Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prodaja stanovanja – Gradbeno in uporabno dovoljenje

Prodaja stanovanja – Gradbeno in uporabno dovoljenje

Zdravo!

Ima morda kdo podobno izkušnjo in lahko deli kako jo je rešil.

Prodajamo stanovanje v bloku (okoli 20 stanovanj), kupca smo že našli, podpisali predpogodbo in dobili plačano aro.

“Zatakne” se pri tem, ker kupec želi uporabno dovoljenje, česar pa očitno ne moremo sploh dobiti. Blok ima gradbeno dovoljenje ne dobimo pa uporabnega dovoljenja. Pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana so nam prvotno povedali, da uporabnega dovoljenja niso našli ali pa ga niso dobili v hrambo in so nam poslali lokacijsko dovoljenje. Potem ko smo pritiskali, da potrebujemo uporabno, so nam sporočili, da ubistvu blok sploh nima uporabnega dovoljenja in da ga imata samo 2 bloka od 14 v ulici.

Upravnik nam je prvotno rekel, da blok ima gradbeno in uporabno dovoljenje. Zato smo tudi ob podpisu pogodbe tudi sami povedali, da bi to blok moral imeti. Tudi sicer smo mislili, da je samoumevno, da blok to ima, saj je bilo nekaj selitev v samem bloku.

Ker je bilo to ob podpisu povedano, lahko kupec verjetno razdre pogodbe in pademo v to, da je potrebno vračati dvojno aro, ker se ne moremo držati dogovora (da pridobimo uporabno dovoljenje. Vse ostale papirje smo dobili)..

Ne vemo kaj bi lahko naredili. Obrnili smo se na občino, na gradbeno podjetje, ki je zgradilo blok, Zgodovinski arhiv Ljubljana in trenutno brez sreče.

Se še na koga lahko obrnemo?

Prvo je vprašanje, kdaj je bilo zgrajeno.

Če je bilo pred 1967, velja avtomatsko, da ima tudi uporabno dovoljenje. Predlagam, da najamete kakšnega sposobnega projektanta, ker je takšnih primerov malo morje pri nas, pa se vedno razrešijo

Blok je bil zgrajen 1976 :/ res ne vem kako tega ni. Ali so založili, ali se jim enostavno ne da iskati 🙁

Kakšen Zgodovinski arhiv? Za uporabno dovoljenje moraš oddati vlogo v dotično upravno enoto. Če ste to že naredili, pa vam niso izdali dovoljenja, je čisto možno, da celoten blok ni usklajen z gradbenim dovoljenjem. Lahko se je na bloku pred 40 leti naredila kaj pa vem, frčada, za katero niso dobili gradbenega dovoljenja, zato ne bodo izdali uporabnega dov. za ta blok. Če imata samo 2 bloka uporabno dovoljenje od 14, to pomeni, da samo na tistih dveh blokih niso bila izvedena kasneje kakšna dela, ki bi zahtevala gradbeno dov., pa ga niste pridobili. Morali bi iti v legalizacijo, in to čisto vsi stanovalci v bloku.

Ljudje ponavadi hočejo uporabno dovoljenje, ker banka noče dati kredita brez tega. Tudi če ima vaš kupec keš brez kredita, najbrž razmišlja o tem, da bi kasneje morda rad prodal stanovanje, pa ne bo mogel oz. bo omejen samo s tistimi potencialnimi kupci, ki si stanovanje lahko privoščijo brez kredita. Normalno, da hočejo uporabno dov.

Glede are, jah, če se kupec vpiči v to, da ste rekli, da uporabno dovoljenje obstaja, boste seveda morali vračati dvojno aro. Razen če znižate ceno in se tako pogodite. Dejstvo je, da bi morala biti cena takih stanovanj bistveno nižja od tistih, ki imajo uporabno dovoljenje. Ljudje pred prodajo načeloma pridobijo uporabno dovoljenje. Če pogledaš oglase, boš videla, da so cene stanovanj, ki nimajo uporabnega dovoljenja, bistveno nižje od ostalih.

