prodaja-licitacija šopka
Me je kar sram vprašati, a le prijatelju delam uslugo.
Igral bo na eni poroki. Mlada dva želita za šopek iztržiti čim več.
Baje je neki par dobil 180.000 SIT??????? in so zdaj kao neki vzor mladima dvema.
Licitirali so nekako tako, da so ob vsaki postavljeni ceni sproti plačevali (npr. ponudiš 5.000 in tudi takoj plačaš, naslednji ponudi 8.000 in jih tudi takoj plača… tako do konca, šopek dobi zadnji).
Mojega mnenka o tem tukaj ne bom pisala, da se komu ne zamerim.
Prosim če kdo bolj podrobno pozna kak tak sistem, da ga na kratko opiše.
O morali, kulturi… pa raje ne bi.
Jaz na moji poroki nisem dovolila nobenega vlečenja denarja iz žepov.!
Želim vam lep dan!
Zdravo,
sem že slišala za to, pa menda je zdaj v modi tudi ,da razrežejo ženinovo kravato in jo prodajajo. Men se zdi to ful oderuško. Če sta se dva odločla da se bosta poročila se bi naj iz ljubezni, ne pa zato, da bosta s tem čimveč zaslužla. Po moje je za marsikoga povabljenega že to strošek, da se uredi pa da kupi darilo, ne pa da bi pol še dal ne vem koliko za šopek… razen če si povabiš same take z debelimi denarnicami.
Lep dan
Hojla!
Sem z Gorenjskega konca. Bila sem povabljena na ohcet, na kateri se je tudi kupoval šopek! Na srečo me je fant pravočasno opozoril, da naj si zrihtam drobiž!
Enostavno se v košarico meče denar in se tako zbira. Nobenih zneskov, nobenih dvigovanj cen. Mislim da je to zelo neokusno! Sploh če pomisliš da sva oba s fantom dajala kontra priči in sva licitirala sigurno 20krat. Dajala sva pa po 100,200 SIT. Ne vem, tako so meni pač rekli. Sem slišala, da so dobili bajne vsote, toda to naj pač dajo tisti, ki imajo. In kar se tiče šopka, ga ne dobi nihče, ki je licitiral! Dobi ga ženin, ki konča, zapre licitacijo s tem da položi svojo denarnico v košarico!
Šopek se kasneje meče med neporočene! No in ker sem se tako borila (tako pri licitaciji kot pri lovljenju) imam sedaj doma šopek! A glej ga zlomka, fant me je zapustil. :(( Zdaj se pa sprašujem, če je šopek kriv! 🙂
Kakšni običaji so drugje ne vem! Tako je bilo pri kolegici in se mi zdi čisto kul! Daš pač toliko kot imaš oz. kot si pripravljen! Priča je dajala po 1000 SIT a kaj ko je bilo to samo 2,3 krat. Potem je pač zmanjkalo. Ni vse samo denar, gre zato, da se ljudje grebejo, kje bo šopek. Zadeva je dinamična in bliskovita in se tako nabere kar nekaj denarja!
Pa lep pozdrav!
Petra
Jest pa sem iz Dolenjske in pr nas majo navado prodajat vse kar se jim zazdi, najprej šopek, potem podvezico, pa kravato … Na vseh ohcetih, an katerih sva bla do zdej, so prodajal šopek obvezno, podvezco in kravato pa ne tako. Nekateri naberejo res ogromno, tud do 190.000!!! Men se to zdi tako butasto, da bolj ne more bit. Zato midva sigurn ne bova ničesar tržila na ohceti, ker mislva, kdor si ne more prvoščit ohceti, je naj ne ima in naj ne odira svatov. Ker se morjo oblečt, kupit darilo, pol bi pa najrajš videl, da bi dal vsak najmanj 5.000 v peharček. Lepo prosm …. A vam povem, kol je bla v soboto ena šranga : jest sm misla, da bom dol padla, res, 190.000!!!!! Ne morš verjet, mojga je ful šokiral, je reku, da me rajš ne vzame, …se heca, ampk tolk je pa too much, se vam ne zdi? Kot da bi denar nesl kot kure jajca, men se pa zdi da ko šrangajo glih tako, kot bi “kravo ” kupoval….
No, kaj pa ve mislte? Lp, E!
Jaz sem tudi dolenjka in drži to kar si rekla, Elžbet. Prišlo pa je to iz juga, popularno pa je precej v Belikrajini. Tam pa tako in tako vsi mislijo, da se tamlada dva obogatita na ohceti. Za darilo denar, licitacija šopka, rezanje kravate, prodajanje podvezice, prodajali bi še priče če bi se kdo spomnil.
Meni osebno to ni všeč in midva nisva imela prav nobene prodaje ničesar, ker je zelo neokusno.
