prodaja stanovanja in morebitno nestrinjanje sosede..
Lep pozdrav vsem!
Imam naslednji problem. Po starših sem podedovala hišo. Jaz ne živim več tam, zato jo želim prodati. Ampak situacija je, da je hiša zgrajena po medetažah (ker je razlika med “nadstropjih tako majhna ne morem reči nadstropje) – se pravi v vsakem “nadstropju” imamo po 2 velike sobe (imamo 3 nadstropja + klet). Problem, je da živijo nad nami sosedje in je stopnišče na zunanjem hodniku skupno. Zato bi rada sosedo izplačala, da si sama ali pa bi jaz (njena izbira) plačala, da ji naredijo svoj vhod skozi njen balkon na dvorišče. Zanima me kakšen je postopek pri tem, moram najprej njej ponuditi odkup ali lahko prosto odločam, saj je konec koncev stanovanje moje? Se mora v primeru, da zavrne te rešitve ona strinjati z prodajo (komu in kdaj prodam)? Želim čim manj komplicirati ampak je bila v preteklosti bolj konfliktna oseba zato me (zaenkrat) le zanimajo možnosti, ki jih imam v primeru njenega nestrinjanja.
Hvala za odgovor(e)!
LP
Pozdravljeni,
glede ureditve lastnega vhoda zgornje sosede bosta morali obe vpleteni strani doseči dogovor. Ne glede na to lahko svoj del hiše prodate, ima pa soseda predkupno pravico. Slednja obstaja, če je hiša v solastnini in tudi, če imate urejeno etažno lastnino, pa zgradba nima več kot pet posameznih delov. To pomeni, da ima soseda (in morebitni drugi solastniki) ob enakih prodajnih pogojih prednost pri nakupu deleža, ki se prodaja, pred vsemi ostalimi osebami, ki niso solastniki.
Da izpolnite predkupno pravico, zadošča, da sosedo (najbolje pisno) obvestite o nameravani prodaji stanovanja ter o pogojih te prodaje ter ji ponudite, naj jo ona kupi pod enakimi pogoji. Predkupni upravičenec vam mora nato v 30. dneh po prejemu obvestila odgovoriti ali bo predkupno upravičenje izkoristil ali ne.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.