Prodaja stanovanja pod hipoteko
Ali mi lahko kdo tukaj razloži nekaj stavri?
Pred tremi leti smo kupilii stanovanje. Za 15- letni kredit je pod hipoteko zastavila svoje stanovanje tašča in zastavili smo tudi kupljeno stanovanje. Ker sva se s partnerjem razšla, razmišljava tudi o prodaji stanovanja. 2/3 kredita odplačujem jaz, 1/3 kredita ima tašča, kateri znesej mesečno nakazujemo. Lastnika sva oba vsak pol.
Zanima me, ali je stanovanje sploh možno prodati. Ker tudi če plačujem še 12 let kredit, na koncu ne bo v celoti moje, ampak od obeh, moj vložek denarja pa bo verjetno 95 %.
Ali mi lahko kaj svetujete?
Hvala!
LP!
Stanovanja ni možno prodati dokler niso poravnane obveznosti, se pravi je nepremičnina zastavljena. Hipoteka je praktično glavno zavarovanje kredita dokler ta ni poplačan.
Če pa imaš v mislih prodajo stanovanja zato, da bi poplačali kredit je pa druga zgodba. Tu nebi smelo biti nekih težav. Banki poveš, da bi prodali zastavljeno nepremičnino zato, da bi poplačali celotni kredit. Podroben postopek o izbrisu zastavne pravice, pobotnice, prodajni pogodbi s kupcem itd. ti bodo obrazložili na banki.
To je odgovor na kratko.
Mislim, da je v takšni situaciji stanovanje res najbolje prodati.
Hipoteka ni nobena ovira – v banko sporočiš svojo namero in ti bodo razložili tisti del postopka, ki se tiče njih. Običajno je tako, da naredijo izračun preostalih obveznosti (za kar je treba nekaj malega plačati), kupec toliko denarja nakaže neposredno njej, banka izda izbrisno pobotnico (s katero se zaznamba o hipoteki izbriše na ZK) in kupec vam nakaže preostanek denarja (čeprav ga po treh letih niti ne bo veliko), hkrati podpišete pogodbo. Jaz vam svetujem, da za izpeljavo posla vzamete notarja oz. odvetnika.
Forum je zaprt za komentiranje.