Odgovor na objavo uporabnika
Stanovanje, 07.02.2023 ob 17:51

Blok je bil zgrajen 1976 :/ res ne vem kako tega ni. Ali so založili, ali se jim enostavno ne da iskati 🙁

blok nima uporabnega, drugace ne more biti

Nič niso založili.:)) Za uporabno dovoljenje starejših gradenj ZAPROSIŠ, niso tega takrat podeljevali. Če gre za blok, mora ta biti USKLAJEN s prvotnim gradbenim dovoljenjem, če naj bi dobili uporabno dovoljenje zanj. Če so kasneje na bloku kaj spreminjali, dograjevali, prizidali…, pa se za to zahteva gradbeno dovoljenje, tega pa niso pridobili, to pomeni, da so DELALI NA ČRNO! In zato vam ne izdajo uporabnega dovoljenja.

hahaha haha, 07.02.2023 ob 17:57

Nič niso založili.:)) Za uporabno dovoljenje starejših gradenj ZAPROSIŠ, niso tega takrat podeljevali. Če gre za blok, mora ta biti USKLAJEN s prvotnim gradbenim dovoljenjem, če naj bi dobili uporabno dovoljenje zanj. Če so kasneje na bloku kaj spreminjali, dograjevali, prizidali…, pa se za to zahteva gradbeno dovoljenje, tega pa niso pridobili, to pomeni, da so DELALI NA ČRNO! In zato vam ne izdajo uporabnega dovoljenja.

To pa ne drži. Ko je bil objekt zgrajen, se je opravil tehnični pregled in če je bil zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem, je dobil uporabno dovoljenje in šele po tem so se ljudje lahko vselili.

Je treba pred prodajo zbrati dokumentacijo in ne obljubljati uporabnega dovoljenja, če ga nimaš v rokah.

V našem naselju imajo vsi bloki uporabna dovoljenja.

Ni pa problem prodati samo z gradbenim dovoljenjem, če se kupec strinja.

Pošlji kupca v qurac in prodaj Albancem ali Rusom.

Uporabno dovoljenje, ROFL, kaj bo naslednja zahteva? Bioenergetska izkaznica? Indigo aura?

Malo čudne izraze uporabljaš: “Kupec želi uporabno dovoljenje”. Tudi jaz si želim Michelle Pfeiffer za ženo, ne pa te tečnobe, pa kaj. “Je bilo ob podpisu povedano”. So what, povedano, ne pa zapisano, podpisano in overjeno.

Bučke, 07.02.2023 ob 18:31

Pošlji kupca v qurac in prodaj Albancem ali Rusom.

Uporabno dovoljenje, ROFL, kaj bo naslednja zahteva? Bioenergetska izkaznica? Indigo aura?

Malo čudne izraze uporabljaš: “Kupec želi uporabno dovoljenje”. Tudi jaz si želim Michelle Pfeiffer za ženo, ne pa te tečnobe, pa kaj. “Je bilo ob podpisu povedano”. So what, povedano, ne pa zapisano, podpisano in overjeno.

tocno tako, idiotska drzava slo je kit ponavadi naredila zbrko in sranje, kaj ima lastnik stanovanja ki datira v jugo iz leta 1974 z uporabnim dovoljenjem? dolznost investitorja je da pridobi vsa potrebna dovoljenja in kupec upraviceno domneva da ima objekt ki je vpisan v zk tudi vsa potrebna dovoljenja, ker nekoc se vecstanovanjskega objekta ni moglo vpisati v zk brez uporabnega dovoljenja…..zdaj so drzavni idioti z idiotsko zakonodajo natedili stalo….kupcu povej ce hoce kupit stanovanje ga naj kupi drugace mu vrni aro….pa se to, naucite se jemati avans, zaj pisete da jemljete aro, v primeru avansa le tega vrnete in vam ziv bog ne more nic

po vrsti je šlo, 07.02.2023 ob 18:20

To pa ne drži. Ko je bil objekt zgrajen, se je opravil tehnični pregled in če je bil zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem, je dobil uporabno dovoljenje in šele po tem so se ljudje lahko vselili.

Je treba pred prodajo zbrati dokumentacijo in ne obljubljati uporabnega dovoljenja, če ga nimaš v rokah.

V našem naselju imajo vsi bloki uporabna dovoljenja.

