prodaja stanovanja
Pred 7 leti je oče kupil stanovanje, v katerem pa živim jaz,njegova hči-stalno prebivališče imam še vedno pri starših.Koliko davka bi plačala čez eno leto, če bi se sedaj prijavila ta naslov, kot stalno prbivališče.Ali pa v primeru,da bi postala lastnica le-tega? Ali je kakšen davek na prenos lasništva oče-hči?
Hvala vam za odgovor!
Iz tvojega vprašanja ni točno razvidno, katera vrsta davka te zanima zato bom poiskušala zajeti več davkov.
Tvoj oče trenutno plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za to stanovanje.
V kolikor bi oče nate prenesel lastništvo stanovanja je tak prenos z darilno pogodbo oproščen davka po zakonu o davkih občanov, saj spadaš v tako imenovani prvi dedni red, katerermu se ta vrsta davka ne obračunava. S prenosom lastninske pravice stanovanja nate, pa bi prevzela tudi plačevanje NUSZ-ja. Prijava bivališča pri prenosu stanovanja nate ne igra nobene vloge.
Kaj si mislila s tem kakšen bi bil davek čez eno leto pa ne vem saj ne vidim povezave med prenosom stanovanja z darilno pogodbo nate in prijavo stalnega bivališča.
Sem premalo podatkov povedala:
zanima me,če bi oče hotel sedaj to stanovanje prodati,v katerem ni prijavljem in v njem živim jaz, koliko davka na dobiček bi moral plačati in pa, če se sedaj jaz prijavim na ta naslov kot stalno prebivališče,a potem bi morala narediti darilno pogodbo z očetom in bivati v njem min. 3 leta, da bi ga lahko prodala le z 2% dpn?
koliko pa je davek NUSZ?
Malce pozno, pa vseeno. Če je oče kupil to stanovanje pred 1.1.2002 potem v primeru prodaje tega stanovanja ne plača davka na dobiček, ampak samo 2 % davek na promet nepremičnin. V primeru, da bi ga oče podaril tebi, ne bi plačali nobenega davka, ker gre za prvi dedni red, davek na dobiček pa se ne bi ugotavljal, ker je bilo stanovanje kupljeno pred 1.1.2002. Če bi vi v tem podarjenem stanovanju dejansko živeli in imeli na tem naslovu prijavljeno stalno bivališče, bi po preteku 3 let lahko prodali to stanovanje brez plačila davka na dobiček.
PO ZAKONODAJI KI VELJA TRENUTNO:
1. če bi oče sedaj prodajal stanovanje bi plačal 2% davka na promet nepremičnin, davka na dobiček pa ne, ker je postal lastnik stanovanja pred 1.1.2002 in se dobiček pri njem ne obračunava.
2. če oče prenese stanovanje nate z darilno pogodbo, bi ti ob nadaljni prodaji plačala le 2%, potem, ko dopolniš 3 leta lastništva in bivanja(izpolnjena morata biti oba pogoja), sicer se obračunava tudi dobiček.
3. NUSZ ni davek, ampak nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Odvisen je od kvadrature in točke, ki jo določa vsaka občina sama.
Forum je zaprt za komentiranje.