Prodaja podedovanega in nakazilo
Mama bo prodala podedovano stanovanje in se je odločila, da bi denar, katerega bo prejela od prodanega stanovanja dala kar takoj meni oz. želi, da bi v prodajni pogodbi bil naveden že takoj moj tekoči račun. Torej denar bi kupec nakazal direktno meni (sinu). Kako gleda na to davkarija? Torej ali mora mama oz. jaz v tem primeru še plačat kak davek od “podarjenega” ali ne?
Ali je smiselneje, da ji kupec denar nakaže na njej tekoči račun in potem ona denar dvigne in ga položi na moj račun oz. prenakaže denar iz njenega na moj tekoči račun???
Torej kako postopati, da ne bi po nepotrebnem poleg že ostalih stroškov plačevali še kak davek na “darilo” oz. podobno?
Hvala, M
Obe zgoraj navedeni varianti prideta v poštev, davka pa ni, saj itak spadate v prvi dedni red.
Ne vem, če ste me prav razumeli: mama je stanovanje podedovala…sedaj po nekaj letih le to prodaja in ga bo prodala.
Denar bo dala meni…torej a kljub temu gre za 1. dedni red? Namreč, tole stanovanje, ki ga prodaja sedaj mama je bilo v lasti njenih pokojnih staršev oz. mojih starih staršev (dedka in babice).
lp,M
Vseeno je, čigava številka računa je v pogodbi, vi zaradi tega ne boste imeli v nobenem primeru opravka z davkarijo.
Vseeno gre za prvi dedni red.
Z A K O N
O DAVKU NA DEDIŠČINE IN DARILA (ZDDD)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina zakona)
Ta zakon ureja davek na dediščine in darila (v nadaljnjem besedilu: davek).
2. člen
(predmet obdavčitve)
(1) Predmet obdavčitve po tem zakonu je premoženje, ki ga fizična oseba prejme od fizične ali pravne osebe kot dediščino ali darilo in se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja dohodnino. Predmet obdavčitve po tem zakonu je tudi premoženje, ki ga pravna oseba prejme od pravne ali fizične osebe kot darilo ali dediščina, ki se ne šteje za dohodek po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb.
(2) Kot premoženje se štejejo:
– nepremičnine,
– premičnine,
– premoženjske in druge stvarne pravice.
(3) Med premičnine se štejejo tudi vrednostni papirji in denar. Kot darilo se šteje tudi volilo.
(4) Ne glede na določbe tega člena darilo ali dediščina, ki zajema le premičnine, ni predmet obdavčitve, če je skupna vrednost premičnin nižja od 5.000 eurov.
Hvala lepa obema, M
Spoštovani!
Pred pol leta mi je umrl oče, pred dobrim tedno dni sva z mamo – edini dedinji- imeli zapuščinsko obravnavo.
Večino premoženja sem prejela jaz (hči), mama je v last in posest prejela hišo z gradbeno parcelo.
Moje vprašanje je: kako zavarovati mamin delež pred eventuelno prodajo, ali podarjanjem, pred njeno smrtjo. V tem primeru bi bila, kot edina potomka, ob pripadajoče očetovo premoženje.
In v kolikem času po obravnavi lahko uveljavim morebitne spremembe?
Hvala in lep pozdrav
Maja Zupančič
Novo mesto
Mislim, da si dedovanje razlagate malce po svoje. Z mamo sta namreč bili v zapuščinskem postopku po vašem. pok. očetu enakopravni dedinji, kar pomeni, da je mama podedovala SVOJ (njej pripadajoči) dedni delež, vi pa svojega. In s tem podedovanim deležem lahko mama po svoji volji počne kar hoče in tega ji (hvala bogu) nihče ne more preprečiti. Če bi torej vaša mama odtujila podedovani dedni delež, vi pri tem ne bi bili nič oškodovani, saj vam iz tega naslova ne pripada nič. Pripadajoče očetovo premoženje ste namreč že dobili-podedovali, po mamini smrti pa boste podedovali njeno (mamino) premoženje (in ne očetovo premoženje). Torej mama lahko prosto razpolaga s svojim celotnim premoženjem (podedovanim, prisluženim, kupljenim …), vi pa boste po njeni smrti kot edini dedič podedovali (le) tisto premoženje, ki ga bo imela v trenutku svoje smrti.
Forum je zaprt za komentiranje.