Ni pa problem prodati samo z gradbenim dovoljenjem, če se kupec strinja.

Uporabno dovoljenje za novejše bloke dobi upravnik bloka, stanovalci tega ne dobijo v roko. Za starejše bloke, ki so bili zgrajeni še v Jugi, bog si ga vedi, kdo je dobil uporabno dovoljenje, če ga sploh je.

Tega po navadi nihče od stanovalcev bloka nima, razen če so eksplicitno za to vprašali. Če ga niti upravnik nima, se zaprosi pri upravni enoti. Za cel blok, ne za posamezno stanovanje. Avtor bi moral pri upravniku zahtevati vpogled v uporabno dovoljenje in ga poslikati/fotokopirati, ne pa verjeti na besedo, da blok dovoljenje ima.

Julij Cezar, 07.02.2023 ob 18:44

tocno tako, idiotska drzava slo je kit ponavadi naredila zbrko in sranje, kaj ima lastnik stanovanja ki datira v jugo iz leta 1974 z uporabnim dovoljenjem? dolznost investitorja je da pridobi vsa potrebna dovoljenja in kupec upraviceno domneva da ima objekt ki je vpisan v zk tudi vsa potrebna dovoljenja, ker nekoc se vecstanovanjskega objekta ni moglo vpisati v zk brez uporabnega dovoljenja…..zdaj so drzavni idioti z idiotsko zakonodajo natedili stalo….kupcu povej ce hoce kupit stanovanje ga naj kupi drugace mu vrni aro….pa se to, naucite se jemati avans, zaj pisete da jemljete aro, v primeru avansa le tega vrnete in vam ziv bog ne more nic

Pa saj to je že od leta 2018, ko se je zakon spremenil. Naredili pa so to zato, ker se je vsak idiot spomnil in iz enostanovanjske bajte, ki je imela gradbeno dovoljenje za enostanovanjsko bajto, naredil 6 stanovanj. Če gradnja ni v skladu z gradbenim dovoljenjem, pač ne dobi uporabnega dovoljenja. Ker so se šli črne gradnje preko vseh mer dobrega okusa in je teh “vila blokov” malo morje, kupci pa sploh vedeli niso o kakšnem uporabnem dovoljenju, so se pač nasmolili. Enako je bilo v raznih blokih, kjer so brez gradbenega dovoljenja spreminjali zadeve kar po svoje in na svojo roko. Tega se pač ne moremo iti, ne? Zemljišče, na kateri je moja bajta, je v celoti zazidljivo, pa ne morem zdaj brez vseh dovoljenj kar zgraditi tam še eno bajto in jo prodati. Zadeve pač morajo biti zrihtane in ja, na kupcih je, da se pozanimate, ali je stanovanje, ki ga kupujete v skladu z gradbenim dovoljenjem in ima torej uporabno dovoljenje, ali ne.

hahaha haha, 07.02.2023 ob 18:47

Uporabno dovoljenje za novejše bloke dobi upravnik bloka, stanovalci tega ne dobijo v roko. Za starejše bloke, ki so bili zgrajeni še v Jugi, bog si ga vedi, kdo je dobil uporabno dovoljenje, če ga sploh je.

Tega po navadi nihče od stanovalcev bloka nima, razen če so eksplicitno za to vprašali. Če ga niti upravnik nima, se zaprosi pri upravni enoti. Za cel blok, ne za posamezno stanovanje. Avtor bi moral pri upravniku zahtevati vpogled v uporabno dovoljenje in ga poslikati/fotokopirati, ne pa verjeti na besedo, da blok dovoljenje ima.

Ja tako.  Meni je upravnik dal številko uporabnega dovoljenja našega bloka in izjavo upravne enote, da uporabno dovoljenje je.

Po datumu izdaje je videti, da je bilo izdano takoj po končani gradnji.   Vsi bloki v našem naselju imajo gradbeno dovoljenje  in uporabno izdano takoj po gradnji.. Tako, da je bilo to čisto običajno tudi v prejšnjem sistemu.

po vrsti je šlo, 07.02.2023 ob 19:04

Ja tako.  Meni je upravnik dal številko uporabnega dovoljenja našega bloka in izjavo upravne enote, da uporabno dovoljenje je.

