Najdi forum

Račuanalničarji, ne predstavljam si kako pravzaprav nastane program.
Če imam naprimer neko zaporedje naprimer if-stavkov, potem če se ne motim je to potrebno prenesti v nekakšen prevajalnik. Kaj pa potem a se potem napisani stavki shranijo v tem prevajalniku, da potem dobimo neko datoteko, ki si ji reče program? Največkrat uporabljamo programe, ki imajo končnico exe, pa ne vem zakaj? Verjetno pa imajo programi lahko tudi kakšno drugo končnico?

Lahko mi na kratko razložite, kako to poteka, lahko pa se mi tudi smejete?

hvala, lp

Takole približno gre to:
Programe se da napisat v ogromno različnih programskih jezikih (Pascal, Delphi, C, C++,…). Ti jeziki so pisani na takem nivoju, da so programerju lažje razumljivi (zato tudi stavki if, for, while,..), ker drugače se program da napisati tudi z zaporedjem ničel in enk. No, ko dobiš eno od teh orodij (nikoli jim ne rečemo programi), z njim lahko napišeš svoj program. Seveda se moraš naučiti sintakse (ukaze, logiko,…) tega jezika in potem s kombiniranjem ukazov, spremenljivk in še in še oblikuješ program, ki naj bi delal to kar si si zamislil. Ko je narejen, ga moraš prevesti s ponavadi že priloženim prevajalnikom, ki preveri, če je program sintaktično pravilen (ne more pa seveda preveriti logične pravilnosti) in potem te stavke še poveže med seboj in oblikuje izvedljivo (exe=execution) datoteko. To potem požene navaden uporabnik in pač uporablja tvoj program.
Takole v grobem približno to izgleda.

Jaz ti je že razložil kako višje programske jezike prevedemo v računalniku razumljivo govorico, tu naj dodam le še to, da poleg prevajalnikov obstajajo tudi interpreterji, glavna razlika pa je ta, da prevajalnik prevede cel program v enem kosu, interpreter pa ukaz po ukaz in če naleti na isti ukaz mu ni potrebno obdelovati zadeve še enkrat.

Kar se pa končnic tiče, pa so res najbolj pogoste exe (EXEcutable file), izvršne pa so lahko tudi com (COMpiled executable program in DOS COMmand).
Poleg teh dveh končnic, ki sta namenjena pravim prevedenim programom, pa lahko poganjamo tudi datoteke z nekaterimi drugimi končnicami, vendar to niso pravi prevedeni programi ampak so lahko skripni programi ali programi ki za izvajanje potrebujejo še kak drug program(bat, vbs, pif, scr,…)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close