Prodaja stanovanj
iz prve roke, 24.03.2023 ob 18:55
Evo iz prve roke, pred pol leta sem nameraval kupiti eno stanovanje, tip ga je sicer oglaševal za 220K, Ljubljana, dvosobno. Sem mu ponudil 180K, pa se je samo smejal. Okej, pa nič. Potem sem se odločil, da še malo počakam, ker so se zadeve začele spreminjat. Vmes sem malo čekiral oglase. Tip je imel ves čas gor za isto napisano ceno. Pa me pokliče prejšnji teden in reče, da je razmislil in da ga je pripravljen prodat za 180K. Hehe, sem rekel, da zdaj so se pa okoliščine spremenile in da mu dam na roko-pač na banko, brez kredita 160K, vzemi ali pusti.
Pravi, da bo premislil in mi sporočil. Dam roko v ogenj da bo poklical. Za elitnike je stanovanje brezvezno, navadna raja pa mora še vedno kredit jemat, kako je s tem pa vemo. Za investicijo redko kdo še kupuje stanovanje v teh časih.
No, tip ima gor napisano še vedno ceno od pred pol leta, meni je pa imel namen prodat za 40 jurjev manj. Tako da ne glejte preveč teh objavljenih cen, ker so kar neki.
No, kateri oglas pa je to, da pri prodajalcu preverimo tvoje navedbe?
no, 25.03.2023 ob 07:43
zdaj druga opcija, 24.03.2023 ob 21:04
Ma zdaj razglabljajo, kako ne bo davka na drugo, tretjo itd. nepremičnino, pač pa samo na vrednost nepremičnine. Tako da bo nekdo v Halozah, ki ima tri stanovanja skupaj vredna 200K, plačal isti davek kot nekdo iz Ljubljane, ki ima eno dvosobno stanovanje v katerem živi.
To je vseeno bolj normalno kot pa po kvadraturi. Po prvi njihovi ideji bi na podeželju za 50k vredno bajto nad 160kv plačal davek, v lj pa za miljonsko stanovanje 150kv ne. Najbolj normalno bi bilo tako kot je v tujini v večini, da je za primarno bivališče minimalni davek ali pa celo nič, za vse naslednje nepremičnine pa višji. Če se že gremo. In jasno na vrednost vezan, ne na kvadraturo. Ostale nebuloze, kako bodo omejevali privat lastnino ipd. pa raje ne komentiram, ker očitno lezemo v faking komunizem. Naj državna stanovanja prvo pod kontrolo spravijo, nimajo nobene pravice privat lastnine upravljat. Trg regulira najemnine in cene. Želijo nižje cene? Kul, naj poskrbijo za državna stanovanja, za gradnjo, za to da bodo tisti ki so v njih plačevali ne pa da so 10 let + zastojn notr preden se sploh kaj zgodi ipd. Naj gre denar za stanovanja, ne v njihove žepe. Kar se itak ne bo nikoli zgodilo.
Ko enkrat razumeš slogan, Nič ne boste imeli in boste srečni, in še malo preučiš razne agende, direktive in podobno, na vseh področjih, ne le nepremičninskem, je slika jasna.
Z vsakim podpiranjem uradnega narativa , v čemerkoli, od lockdownov do prdečih krav, uvajanja digi in medikodiktature, vzklikanja gesel v podporo določeni državi itd. si kopljete jamo sami.
Dokler folku ne bo jasna širša slika in dokler ne bo kaj naredil za to, ne pa požrl vse sranje za malo udobja, bo tako oziroma vedno huje.
Kdor to razume, že zdavnaj ne kupuje več stanovanj.