Po datumu izdaje je videti, da je bilo izdano takoj po končani gradnji.   Vsi bloki v našem naselju imajo gradbeno dovoljenje  in uporabno izdano takoj po gradnji.. Tako, da je bilo to čisto običajno tudi v prejšnjem sistemu.

Sranje je bilo takrat, ko upravnikov še ni bilo. Vsak posamezni lastnik zagotovo ni dobil uporabnega dovoljenja v roko. V Jugi pa je uporabno (če so jih dejansko sploh izdajali) dobil stanovanjski sklad, morda podjetje, ki je imelo stanovanja za delavce itd.

Če je tvoje stanovanje zgrajeno v času, ko so že bili upravniki, je upravnik dobil to v roke. Če je od prej, je pa upravnik zelo verjetno dal vlogo za uporabno dovoljenje bloka na upravno enoto ali pa je upor. dov. dobil od takratnega sklada, podjetja ipd. Vem samo, da tega lastniki stanovanj niso dobivali v roke, zato se je seveda dobro pozanimati glede tega pri upravniku.

Poleg tega za enostanovanjske stavbe v določenih letih ni bila predpisana pridobitev uporabnega dovoljenja, ni res, da je to bilo vedno tako.

Ste vprašali na UE? Za takrat zgrajen blok je bilo uporabno dovoljenje obvezno in ga gotovo ima.

hahaha haha, 07.02.2023 ob 19:02

Pa saj to je že od leta 2018, ko se je zakon spremenil. Naredili pa so to zato, ker se je vsak idiot spomnil in iz enostanovanjske bajte, ki je imela gradbeno dovoljenje za enostanovanjsko bajto, naredil 6 stanovanj. Če gradnja ni v skladu z gradbenim dovoljenjem, pač ne dobi uporabnega dovoljenja. Ker so se šli črne gradnje preko vseh mer dobrega okusa in je teh “vila blokov” malo morje, kupci pa sploh vedeli niso o kakšnem uporabnem dovoljenju, so se pač nasmolili. Enako je bilo v raznih blokih, kjer so brez gradbenega dovoljenja spreminjali zadeve kar po svoje in na svojo roko. Tega se pač ne moremo iti, ne? Zemljišče, na kateri je moja bajta, je v celoti zazidljivo, pa ne morem zdaj brez vseh dovoljenj kar zgraditi tam še eno bajto in jo prodati. Zadeve pač morajo biti zrihtane in ja, na kupcih je, da se pozanimate, ali je stanovanje, ki ga kupujete v skladu z gradbenim dovoljenjem in ima torej uporabno dovoljenje, ali ne.

lej…samo za to anarhijo ki jo opisujes je spet izkljucno bila kriva drzava, vedno se ponavlja isti faktor, drzava ki je gonili anarhije, zakaj?ko so se sli gradbinci etaziranje je ze po prejsnem zakonu bil pogoj za vpis etazne lastnine uporabno dovoljenje, ko bi zk zavracala vpis brez poplne dikumentacije tega kar ti opisujes ne bi bilo…..in zakaj to vem, ker sem 20 let nazj kupil eno tako stanovanje v vecstanovanjski stavbi…ko sem zvedel naknadno za to zbrko sem dal prvo pisno vsem lastnikom da uredimo uporabno, ker ni bilo idziva sem dal sam prijavo na gradbeni inspekcijo….kaj vse je potem prisli na plan da ne govorim….kriminalka…..in ves kaj mi je potem rekel gradbeni inspektor…ker maslo na glavi je imela tako ue ki je izdala gradbeno , zk ki je vpisala etazno lastnino pa je ne bi smela, in gradbena inspekcija ki je dve leti preden sem kupil stanovanje vedela kaj se dogaja…..u glavnem mozakar je rekel….poglejte….jaz lahk vas spis dam v spodnji predal in pozabim na vse skupaj…..on ze, jaz pa ne, to je bilo leta 2007, par let kasnej sem stanovanje prodal in kupcu povefal kako in kaj da se oridobiva uporabno….da skrajsam…do 2013 ko sem stanivanje pridal nas je papirologija in elaborati in kazen za nedkladno gradnjo itd stalo 30000 eur….do letos tisti blok se vedno nima upirabnega …..to je jebena pravna drzava….kdor si ni izkusil slovenske pravne drzave ta ne ve kaj je pekel….in se 1x ze po starem zakonu je dokument ki ga je pktrebno priloziti pri vecstanovanjskem objektu ki se gradi za trg uporabno dovoljenje in brez tega ni vpisa v zk…..izvorni greh lezi v zk….in zakaj?ker je temeljno nacelo zk zaupanje v ticnist podatkov…kar je v zk je sveto….tako bi morali biti….pa ni

