Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Prodaja digitalnih storitev v tujini

Prodaja digitalnih storitev v tujini

Pozdravljeni,

sva grafična oblikovalca in želiva začeti prodajati svoje izdelke (gre za končne ilustracije v digitalni obliki – PDF download) preko spletnih trgovin (pretežno v tujino). Trenutno imava vsak svoj s.p. (oba normiranca, oproščena plačila DDV).

Iščeva najboljši način, kako urediti stvari, da bova v skladu s predpisi glede DDV ipd.

Svoj status morava ustrezno urediti za vse naslednje situacije:

1. Prodaja digitalnih produktov preko platforme Etsy (izdaja računa enkrat mesečno podjetju Etsy, ki je registrirano na Irskem).

2. Prodaja digitalnih produktov preko lastne spletne trgovine (izdaja računov posameznim končnim kupcem, fizičnim osebam – večina v ZDA, nekateri v državah EU, pa tudi v tretjih državah). Računava, da letni promet znotraj EU ne bo presegel 10.000 EUR – ali to pomeni, da bi lahko račune izdajala tudi brez DDV, glede na to, da gre za digitalne storitve. (Izhajam iz: https://europa.eu/youreurope/business/selling-in-eu/selling-goods-services/provide-services-abroad/index_sl.htm#shortcut-3).

3. Prodaja oglasnega prostora (izdaja računa enkrat mesečno podjetju v ZDA).

4. Zakup oglasnega prostora (Google Ads, Facebook Ads – podružnice podjetij, registrirane v EU).

Nama lahko svetujete, kakšen bi bil najbolj smiselen način ureditve vsakega od najinih s.p.-jev?
Glede na to, da imava vsak svoj s.p., je možnost tudi ta, da npr. en postane atipični zavezanec, drug pa ostane nezavezanec in vsak izdaja račune oz. plačuje samo določene zgornje postavke.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lp,
Matej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close