Prodaja hiše iz 1973
Živim sama v dvostanovanjski hiši. Ugotavljam, da z malo penzijo ne bo šlo tako naprej. Že tekoči stroški so veliki, morala bi iti tudi v večjo investicijo.
Starejši sin živi v tujini, mlajši v Ljubljani, oba imata pri meni stalno prebivališče in pravita, da se ne bosta več vrnila domov.
Omenila sem otrokoma, da bi morala hišo prodati in si kupiti kaj malega. Mlajši sin se strinja, starejši ne. Starejši zahteva od mene eno garsonjero, kjer bo lastnik in kjer si bo vpisal stalni naslov. Pravi, da mu bo pripadalo 1/2 vsega, kar imam.
Nočem priti v spor s sinom, vendar me je prizadelo.
Ali res ne morem prodati, če so gor prijavljena stalna prebivališča?
Ali ga lahko prisilim, da ima stalno prebivališče na mojem enosobnem stanovanju, ki bi ga kupila?
Uf, res zoprn tip, ta tvoj sin.
Na UE moraš sprožiti postopek, da ne živita na tem naslovu. Če nista solastnika, potem je to vse. In nič ne moreta nasprotovati, saj tudi dejansko ne živita tam. Seveda lahko oba prijaviš na naslov kjer bo garsonjera , če želiš- ali pa tudi ne. Tega, ki ti teži in se grebe jaz že ne bi prijavila. Res ne.
Če imata pa deleže na hiši, potem pa potrebuješ še njuno soglasje.
Nima pa kaj sin zahtevati denarja od tvoje kupnine.
Razen, če je solastnik, potem on dobi sorazmeren del.
Če si lastnik hiše, narediš s hišo kar češ. Lahko jo tudi zravnaš z zemljo. Na sinovo egoistično zahtevo se ne bi ozirala-. Glede na njegov odnos nže sedaj ne pričakuj kakšne pomoči ali skrbi zate v prihodnosti, oziroma, ko boš to potrebovala. Življenje si uredi sama.
Njegova zahteva je skrajno neetična. Seveda bo zameril. Ampak to je njegov problem. Verjetno že sedaj misli samo na svojo rit in ga ne briga kako si ti, mama.
Če ste 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnica hiše lahko prodate in zakurite denar če vam paše. Če pa sta dedovala po očetu ali kakor koli lastnika v kakršnem koli {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa ne morete.
Tudi če imata stalni naslov prijavljen to če nič ne pomeni za niju.
Če živite sami v celi hiši na dobri lokaciji, oddajte del v katerem ne živite, če je možna pregraditev, da imate posebej vhod, bi pa bilo potrebno tudi ločiti števce…(skratka nekaj vložiti, da imate potem najemnino in del štroškov pokrito)
Če pa želite kupiti stanovanje, da vam upravnik vodi gretje, kidanje snega, vodi stroške…po prodaji hiše, premislite kakšno stanovanje si želite.
Ostalo pa po želji razdelite med sinova, pa nekaj vam naj ostane, za morebitno pomoč na domu saj ne postajate mlajši…
Vsedite se skupaj, dajte hišo na trg, da vidite koliko bi sploh dobili zanjo. Za prodajo je pravi čas saj bodo zaradi omejitve kreditov cene nepremičninam začele padati, razen če imate noro lokacijo in vilo na elitni lokaciji…
toliko moje razmišljanje….vsekakor pa vse prej preverite
Sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnik.
Muči me le to stalno prebivališče starejšega sina.
Če se ne bo hotel prepisati na moje novo stanovanje, bo (bi) imel kupec hiše problem.
Ali me s to foro dejansko prisili, da ne morem hiše prodati.
Na garsonjero bo še čakal.
Če je hiša dvostanovanjska, je najbolje da eno stanovanje daš v najem.
Z najemnino boš lahko krila svoje stroške (najemnikove si bo plačal sam)
Pa ne mislit, da so stroški neke manjše enote v bloku bistveno manjši.
