Prodajalko sem spravil ob delo
…sem doživela v porodnišnici…14 dni pred rokom…prideva z možem sva v pričakovanju…navdušena…in…zdravnica se je obnašala…mislim da veterinar ni tako grob do živali…poleg tega da je bila izredno groba pri pregledu, je tudi komunikacirala z hladnim, nesramnim tonom.
Ker nadstandardno soba ni bila prosta, nisem bila ob sprejemu nameščena v to sobo. Njena nesramnost še je nadaljevala dokler se nadstandardna soba ni sprostila…potem pa med in mleko…Ja veste gospa, mogoče vas bo pri pregledu malo bolelo…mah koza zmešana a misliš da takrat ko nisi vedela da imava mogoče malo več, da takrat me pa ni bolelo…
Pravljica ali ne pravljica? To je zdaj vprašanje?
Dejstvo je, da pri nas prodajalke niso ustrezno “šolane”.
Žal jih ne morem poimenovati ‘svetovalke’.
V večji drogeriji (ne bom izpostavila poimensko) so naličene kot klovni.
Ličijo se pred strankami.
Zbirajo se v skupinice in opravljajo.
Obnašajo se vzvišeno.
Ocenjujejo na podlagi videza in izgleda.
To je šolski primer ‘nešolanega’ kadra.
V vseh prestižnih trgovinah in butikih po svetu so svetovalke delujejo nevtralno.
Torej, diskretno naličene (nevpadljive), ne vsiljive in vsakega kupca obravnavajo enako.
Si ne upajo privoščiti izpadov, kot je to pri nas v navadi.
Obnašanje zaposlenih pove veliko ……
Naloga prodajalke ni, da ocenjuje in komentira kaj si kdo lahko privosci. Pac pa mora vsako stranko lepo postreci, razloziti, pokazati … in seveda mora stranka to placati. To, da je prodajalka butasta in sklepa samo po videzu, ji glih ne gre v plus. In vsak normalen bo denar nesel tja, kjer ga lepo postrezejo. Lastnik bo pa tudi vesel, ce se znebi ene take, ki odganja kupce. Seveda velja vljudnost in primerno obnasanje tud za kupce.
Pred 20-imi leti, sva z možem začenjala z gradnjo hiše. Parcelo sva dobila. Kar nekaj sva imela privarčevanega. Varčevala sem kot dijakinja in kot študentka ter seveda delala. Mož je starejši od mene 1 leto, a je takoj po srednji šoli začel z sp in kar dobro mu je šlo. Tako sva stara 23, 24 let in seveda povsem običajno oblečena, jaz nenaličena, šla na sejem Dom. Je bilo kar nekaj ponudnikov, ki so nama dali jasno vedeti, da z najimi vprašanji, samo kradeva njihov čas.
Ja, je res razlika, ali greš ti naprimer obleke kupovat v en butik, ali v en H&M. Vidi se, katere trgovke so šolane in katere so pač iskale eno delo in slučajno dobile v trgovini. Ni treba v tujino, je tudi v Sloveniji tako. In ne samo glede urejenosti in odnosa do strank, razlika je tudi v sposobnosti svetovanja. Greš v en H&M, ali New Yorker, Mano…… Vprašaš po kavbojkah, pa še preden končaš stavek, pretirano namalane smrklje v raztrganih kavbojkah in žvečilko v ustih zakričijo “kar je tam na policah”. Ko grem po kavbojke v kako malo bolj solidno trgovino, povem kaj iščem, me prodajalka pelje do obešalnikov, vse pokaže, vse razloži, vpraša po željah (bolj fine, bolj športne, svetle, temne, bi raven kroj, korenček, višji pas…..), svetuje najbolj primerne glede na postavo, stil, tudi glede na starost, povejo mnenje, katere bolje pristojijo…. Ni da ni. So vljudne, vikajo, ne pa kot frklje v cenenih trgovinah, kjer so zanje kar vsi “ti”, nobena ne štrca po telefonu, da morajo stranke same iskati stvari, ter nikdar vpričo strank ne opravljajo ostalih sodelavk in nadrejenih, kar sem že velikokrat slišala v teh bolj poceni trgovinah. Od tega, kaj so jim kolegice iz jutranje izmene pustile za delat, pa da spet niso počistile, pa vedno njim pustijo vso novo robo za odpakirat, ta je spet na dopustu, pa šefica spet samo nas vidi, če se drugi ne sekirajo se tudi mi ne bomo…… Ne razumem tega, ali hočejo izpasti frajerke pred strankami, ali se hočejo prikazati kot žrtve ali ne vem kaj. Mene to blazno odbija.
