prodaja stanovanja, pogodba za opremo
podzravljeni
bom še tukaj poskusila z odgovorom…
imamo eno vprašanje…stanovanje bi prodala za 50.000, cenitev je narejena za 38.000, to se pravi bi mogla plačati davek na kapitalski dobiček, nekje pa sem zasledila, da lahko naredim pogodbo za prodajo stanovanja na primer za 40.000, ostalo (10.000) bi pa navedla oz. sklenila s prodajalcem še eno pogodbo za odkup pohištva, plačil adaptacij, plačilo drugih stroškov in opreme. Ali je res, da potem ne bi bilo davka, ker je osnova za prodajo stanovanja po pogodni 40.000, za 10.000 (oprema) pa ne bi plačala kapitalskega dobička…
seveda se prodajalec s tem strinja….
hvala za odgovore…..
Pozdravljeni,
drži, v kupoprodajni pogodbi lahko določite kupnino posebej za stanovanje in posebej za opremo oz. druge premičnine, ki bodo ostale v njem. Pri zbijanju osnove za izračun davka na kapitalski dobiček pa lahko davčnemu uradu predložite tudi račune (izdane na ime zavezanca), kot dokaz kakršnihkoli vlaganj v stanovanje, ki so pripomogla k povečanju njegove vrednosti.
Sicer pa je osnova za odmero davka od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine razlika med prodajno in nabavno vrednostjo nepremičnine (če je bila pridobljena po 1.1.2002, sicer napovedi ni potrebno oddajati).
Lep pozdrav!
hvala za vaš odgovor….imam nekaj računov za vlaganje, ampak ne dovolj, zato sem spraševala…….
in če pravilno interpretiram, bi potem v mojem primeru davek na kapitalski dobiček bil s strani dursa odmerjen zgolj za tisto vrednost, ki se tiče nepremičnine? ..ali mi odmerijo davek na celotno vrednost pogobe (nepremičnina 40.000 in oprema 10.000=50.000, ali samo za 40.000)
če mi odmerijo davek zgolj na nepremičnino, ga skorajda nimam, če bi mi pa odmerili na vse skupaj, potem imam kar nekaj davka……
kaj pa predlagate, da navedem v pogodbi: nepremičnino IN opremo, ali da sestavim dve pogodbi, eno za nepremičnino, eno za opremo in ostala vlaganja (in jo ne pokažem dursu)
hvala še enkrat za odgovor
Pri odmeri davka se bo upoštevala samo cena za nepremičnino. Najbolj enostavno bo, če vključite v eno kupoprodajno pogodbo oboje, tako nepremičnino kot opremo, vendar mora biti natančno definirano, kolikšna je kupnina za stanovanje in kolikšna je kupnina za pohištvo, hkrati pa mora pogodbeno določena cena stanovanja ustrezati njegovi trenutni tržni vrednosti.
Forum je zaprt za komentiranje.