prodaja podedovanega stanovanja
Pozdravljeni
Leta 2005 sem po materi podedoval stanovanje v katerem sem 10 let živel skupaj z njo.Zanima me kako je s plačilom davka, če stanovanje prodam letos ali se mi bolj splača če s prodajo počakam nekaj časa. V stanovanju še vedno stanujem.
Oprostitve plačila davka na dediščine in darila
Davka na dediščine in darila ne plača:
-dedič ali obdarjenec prvega dednega reda;
– dedič kateregakoli dednega reda, ki podeduje stanovanje, če nima drugega stanovanja in je ob smrti zapustnika živel z njim v skupnem gospodinjstvu.
Če obdarjenec prvega dednega reda v dar prejeto stanovanje oziroma stanovanjsko hišo, ki jo je darovalec pridobil na podlagi odprodaje družbenih stanovanj, proda prej kot v 3 letih, se mu davek naknadno odmeri po stopnjah, ki veljajo za drugi dedni red.
Pri plačevanju davka na dediščino in darila so z zavezanci prvega dednega reda izenačeni zeti, snahe, pastorki in dedič, ki je z zapustnikom živel v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti v smislu zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.
Davek na dediščino in darila se ne plačuje od tistega nepremičnega premoženja, na katerem dedič oziroma obdarjenec po veljavnih predpisih ne more pridobiti lastninske pravice, pravice uporabe ali užitka.
Davka na dediščine in darila ne plača dedič ali obdarjenec, ki se po določbah zakona o kmetijskih zemljiščih šteje za kmeta, če podeduje oziroma dobi v dar kmetijsko zemljišče. V zvezi s priznavanjem davčne oprostitve se gozdna zemljišča istovetijo s kmetijskimi zemljišči. Davka na dediščine tudi ne plača dedič ali obdarjenec – prevzemnik kmečkega gospodarstva, ki se v skladu z zakonom o dedovanju kmetijskih zemljišč in zasebnih kmetijskih gospodarstev šteje za kmetijo, pa tudi v primerih, ko dedič ali obdarjenec – kmet podeduje ali dobi v dar celo kmetijo.
Če dedič ali obdarjenec, ki je bil na podlagi prejšnjega odstavka oproščen davka, podedovano ali podarjeno nepremičnino pred potekom 5 let odtuji, ali se v tem roku preneha z osebnim delom ukvarjati s kmetijsko dejavnostjo, ali ne obdeluje zemljišč v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih, se mu davek naknadno odmeri tako, kot bi se mu odmeril, če ob prejemu dediščine oziroma darila ne bi izpolnjeval pogojev za oprostitev. Mnenje o tem, ali je zemljišče obdelano v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih, izda za kmetijske zadeve pristojni občinski upravni organ.
Navedeno ne velja za odtujitve, izvršene na podlagi sporazuma o izročitvi in razdelitvi premoženja po zakonu o dedovanju, in tudi ne za odtujitve oziroma oddaje premoženja po zakonu o preživninskem varstvu kmetov.
Zavezanec tudi ne plača davka na dediščine in darila od podedovanega ali v dar prejetega premoženja, ki ga brez povračila odstopi Republiki Sloveniji, samoupravni lokalni skupnosti in humanitarnim društvom oziroma njihovim zvezam. Davek, plačan pred odstopom dediščine ali darila, se vrne, če je bil odstop izvršen v 6 mesecih po sprejetju zapuščine.
lp
Prosil bi, če bi lahko bili malo bolj natančni z odgovorom. Stanovanje ki ga je kupila mama je že bilo lastniško in ni bilo pridobljeno na podlagi odprodaje družbenih stanovanj. Zanima me kolikšen bi bil davek v %, če bi stanovanje prodal prej kot v 3. letih?
Forum je zaprt za komentiranje.