Ja vprašali smo dejansko povsod. Najprej upravnik. Ta je rekel, da nima in nas poslal do mestne občine. Tam smo zaprosili in so rekli, da starejše bloke nimajo več shranjeno in da je vse v zgodovinskem arhivu Ljubljana. Smo tam oddali vlogo in dobili najprej odgovor, da niso najdli, potem pa da naj ne bi sploh bilo.

Na bloku se ni nič delalo takega, da bi bila črna gradnja. Na bloku je bila narejena fasada in zamenjana streha, ki je ostala enakih dimenzij. V zemljiško knjigo je normalno vpisano. Imamo gradbeno dovoljenje, dobili smo lokacijsko dovoljenje…samo tega uporabnega ne moremo dobiti.

Popolnoma naša krivda, da smo rekli, da blok to ima in da nismo prej preverili. Ampak enostavno smo bili prepričani, da to zadevo že imamo (še posebej, ker nam je upravnik reku, da nekje je). Je ubistvu prvo stanovanje, ki ga prodajamo. Je malenkost drugače kot prodaja telefona preko bolhe 😀 zdaj edino še čakamo s strani gradbenega podjetja, ki je to zgradilo, če imajo oni kje shranjeno. Ko še od njih dobimo odgovor, potem pač pokličemo kupca in razložimo, pa bo povedal kako se bo odločil.

Julij Cezar, 07.02.2023 ob 22:44

lej…samo za to anarhijo ki jo opisujes je spet izkljucno bila kriva drzava, vedno se ponavlja isti faktor, drzava ki je gonili anarhije, zakaj?ko so se sli gradbinci etaziranje je ze po prejsnem zakonu bil pogoj za vpis etazne lastnine uporabno dovoljenje, ko bi zk zavracala vpis brez poplne dikumentacije tega kar ti opisujes ne bi bilo…..in zakaj to vem, ker sem 20 let nazj kupil eno tako stanovanje v vecstanovanjski stavbi…ko sem zvedel naknadno za to zbrko sem dal prvo pisno vsem lastnikom da uredimo uporabno, ker ni bilo idziva sem dal sam prijavo na gradbeni inspekcijo….kaj vse je potem prisli na plan da ne govorim….kriminalka…..in ves kaj mi je potem rekel gradbeni inspektor…ker maslo na glavi je imela tako ue ki je izdala gradbeno , zk ki je vpisala etazno lastnino pa je ne bi smela, in gradbena inspekcija ki je dve leti preden sem kupil stanovanje vedela kaj se dogaja…..u glavnem mozakar je rekel….poglejte….jaz lahk vas spis dam v spodnji predal in pozabim na vse skupaj…..on ze, jaz pa ne, to je bilo leta 2007, par let kasnej sem stanovanje prodal in kupcu povefal kako in kaj da se oridobiva uporabno….da skrajsam…do 2013 ko sem stanivanje pridal nas je papirologija in elaborati in kazen za nedkladno gradnjo itd stalo 30000 eur….do letos tisti blok se vedno nima upirabnega …..to je jebena pravna drzava….kdor si ni izkusil slovenske pravne drzave ta ne ve kaj je pekel….in se 1x ze po starem zakonu je dokument ki ga je pktrebno priloziti pri vecstanovanjskem objektu ki se gradi za trg uporabno dovoljenje in brez tega ni vpisa v zk…..izvorni greh lezi v zk….in zakaj?ker je temeljno nacelo zk zaupanje v ticnist podatkov…kar je v zk je sveto….tako bi morali biti….pa ni