Gre pa ta prodaja tako kot so dekleta že zgoraj rekla, v peharček se daje denar, ponavadi drobiž, na koncu pa ženin na pehar položi svojo denarnico in je pač tako šopek njegov. In je dober še za metanje!
meni gre tudi to na živce…in na najini poroki ni bilo nobenega prodajanja…slišala sem tudi da so pobirali denar za šopke za svate…kako trapast. jaz sem šopek metala in vse babnice so stale ko drevesa, tako da ga ujela ni nobena! ker se nobena noče poročit..pol ga je ena pobrala s tal??!! kr neki… podvezico je pa mož metal med neporočene fante in se je en zagrebu, k je bil kr nadelan 🙂 se je s celga vrgu v luft in tut s celga priletu na tla..hehe je blo ful smešn 🙂 revež še dobr da si ni kej naredu 🙂
imas pa res nehvalezno delo! kako iztrziti cim vec!? groza…po moznosti jima se starsi placajo poroko…
verjemi mi, noces, da se ti zgodi, kar se je zgodilo na eni poroki. starsi so bili skregani med seboj in ze tako proti poroki. ko je prisel cas za prodajo sopka, se je pa zacelo…svatov nas je bilo okrog 90 in vsi smo samo gledali z odprtimi usti. zacel se je namrec polurni boj med starsi, ne s pestmi, ampak z denarjem za sopek…ne, sopek gre v novo mesto! ne sopek gre v maribor!, ne sopek gre v novo mesto! ne, sopek gre v maribor!…in starsi so polagali denar v kosarico…tako je bilo pol ure. vsi smo ostali brez besed. katastrofa!
neli
Hvala vsem za odgovore.
Res je tragikomično, kaj pomeni poroka nekarerim.
Hudič pa je, ko morajo muzikanti to izpeljati, pa če jim je všeč ali ne (služba j služba..)
Prvič – poteka tega ne poznajo
Drugič – iztržiti morajo čim več
Tretjič – mora izpasti koliko toliko kulturno (te želje mlada dva nista izrazila).
Le kaj naj????????????”
če so že prišli s to željo na dan najbrš tudi vsi ali vsaj večina to igro – če temu lahko tako rečemo že poznajo.
Gre enostavno:
Najprej morajo nevesti oz. njeni priči ukrasti šopek , to kao opazijo muzkontarji in napeljejo temo na šopek, kje je šopek…in pol se ga odkupuje, ko ga dobi muzkontar (tuki se morajo predhodno dogovort kdo ga ukrade in da ga prinesejo muzkontarju in lahko tisti ki prinese šopek kaj javno pove, drugače pa naj vse vodi muzkontar?
nevem, v tem stilu, da se bo mogu ženin in nevesta zelo potrudit, da ga dobita nazaj
No to se sami spominte, lahko rečete, da bo ta denar namenjen za potovanje, za pojstlo… za neko zadevo, ki jo mladoporočenca potrebujeta…
Pol se pa gre, Kdo kupi šopek? Kam gre, v kateri kraj in tisti, ki da denar (kolikor pač želi pove iz kje je
in potem tisti ki vodi kraj ali mesto ponovi
Potem že nekdo drug dvigne roko in se oglaša kam naj gre šopek…
tako se denar počasi nabira, med tem nabiranjem naj muzkontar ali tostiu, ki vodi drži zanimanje in napetost, ko pa enkrat ni več zanimanja se oglasi ženin in na vse položi svojo denarnico in on dobi šopek, ker ga nevesta rabi za kasneje, ko ga meče med neporočene…
neki tazga no zelo na hitro pa še ne spomnim se kako gre že to prodajanje.
Naj bo zanimivo in smešno…ljudi naj malo spodbuja, da sta res lep par in da bosta denar pametno porabila…neki tazga no, da še zmeri izpade dokaj kulturno…
Če se greste prodajo šopka, potem ne smete zahtevati od svatov koliko mora dat, če ga hoče. Pomisliti je treba na to, da so svatje kupili darilo za vsoto, ki so jo namenili njima in jih s prodajo šopka le dodatno obremenjujemo oz. “posiljujemo”….
Če ljudje prostovoljno darujejo denar za šopek, je to čisto nekaj drugega, kot če gre pod prisilo. Midva sva najino prodajo šopka hitro zaključila (po cca 15. minutah) in sva dobila 78000 SIT. Nisva imela namena obogateti in sva kljub temu, da so bili ljudje še pripravljeni dajati denar, zaključila prodajo…in ni mi žal!
lp
Katastrofa! Sploh ne morem verjet, da se to res greste. Nekje morajo baje za ples z nevesto plačat.
Midva sva ansamblu že na začetku povedala, da pod nobenim pogojem se ne bo fehtalo denarja. Midva pač na to tako gledava. Svatov na poroko nisem povabila zato, da jih bom molzla, ampak, da naju bodo “pospremili” v skupno življenje z eno dobro žurko. Vsak se je itak odločil, koliko denarja nama bo namenil (z nakupom darila).
Pa brez zamere!
Tudi midva sva najino poroko izpeljala brez kakršnegakoli zbiranja denarja. Strinjam se z mojima predhodnicama: kolikor so mi sorodniki in prijatelji namenili, so mi tako ali tako dali z darilom. Na poroki pa naj so bili edino in samo zato, da so se zabavali in nama s svojo prisotnostjo še polepšali ta sanjski dan.
marjetica