Tem butasti kupcem pa, da niso prodajalke krive za njihove frustracije. Tisto, stranka je kralj, velja samo do trenutka, ko je prodajalka kraljica, potem pa nič več.
[/quote]
Tudi butasti kupci so, seveda.
Govorim izključno o situacijah, ko prodajalka misli, da človek nima denarja za kupiti izdelke, ki jih prodaja, ker pride v trgovino v kavbojkah in majici.
Je pa hecno tudi to, da dražji, kot so prodajani izdelki, vzvišenejše so te kvazi prodajalke :)))
Svetlim izjema svaka čast!
Tudi butasti kupci so, seveda.
Govorim izključno o situacijah, ko prodajalka misli, da človek nima denarja za kupiti izdelke, ki jih prodaja, ker pride v trgovino v kavbojkah in majici.
Je pa hecno tudi to, da dražji, kot so prodajani izdelki, vzvišenejše so te kvazi prodajalke :)))
Svetlim izjema svaka čast!
[/quote]
Hmm, meni se še nikoli ni zgodila vzvišena prodajalka, pa hodim tudi v trenirki včasih po štacunah, se mi je pa 1x zgodilo, da je ena stranka glasno pokomentirala drugo stranko, rominjo, češ kaj pa tile delajo tukaj, a jih prodajalka ne bo ven vrgla, pa kaka trgovina je to!
butastim strankam je treba pokazat, da ni primerno po svetu hodit zanemarjen.
ne verjamem, da kdo ne bi bil postrežen tako kot se spodobi, če nakupuje v kavbojkah in čisti majici, raznih umazank pa nihče ne bo prav vesel in je prav, da to tudi pokaže…
[/quote]
Par stvari:
če si oblečen v kabojke in majico, nisi zanemarjen, še manj umazan :))) Se zna zgoditi, da tiste kavbojke stanejo tretjino tvoje plače, da o majici ne govorim.
“da kdo ne bi bil postrežen…” ? Mene še nikjer niso postregli :)))
Še enkrat za vse, ki jim je treba malo večkrat razložiti (nič narobe s tem): govorim IZKLJUČNO o prodajalkah, ki so zabite, in ne razumejo, da če kdo ne pride v dragih oblačilih in nakitu, to še ne pomeni, da nima denarja. Veliko denarja.
Upam, da je sedaj razumljivo :)))
Par stvari:
če si oblečen v kabojke in majico, nisi zanemarjen, še manj umazan :))) Se zna zgoditi, da tiste kavbojke stanejo tretjino tvoje plače, da o majici ne govorim.
“da kdo ne bi bil postrežen…” ? Mene še nikjer niso postregli :)))
Še enkrat za vse, ki jim je treba malo večkrat razložiti (nič narobe s tem): govorim IZKLJUČNO o prodajalkah, ki so zabite, in ne razumejo, da če kdo ne pride v dragih oblačilih in nakitu, to še ne pomeni, da nima denarja. Veliko denarja.
Upam, da je sedaj razumljivo :)))
[/quote]
imaš ti vedno težave z razumevanjem prebranega?
imaš ti vedno težave z razumevanjem prebranega?
[/quote]
Ne, je pa zelo možno, da imaš ti omenjene težave.
Trikrat sem povedala, da govorim o točno določenih situacijah (ki se absolutno dogajajo, ne glede na to, kako bi bili nekateri na forumu radi bolj svetniški od papeža), ti pa še vedno nič.
Jah, v takih situacijah jaz odstopim od “debate”, ker nima smisla….
Ne, je pa zelo možno, da imaš ti omenjene težave.
Trikrat sem povedala, da govorim o točno določenih situacijah (ki se absolutno dogajajo, ne glede na to, kako bi bili nekateri na forumu radi bolj svetniški od papeža), ti pa še vedno nič.
Jah, v takih situacijah jaz odstopim od “debate”, ker nima smisla….
[/quote]
lepo da si odstopila od debate, saj je itak ne dohajaš.
zdaj pa še enkrat lepo čisto počasi iz z globokim premislekom preberi, pa ugotovi, kje sem zapisal, da si zanemarjena, če si oblečena v kabojke in majico.
zanemarjena si pa lahko tudi v obleki iz najdražjega modnega salona.
za mojo plačo nikar ne skrbi, ne bom ti jaz kupoval “dragocenih” kavbojk.
pa nikar ne odgovarjaj na ta post, da ne boš izpadla še bolj butasta…