Si pa v hiši bolj fleksibilna pri varčevanju. V bloku boš plačala za ogrevanje tudi če imaš vse radiatorje zaprte, doma nič. Plačuješ upravnika, rezervni sklad….,košnjo trave, čiščenje skupnih prostorov, urejanje okolice…
Kateri stroški pa so tako visoki, da jih v hiši ne zmoreš plačevat? Saj če si sama ni treba ogrevat celo hišo, ampak dnevno in sobo.
Js mislim da ima sin prav, ko nasprotuje prodaji.
Kupec ne bo imel nobenega problema. Kot so ti že napisali, lahko ali ti ali potem kupec, če se ti nočeš zameriti sinu, zahtevata sprožitev postopka za ugotavljanje njegovega stalnega prebivališča.
Mimogrede – zakaj pa bi se sin moral prijaviti s stalnim prebivališčem pri tebi?
Naj ga prijavi tam, kjer ga dejansko in ima in stalno biva!
Beri zgornje poste še enkrat.
Če otroka nista lastnika, ju lahko sama kadarkoli odjaviš z naslova, ne da bi ju morala prijaviti na drugem naslovu. Onadva tega ne moreta preprečiti. Zato tudi novi lastnik ne bo imel problemov, če boš hišo seveda prodala.
[/quote]
Oba sina sta v prekršku, če imata bivališče prijavljeno tam, kjer dejansko ne stanujeta.
Stalno bivališče lahko odjaviš enostavno tako, da greš na UE in poveš, da XY ne živi več v tej hiši.
Zakaj pa bi se prijavil v tvoji garsonjeri? A ne živi v tujini?
Prodaj hišo (stalno prijavljena bivališča na tem naslovu ne igrajo nobene vloge), kupi si stanovanjce in z razliko denarja od prodane hiše pelji svoje življenje dalje. Po reakcijah sinov na to tvoje dejanje se imaš potem še lep čas možnost odločati ali boš pasivna in bosta dedovala za tabo po zakonu, ali boš pustila oporoko v kateri bo za nekoga več ali morda vse in ga bo drugi napadal z nujnim deležem, ali pa darilna pogodba…časa je dovolj…
Prodala sem staro hišo. Po dveh mesecih me novi lastnik obvesti da je na hiši prijavljena še moja pokojna babi. Na upravni enoti sem jo odjavila brez problema v 5ih minutah.
Če ti ne bo uspelo sproziš na upravni enoti Postopek ugotavljanja stalnega prebivališča obeh sinov. Traja 3 mesece, zato se ga loti takoj da jih odjavijo/odjaviš do prodaje. Ne vem ali jih po končanem postopku UE odjaviš sama ali jih moraš z izdanim sklepom/izdano odločbo odjavit ti.
Ukrepaj takoj, da te starost ne prehiti in ne boš več mogla sama urejat.
Ker so ti ostalo ze odgovorili, se posvetim necemu drugemu. Sin je rekel, da bo 1/2 tvojega njegovo. Ja, dedoval po tebi bo, ampak to sele PO TEM, ko bos ti umrla!
On si ze zdaj deli dediscino, ki lahko da bo, lahko da je ne bo. Deduje se namrec premozenje (in dolgovi), ki obstaja ob smrti. Ti lahko za casa zivljenja z lastnim premozenjem razpolagas kot hoces. On je samo pohlepen, pa saj ocitno danes “mladi” itak ze za casa zivljenja dveh generacij pred sabo zelijo dedovati:S
Tudi njegov delez je vprasljiv. Ti lahko namrec napises oporoko in vse pustis svoji sosedi. V tem primeru je sin nujno dedic in deduje polovico zakonitega, kar bi bilo v tem primeru 1/4. Lahko dobis partnerja, ki je tudi dedic po tebi in potem bi se vse delilo na tretjine.
