Prodaja stanovanja brez posrednikov
Pozdravljeni,
je kdo od vas prodal stanovanje brez posrednika pred kratkim?
Odlocamo se za prodajo nasega dvosobnega v Ljubljani (pod hipoteko) in bi se radi izognili strosku provizije, hkrati pa tudi morebitnim pastem za neizkusene prodajalce. Vsak nasvet je dobrodosel.
Spoštovani!
Vaše razmišljanje popolnoma razumem in je kot takšno enako kot ga ima večina ljudi, ki želi prodati nepremičnino sami. Edini razlog za prodajo v lastni režiji je, da se izognejo plačilu provizije.
Vsak se seveda odloča, z vso pravico sam, kako bo prodal svojo nepremičnino.
Kot ste pa že sami napisali, je lahko prodaja lastne nepremičnine tudi zelo slaba izkušnja z mnogo glavoboli. Poznamo dosti primerov, ko se stranke obračajo na nas, ko je že prepozno.
Predlagam, da se pred prodajo posvetujete z večimi posredniki in od njih pridobite ponudbe in celoten spisek aktivnosti, ki jih bodo naredili ob prodaji vaše nepremičnine. Po tem pa se odločite ali boste izbrali koga ali pa se prodaje (kot neizkušeni, kot ste omenili) lotili sami.
Tak postopek mi vedno svetujemo našim strankam, jim pripravimo ponudbo in se potem odločijo za sodelovanje z nami ali ne.
V vsakem primeru se boste odločili prav… Škoda pa je, da bi zaradi neizkušenosti zašli v neželjene skrbi… saj ne prodajeta kg kruha.
Lep pozdrav!
Mi smo stanovanje kupili brez posrednika. Ko smo se s prodajalcem dogovorili za ceno in preverili vso dokumentacijo, smo se dogovorili tudi za notarja za katerega smo oboji imeli dobro mnenje. Sestavili smo kupoprodajno pogodbo na osnovi internetnih osnutkov in jo nesli notarju, da jo je uštimal do konca, za kar nam ni kasiral.
Stanovanje smo vzeli na kredit in sem tudi na banki že vnaprej vse pripravil, da se ne bi kaj zataknilo, to seveda prodajalca ne zanima. Tudi cenilca stanovanja smo z naše strani najeli že prej, pozaimal sem se katero podjetje je verodostojno za banke, kjer sem se pogajal za kredit in jih naročil že pred podpisom kupoprodajne pogodbe.
Prodajalec pa je moral pridobiti papirje z gradbenim dovoljenjem in namembnostjo (vse to so razložili na banki in pri notarju). Določili smo višino are in čas do kdaj je treba poravnati preostanek in vse to zapisali in kupoprodajno pogodbo podpisali.
Po plačilu are je šel prodajalec plačati davek na upravno enoto in s potrdilom o plačilu davka smo se zglasili pri notarju kjer smo overili pogodbo. Overitev kupoprodajne pogodbe je plačal prodajalec. Original izvod je ostal pri notarju, jaz sem dobil overjeno kopijo. S prodajalčeve strani je bilo to to, mi kot kupci pa smo še en dan porabili na banki in pri notarju za sprostitev hipotekarnega kredita. Notarja smo pooblastili, da je naredil knjižbo v zemljiško knjigo.
Isti dan, ko je banka nakazala denar prodajalcu, smo se popoldan dobili in si stisnili roke ter prevzeli ključe in stanovanje.
Forum je zaprt za komentiranje.