Uh, tega je še pa še. Zdaj po novem zakonu baje novogradnje ne moreš vpisati v kataster stavb brez uporabnega dovoljenja, pa uporabno rabiš tudi za dodelitev hišne številke pa priklop na elektro omrežje. Prej so pa kar zapisovali v katastre, tudi če je bila gradnja čisto druga kot v gradbenem dovoljenju. En primer iz 2005:

https://www.slonep.net/vodic/zemljiska-knjiga/?view=vprasanja&direct=4820

Etažno lastnino pa sploh vpisujejo ne glede na to, ali je gradnja v skladu z gradbenim ali ne. Že večkrat sem videl, da sploh ne rabiš uporabnega dovoljenja za etažiranje in da eno nima zveze z drugim. Hahah, če bi bilo to urejeno kot bi bilo treba, ne bi bilo nobenih problemov, ko bi  kupec najebal, ker je kupil nekaj, kar je v bistvu na črno narejeno. Namesto da to zrihtajo, pa pustijo ljudem da se s tem zajebavajo. Imaš stanovanje, ki ima gradbeno in je etažirano, vpisano v kataster in zemljiško knjigo, potem pa ugotoviš, da sploh ni usklajeno z gradbenim in da je pravzaprav črna gradnja. Ja, se strinjam, država bi to morala rešiti na enem mestu!!

Stanovanje, 07.02.2023 ob 23:09

Ja vprašali smo dejansko povsod. Najprej upravnik. Ta je rekel, da nima in nas poslal do mestne občine. Tam smo zaprosili in so rekli, da starejše bloke nimajo več shranjeno in da je vse v zgodovinskem arhivu Ljubljana. Smo tam oddali vlogo in dobili najprej odgovor, da niso najdli, potem pa da naj ne bi sploh bilo.

Na bloku se ni nič delalo takega, da bi bila črna gradnja. Na bloku je bila narejena fasada in zamenjana streha, ki je ostala enakih dimenzij. V zemljiško knjigo je normalno vpisano. Imamo gradbeno dovoljenje, dobili smo lokacijsko dovoljenje…samo tega uporabnega ne moremo dobiti.

Popolnoma naša krivda, da smo rekli, da blok to ima in da nismo prej preverili. Ampak enostavno smo bili prepričani, da to zadevo že imamo (še posebej, ker nam je upravnik reku, da nekje je). Je ubistvu prvo stanovanje, ki ga prodajamo. Je malenkost drugače kot prodaja telefona preko bolhe 😀 zdaj edino še čakamo s strani gradbenega podjetja, ki je to zgradilo, če imajo oni kje shranjeno. Ko še od njih dobimo odgovor, potem pač pokličemo kupca in razložimo, pa bo povedal kako se bo odločil.

Pa kakšna občina in zgodovinski arhiv? Oni so očitno razumeli, da bi ti rad original uporabno dovoljenje iz leta 1976.

Zaprositi moraš na UPRAVNI ENOTI, lahko po eUpravi. Preko e-uprave izpolni Zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja (priloga 15). Priloži kopijo katastrskega vpisa, kopijo gradbenega, izpis parcele, pa izpis iz Javni vpogled v podatke Geodetske uprave Republike Slovenije. Nekaj takega. Poglej si na spletu glede zahteve za izdajo. Samo vlogo moraš dati. Potem ti tam izdajo uporabno dovoljenje ali pa ti napišejo zakaj ga ne morejo izdati. Naj bi bilo v najkasneje 14 dneh narejeno. Sploh ne vem, kaj počenja ta vaš čapac od upravnika. On bi to moral že zdavnaj zrihtat!!

Dvigam temo, ker zna biti v korist še komu.

Če kupujete stanovanje, pozanimajte se glede uporabnega dovoljenja.

hahaha haha, 07.02.2023 ob 23:37

Pa kakšna občina in zgodovinski arhiv? Oni so očitno razumeli, da bi ti rad original uporabno dovoljenje iz leta 1976.

