Najdi forum

"Programski dodatek"

Pri odpiranju nekaterih datotek računalnik odpre majhno okence in v njem izpiše:

Programa program.exe ni mogoče najti.

Brez tega programa ne morete odpreti datitek vrste “Programski dodatek”

program.exe je v : ?

—————————————————————————————————————

Kaj sedaj to pomeni?
Ali v windowsih kaj manjka?
Spomnim se da sem pred kratkim izbrisal neke programe, pri katerih me je računalnik opozoril, da vsebujejo komponente nujne za delovnje. Ali je lahko s tem kakšna povezava?
Kaj narediti?

————————————————————————————————————–
Imam win98se.

hvala in lep pozdrav

Najbrž se ti opozorilo pojavi ob odpiranju slik, glasbe in podobnega? Gre namreč za to, da si pred časom najbrž inštaliral kakšen program za ogled filmčkov (recimo .avi) ali slik ali poslušanja glasbe, saj ni pomembno. Ta program si je vse datoteke z določeno končnico “privezal” k sebi in si pot do izvršilne datoteke (“program.exe”) zapisal v register.
Da bi ti lahko svetoval kaj več, bi moral napisati, kakšno datoteko klikneš, namreč kaj naj bi bila in kakšno končnico ima. zelo verjetno je namreč, da imaš v računalu še kakšen drug program, ki zna prebrati tvojo datoteko in skupaj bomo našli pot do nje. (Ni pa nujno, če si pred časom ustvarjal datoteke recimo v Paint Shopu ali recimo Corell Draw, Quick Time je pa sploh “tečen”)
Poskusi na datoteko klikniti z desnim gumbom, medtem pa drži Shift. Iz menija izberi “Za odpiranje uporabi…” in izberi iz seznama program, ki se ti bo zdel kul.

Poizkusil sem z programom quick view:
“Datoteke ni mogoče odpreti s programom “Hitri vpogled”. Morda jo je odprl ali zaklenil kak drug program ali pa do nje nimate dostopa.”

Kaj to pomeni “…zaklenil kak drug program…”?
Ali ni to podobno kot ste napisali zgoraj “…program si je vse datoteke z določeno končnico privezal k sebi…”?

Poizkusil sem tudi druge datoteke z isto končnico in res je pri vseh isti problem, tako da zgleda, da je res nekako vse privezal k sebi!

Kaj pa če bi poizkusil odstraniti vse programe, ki so bili nazadnje naloženi?
Ali bi potem delovalo, če bi bil med odstranjenimi tudi tisti, ki je privezal ostale k sebi?

lep pozdrav

Ne, ravno narobe: nikar ne deinštaliraj programov, ker jih ni noben od njih “privezal k sebi”. Oprosti, mogoče sem bil malce dvoumen, vendar sem ti hotel povedati da jih boš lahko odprl samo s nekim programom, ki si ga nedavno deinštaliral, ali pa s programom, ki je tistemu soroden. Zelo bi pomagalo če bi napisal katere končnice imajo te datoteke, ki jih ne moreš odpreti.
Naj ti ponazorim s primerom: dokument ki ga spišemo z Wordom bo dobil končnico .doc, ko ga shranimo. Če bomo potem word odstranili (“sneli oz deinštalirali) iz računalnika, datotek doc ne bomo mogli več odpreti. (aha, word je torej končnico doc privezal k sebi) Pač lahko, če mu bomo ukazali, da naj ga poskusi odpreti recimo z WordPadom, ampak rezultat ne bo ravno tak, kot bi si želeli, saj wordpad z tekstom dela drugače kot Word.
Premisli torej, s katerim programom, ki si ga kasneje deinštaliral ali pomotoma zbrisal, si naredil te datoteke in povej kakšno končnico imajo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close