Skratka, ti si se ziva, hisa je tvoja. Ce fanta nimata drugih pravic (prepoved ali omejitev razpolaganja zate, dovoljenje za dosmrtno bivanje alj kaj podobnega), vpisanih v ZK, lahko z njo razpolagas tako, kot zelis.
Sin pa bo dedoval PO tvoji smrti in tisto, kar bos takrat imela. Lahko bo to vec kot zdaj, lahko pa tudi nic in pol od nic je… upam, da mu vsaj matematika gre.
Sam naj pa lepo razpolaga z lastnim in ne tujim premozenjem. Tvoje NI njegovo.
Pa navsezadnje nihce ne ve, kaj ga caka v zivljenju. Da ne bos ti po njem dedovala slucajno…
V hiši so definitivno večji stroški, sploh če je hiša starejša. Sem živela v hiši, sedaj živim v bloku. Da, seveda so tudi v bloku stroški in nekateri nepotrebni, a se vzdrževanje porazdeli med vse stanovalce. Gospa kar pametno razmišlja. Kaj bo sama v tako veliki hiši? Naj jo proda, si kupi stanovanje in ima malo lepšo starost. Sina naj pa vpraša, če bo on plačeval vzdrževanje hiše in dom za ostarele ali negovalko.
V hiši so definitivno večji stroški, sploh če je hiša starejša. Sem živela v hiši, sedaj živim v bloku. Da, seveda so tudi v bloku stroški in nekateri nepotrebni, a se vzdrževanje porazdeli med vse stanovalce. Gospa kar pametno razmišlja. Kaj bo sama v tako veliki hiši? Naj jo proda, si kupi stanovanje in ima malo lepšo starost. Sina naj pa vpraša, če bo on plačeval vzdrževanje hiše in dom za ostarele ali negovalko.
[/quote]
megabojči od stare pričakuje, da bo jedla zelje in zmrzovala v bajti, da bosta sinova lahko dedovala. tisti, ki pravijo, da so v bloku višji stroški kot v hiši, so mansardniki, ki jim starši plačujejo vso obnovo hiše in še tekoče stroške. Očitno jih tukaj gor ni tako malo, sicer ne bi ves čas pisali enih in istih neumnosti.
megabojči od stare pričakuje, da bo jedla zelje in zmrzovala v bajti, da bosta sinova lahko dedovala. tisti, ki pravijo, da so v bloku višji stroški kot v hiši, so mansardniki, ki jim starši plačujejo vso obnovo hiše in še tekoče stroške. Očitno jih tukaj gor ni tako malo, sicer ne bi ves čas pisali enih in istih neumnosti.
[/quote]
Točno tako je, pa še razlika je tudi, kako je hiša zgrajena, koliko je velika, izolirana, vzdrževana. Hiše iz leta 1973 imajo običajno velika stopnišča, dolge, neuporabne balkone, ki predstavljajo toplotni most, pa nobene izolacije ali pa je ta bolj slaba.
Hiša je ogromna, neizolirana, okna prepišna. Največji strošek je kurjava. Moje spodnje stanovanje ni problem, problem je zgornje. Ko zmrzuje, moram kuriti tudi tam. Na sezono me stane od 2500-3000 €, s tem, da se kuri samo minimalno in gor resnično zebe.. 5 penzij gre samo za kurjavo. Letos se s tem spopadam v drugo in vidim, da moram nekaj ukreniti.
Če bi hotela dati v najem, bi morala zamenjati okna. To je zame preveč, sinov ne bi obremenjeval s stroški, ker itak nimajo večjih prihrankov.
Oba sina sta v prekršku, če imata bivališče prijavljeno tam, kjer dejansko ne stanujeta.
Stalno bivališče lahko odjaviš enostavno tako, da greš na UE in poveš, da XY ne živi več v tej hiši.
Zakaj pa bi se prijavil v tvoji garsonjeri? A ne živi v tujini?
[/quote]
Oba sta v najemnem stanovanju. Ker imata tam službe, ne želita priti domov.