Prodaja nepremičnine
Pozdravljeni,
mama je podedovala hišo, ki bi mi jo sedaj rada prodala. Zanima me ali se pri prodaji nepremičnine za 1. dedni red plača davek od prodaje nepremičnine ali ne (vem da se davka ne plača pri dedovanju in darilni pogodbi za 1. dedni red),.
Hvala za odgovore.
Pri prodaji nepremičnine je dedni red nepomemben. 2 % davka na promet nepremičnin se ne da izogniti, razen če se obračuna DDV.
Ne vem, zakaj se ni odpovedala dediščini v tvojo korist, pa bi že potem med seboj hendlali? Al neumno razmišljam?
Pojma pa nimam, ampak te/vaju bo pa najbrž nekaj stalo vse skupaj.
pri prodaji imaš 2 davka
1. je 2% davek na promet nepremičnin
2. je davek na kapitalski dobiček
pri dedovanju je bila nepremičnina ocenjena na neko vrednost. ko jo bo prodajala, se bo na razliko med prodajno ceno in podedovano vrednostjo obdavčila z 20% davkom
tega davka ni, če je imela v nepremičnini vsaj 3leta stalno prebivališče, če proda za nižjo vrednost, kot je bilo ocenjeno pri dedovanju, če ima nepremičnino že več kot 20 let, ali če jo je podedovala pred letom 2003
Hvala za odgovore…
Pri dediščini se mama hiši ni odpovedala v mojo korist, saj ne vem kako bi potem dobila na banki stanovanjski kredit (je možno dobiti stanovanjski kredit, čeprav si že lastnik hiše?). Glede davka na kapitalski dobiček ne bo problem, saj bom hišo kupila za nižjo ceno kot je bila ocenjena na dedovanju. Je pa seveda še vedno možnost, da mi hišo podari z darilno pogodbo ter se na ta način izognem davku na promet nepremične, je tako?
Hvala vsem za nasvete..
Kakšen cilj sploh zasledujete s prodajo materine nepremičnine hčerki? Izigravanje drugih bodočih dedičev po materi, ker se kao nakup ne bi upošteval v nujnem deležu? Ali zgolj zaradi tega, da pridobite na banki stanovanjski kredit, ki je ugodnejši kot drugi krediti? Če gre za prvi primer, so takšne navidezne pogodbe nične in jih dediči zlahka ovržejo.
Ne gre za izigravanje dedičev, sem namreč edinka. Gre se samo zato, da bi lahko najela stanovanjski kredit, ki so neprimeeno cenejši od ostalih.
Lp
Pri darilni pogodbi lahko dediči zahtevajo nujni delež, pri kupoprodajni pogodbi pa lahko uveljavljajo ničnost, če dokažejo, da je šlo za navidezni pravni posel. Pogodbene stranke bi morale dokazati denarni tok, da je bila kupnina res izročena, vir kupnine, ipd. Samo opozarjam, ker večina ljudi misli, da s tem, ko sklenejo navidezno kupoprodajno pogodbo, zavarujejo svoj položaj, pa ga ne.
Meni se zdi pa nekaj obupnega, da se ljudje tožijo in preganjajo po sodiščih zaradi nekega nujnega deleža. Sama vem, da bi v primeru, ko bi bilo jasno, da je bilo nekaj narejeno zato, da jaz nujnega deleža ne bi dobila, le tega niti ne bi hotela. Toliko ponosa pa imam!
Davek na promet mogoče lahko znižata tako, da del hiše nate prepišeta kot darilo, del pa jo kupiš. Po mojem je to izvedljivo. Ja, stanovanjsko posojilo odobrijo samo za nakup nepremičnine in moraš to tudi dokazat.
Če boš najemala stanovanjski kredit z namenom obnove istega stanovanja lahko kredit najame tudi tvoja mama. Lahko ga najameta celo skupaj, saj sta v ožji sorodstveni vezi. Zato ne rabita komplicirat, samo pri bankah se pozanimajta.
Zdravo
Zanima me kakšen davek bo plačal brat, ki mi bo prodal polovico hiše katere je lastnik poleg njega tudi mama. Naredili bomo prodajno pogodbo, napisali znesek vrednosti polovice hiše
Forum je zaprt za komentiranje.