža nepremičnine

Pozdravljeni
Mama je lastnica 9/70 gozdnega in kmetijskega zemljišča, gre za več parcel skupaj vrednih cca 130.000 € (po oceni GOV-a in izpiska socialne o premoženju). Mama ima nizko penzijo (cca 350€), s katero je skoraj nemogoce priti skozi mesec. Lahko bi dobila izredno denarno socialno pomoč, vendar jo to zemljišče bremeni. Od tega zemljišča nima nič (skupaj je 12 solastnikov). Zanima me kako se svojega deleža zemljišča rešit oziroma prodat, tudi če za polovično ceno. Je sploh realno možno, glede na to koliko je lastnikov.

Solastniki imajo predkupno pravico. V kolikor ne želijo, lahko mam proda komurkoli, vendar pod pogoji ki jih je postavila solastnikom, drugače imajo le ti ponovno predkupno pravico.

To glede predkupne pravice vem. Vendar noben od solastnikov tega ne bo kupoval. Mene zanima ali je realno pricakovat da bi bil nekomu interesanten delež nepremičnine, na katerem bi bil solastnik z 12 ostalimi solastniki. Ali obstaja moznost, da naprimer ce nekdo kupi, dase odmeri njegov del in loči od ostalega dela.

Možo je, verjetno ni. Delitev je možno , v kolikor je to moč narediti v naravi, vendar gled ena število lastnikov dvomim, da bo kdo to šel delat. Če bo kdo to kupil, pričakujte maksimalno 10% tržne vrednosti.

Good luck.

Vseeno vprašaj solastnike. Mogoče pa ima kateri od solastnikov interes pa ti sploh ne veš za to.
Moj stric se je potrudil in od 26ih solastnikov odkupil delež. Ena babnica pa ni hotela svojih dveh kvadratov prodat. Stric ji je rekel da lahko hodi na sekret sedet vsak dan, če hoče. Skratka, babnica ima še vedno zanemarljiv delež na tisti majčkeni hiški, ki je bila hitro nato prodana. Kolikor slišim novi lastniki nimajo nobenih težav.

Ma solastniki so bratje in sestre, ter pri nekaterih že njihovi otroci. Saj kakšen bi bil tudi zainteresiran za prodajo, večinoma pa ne (bi radi obdržali spomine na njihovo otrostvo). V glavnem, kolikor zastopim z prodajo ne bo nic, brez skupne prodaje.

Prodajo seveda lahko izsilite preko sodišča.

Obstaja še možnost, da mati tebi podari ta delež, naredita prepis, vpis v zemljiško knjigo in je to premoženje ne bo več bremenilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close