Prodaja – prek interneta
Pozdravljeni!
Sem 15-letnica, ki se ukvarja z ročnimi deli in tako izdeluje razen unikaten nakit, dodatke, ipd. Želim si zaslužiti na ta način kaj denarja, in sicer najraje prek spletne trgovine. Zanima me, ali je to pri 15 letih sploh mogoče, ali je obvezno treba registrirati kot podjetje (tudi če bi bili dobički zelo majhni in bi bolj ali manj pokrili ceno materiala) in kakšne so možnosti, da to dejansko izvedem?
Hvala in LP
Zakon pravi da lahko mladoletnik, ki dopolni petnajst let, lahko sam sklepa pravne posle, če zakon ne določa drugače. Za veljavnost teh poslov je potrebna odobritev staršev, če so tako pomembni, da bistveno vplivajo na mladoletnikovo življenje, ali če so takšni, da lahko vplivajo na njegovo življenje tudi po polnoletnosti. Za opravljanje poslov, ki jih omenjate, torej po mojem mnenju zakon ne daje omejitev.
Seveda pa je za vsakršno prodajo, ki se opravlja na način, ki ga opisujete, treba imeti registrirano dejavnost. V tem smislu se poskusite registrirati kot s.p., to je mogoče opraviti prek spleta, na portalu eVem: http://evem.gov.si/evem/
Ko boste to storili, se boste morali registrirati še pri davčnem organu, saj boste zavezani za dohodnino iz dejavnosti (glede na predvideni obseg poslovanja pa verjetno ne tudi za DDV). Navodila bi morala biti dostopna na istem portalu.
Pri postavljanju spletne trgovine pazite, da boste izpolnili zahteve Zakona o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) in Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot), zlasti glede objave informacij na portalu in glede pravice potrošnika, da v zakonsko določenem roku vrne blago, ki mu ni všeč. Oba zakona sta na voljo na internetu in si ju preberite. Ko boste imeli bolj konkretna vprašanja, se lahko seveda ponovno obrnete na ta forum oziroma name.
Hvala, bom malo prebrskala da točno preberem, kako vse to gre…
Predvidevam da so tudi določeni stroški ki s tem pridejo, z samim odprtjem podjetja… kolikšni, če slučajno imate kakšno informacijo glede tega?
Forum je zaprt za komentiranje.