prodal bom solastniški delež – kako naj se zavarujem
Pozdravljeni, zgleda, da se bova z bratom izognila pravdanju za delitev/prodajo solastnine. Zaradi življenskih izkušenj z dotičnim ni niti najmanjše trohice zaupanja in pri notarju bo kljub vsemu trda… to že vem…
V PREDKUPNO pogodbo bom dal:
1) od brata bom zahteval, da se odjavi iz mojega stanovanja v tujini in ob podpisu pogodbe bo moral predložiti potrdilo (+lahko še jaz osebno preverim, tako da ni panike) in da bo ob podpisu
2) sam bom odjavil stalno prebivališče s solastnine ki jo imam in se prijavil drugje (on to zahteva)
3) zahteval bom aro (cca 1/5 vrednosti mojega solastniškega deleža)
4) da s podpisom predkupne pogodbe brat izjavlja, da je s to pogodbo prednostno seznanjen z mojo ponudbo za prodajo mojega solastniškega deleža).
5) pogoj veljavnosti predkupne pogodbe je potrdilo o izplačani ari (ali lahko banka obvesti notarja? Drugače pa lahko jaz)
KUPNO PRODAJNA POGODBA:
1) vsi členi predkupne so izpolnjeni, dokazila predamo notarju
2) celotni znesek je že nakazan na mojem računu, ampak blokiran do podpisa
3) in loco (na mestu) pri notarju poskrbim za ZK prepis ITD.
4) če preostanek zneska ni izplačan v roku 24ur, je pogodba neveljavna oz. nična, tako kot prepis lastništva na njega.
Vi bi se zavarovali še na kakšen dodaten način?
Ne se čudit – četudi je moj lasten brat, ni niti trohice zaupanja.
Predlogi, nasveti, dodatki, bodo zelo dobrodošli.
Hvala vnaprej
LP
ZK dovolilo zadrži notar in vlogo vloži šele, ko je denar na računu. Itak moraš original pogodbo priložit na ZK ob vpisovanju v ZK, zato to tako ne bo šlo, da bi ga vložil “in loco”. Lahko pa ob podpisu predpogodbe dasta zaznamek na nepremičnino, kar še ni vpis, temveč samo kaže, da se z nepremičnino nekaj dogaja in bi bil morebitni drug kupec na to pozoren. Ampak to bi moral notar vse vedeti.
Še najbolj varno je, če gre za hipotekarni kredit, ker banka denar nakaže direkt prodajalcu.
Forum je zaprt za komentiranje.