Zaprositi moraš na UPRAVNI ENOTI, lahko po eUpravi. Preko e-uprave izpolni Zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja (priloga 15). Priloži kopijo katastrskega vpisa, kopijo gradbenega, izpis parcele, pa izpis iz Javni vpogled v podatke Geodetske uprave Republike Slovenije. Nekaj takega. Poglej si na spletu glede zahteve za izdajo. Samo vlogo moraš dati. Potem ti tam izdajo uporabno dovoljenje ali pa ti napišejo zakaj ga ne morejo izdati. Naj bi bilo v najkasneje 14 dneh narejeno. Sploh ne vem, kaj počenja ta vaš čapac od upravnika. On bi to moral že zdavnaj zrihtat!!

Tako!  hvala za tvoj zapis.

Od kdaj banke zahtevajo v blokih uporabno dovoljenje za kredite? Še nekaj let nazaj ga niso. Hiše so pa seveda bile druga zgodba.

PIKULET CENZURIRANI, 08.02.2023 ob 12:36

Od kdaj banke zahtevajo v blokih uporabno dovoljenje za kredite? Še nekaj let nazaj ga niso. Hiše so pa seveda bile druga zgodba.

Zato, ker so z vpisom hipoteke banke lastnice kredita. Ko se zalomi, in vse več je tega, da se zalomi, pa nepremičnine ne uspejo prodati. Danes, če kdo namerava kupiti nepremičnino, tudi če ima gotovino, je najboljši organ preverjanja banka. Ko banka požegna, ste good to go. Varni pred šlamparijami države, ki so jih obesili na posameznika. Groza, res. Mislim, da bi vse tie packarije, ki jih je zakuhala država, morala na svoje stroške tudi urediti država. Vključno s tistimi dvakrat prodanimi nepremičninami med vlogo in vpisom v ZK in podobno.

hipoteke, 08.02.2023 ob 12:54

Zato, ker so z vpisom hipoteke banke lastnice kredita. Ko se zalomi, in vse več je tega, da se zalomi, pa nepremičnine ne uspejo prodati. Danes, če kdo namerava kupiti nepremičnino, tudi če ima gotovino, je najboljši organ preverjanja banka. Ko banka požegna, ste good to go. Varni pred šlamparijami države, ki so jih obesili na posameznika. Groza, res. Mislim, da bi vse tie packarije, ki jih je zakuhala država, morala na svoje stroške tudi urediti država. Vključno s tistimi dvakrat prodanimi nepremičninami med vlogo in vpisom v ZK in podobno.

Aja, še to. Počakajte, da bo to problematiko začela urejati Hrvaška. V priobalnem pasu šestnadstropni apartmaji nimajo nikjer podlage za gradnjo večstanovanjskih objektov, luštni apartmaji iz starih hiš na otočju pa sploh ne. Rešite se takih objektov, dokler še uspete koga nagnit.

Seveda banke hočejo uporabno dovoljenje, od spremembe zakonodaje dalje, nekako od 2018 naprej. Zakaj to hočejo? Ker v primeru neplačevanja je banka lastnica te zadeve in če je nepremičnina v neskladju z gradbenim, ne bo mogla tega prodati. En kup takih nepremičnin je, ki so jih celo zapečatili, ker so jih na črno gradili. Gradbeno dovoljenje za dvostanovanjsko hišo, oni gradili 8 stanovanj. In ko niso mogli odplačat, investitor propadel, je to ostalo banki na ramenih, bajta stoji, 8 stanovanj praznih, banka s tem ne more nič. Seveda zahtevajo uporabno dovoljenje.

Ja fora je v tem, da smo pač šli kamor so nas poslali. Prvo smo šli do upravnika, ta nas je poslal do mestne občine, ki je tudi upravna enota v našem mestu. Te so nam rekli, da oni ne shranjujejo za starejše bloke in da se moramo obrniti na Zgodovinski arhiv Ljubljana. Oni nam pa sprva rečejo, da ne najdejo, potem pa še da naj bi imela samo 2 bloka v ulici uporabno dovoljenje (vsi bloki v ulici so enaki, na nobenem ni bilo dodatnih del, da bi bila kakšna črna gradnja, razen pač vzdrževalnih del). Upravnik nam je pa našteval, da za večino blokov ima uporabno. Pa bodi zdaj pameten 😀 ne iščemo pa originalnega. Meni samo naj dajo uporabno dovoljenje s katerim bo kupec zadovoljen, pa me briga iz katerega leta je 😀

New Report

Close