Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Progresivna očala

Progresivna očala

Prosim za vaše izkušnje s progresivnimi očali. Imam očala za daleč, s katerimi pa ne vidim več brati, če ni zelo dobra svetloba. Za branje bi rabila +1 dioptrijo. Okulist in optik mi priporocata progresivna stekla, saj je res nerodno, če bi si morala očala za blizu in daleč kar naprej menjati.
Me zanima, kako hitro ste se nanje navadili, če ste sploh se. Stekla bi me prišla 500 evrov, ogromno torej, ker bi – če že – vzela najkvalitetnejsa stekla.
Najbolj se bojim ožjega vidnega polja. Se na to res navadiš?
Vesela bom + in – izkušenj. Hvala.

“Stekla bi me prišla 500 evrov”

zakaj ne kupiš pri kitajcu, tudi optik ne izdeluje stekla ampak jih naroči.

Sam sem za starše kupil očala s tinanovim okvirjem s prilagojeno dipotrijo različno za obe zrkli. Za vse skupaj sem dal pod 30€

Če imaš še cilinder, potem zate ta stekla niso priporočljiva.

Kaj pa leče? Če imaš leče za daleč, za blizu si pa natakneš navadna očala? Si ne predstavljam, da bi imela stalno na nosu očala in sploh, če so stekla 500€ + še 150€okvir, se splača razmisliti o laserski operaciji vida.

vi kar mečte denar stran ja. človek vam svetuje, vi pa še podpirate steklarske tajkune. v naslednji temi boste pa jamrale kako ni denarja, kako treba šparati, kako deca izcuzati….

Leč ne morem nositi, zaradi drugih težav z očmi. Tole z operacijo je pa pravzaprav res, glede na ceno očal… Je pa spet vprašanje, če bi bila pri meni možna. Očal sem sicer navajena, me ne motijo, lih dvojnih pa res ne bi imela.
In ja, tudi cilinder imam. Noben me ni opozoril, da bi to znal biti problem…

Pa kaj se usajas? Imaš izkušnje s progresivnimi očali, mogoče?

Pa kaj se usajas? Imaš izkušnje s progresivnimi očali, mogoče?[/quote]

ne, imam pa izkušnje z naročanjem za nekoga ki ima takšne težave v družini.

Že več let uporabljam progresivne kontaktne leče, enako dobro vidim na blizu in daleč, naročam jih pri moje-leče.si
Meni najbolj ustrezajo mesečne Air optix aqua Multifocal, poleg dioptrije za daleč, izbereš še adicijo (+1= LO, +2=MED, +2,5=HI )

Imam progresivna stekla za daleč in blizu s cilindrom, ki se tudi sama zatemnijo. Nimam nobenih težav. Očala nosim že zelo dolgo. Ko očala zamenjam z novimi rabim slab teden dni, da se oko privadi. Stekla imam Zeiss, očala z okvirjem vred pa so stala 450,00 €. Nova sem nabavila letos februarja.

imam progresivna očala že vsaj tri leta in moram reči, da sem očala takoj prvi dan začela redno uporabljati
in nisem imela nobenih problemov. V začetku sem bila bolj pozorna na hojo po stopnicah, potem pa se
navadiš. Ker sem bila pred nakupom pod vtisom različnih mnenj, sem obiskala kar nekaj optikov in želela
izvedet čim več informacij. Naletela sem na optika, ki si je res vzel čas ter mi na dolgo in široko razložil vse kar
me je zanimalo. Očala s povprečnimi okvirji in progresivnimi stekli (brez kakih cilindrov) so stale cca 480 E.
upoštevan tudi odbitek, ki ga financira ZZZS.
Kolegica je imela prvič z očali slabo izkušnjo, ker so bila nepravilno izdelana stekla in se nikakor ni mogla
navadit, šele druga očala z ustreznimi stekli ji niso več povzročala težav .
Z očali sem zadovoljna ter si ne morem več predstavljati, da bi imela dvojna očala in bi jih
neprestano menjavala. Važno je edino, da so pravilno izdelana stekla.
lep pozdrav

Nosim progresivna očala že 8 let. Pravzaprav so to že ta druga, ker se mi je med tem vid nekoliko spremenil.
Res je, da sem se jih sprva kar težko navadil. Je trajalo kar dobrih 14 dni, da so se me prijela. Kriv sem pa bil nekoliko tudi sam, ker sprva nisem vztrajal in sem jih pogosto snemal dol, z nosu. No, potem pa so ta očala postala praktično del mene.
Pa še ena opazka, ki se predvsem nanaša na ceno. Za prva očala me je optik pošteno obral. “Gospod, priporočam vam ta nanos, pa oni nanos, pa nanos proti zarošenju, proti bleščanju rač. monitorja!!, po nanos proti prahu, pa za lepši pogled, pa za …… ” Vsak od teh nanosov je bil cca 50€ in na koncu je bil račun ohoho, da dol padeš. Vse skupaj pa je v vsega dveh letih nastal en velik šmorn. Namreč, vsi tisti nanosi so se začeli luščiti. Tako so leče postale grde in tudi precej zaflekane.

No, pri naslednjih očalih pa sem vztrajal do konca. Gola stekla, edino le nanos proti zarošenju mi je še uspel uturit. Pa tudi za tega nisem čisto prepričan, da je od koristi.

In razlika v ceni? Občutnih 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj!

Nosim progresivna očala že 8 let. Pravzaprav so to že ta druga, ker se mi je med tem vid nekoliko spremenil.
Res je, da sem se jih sprva kar težko navadil. Je trajalo kar dobrih 14 dni, da so se me prijela. Kriv sem pa bil nekoliko tudi sam, ker sprva nisem vztrajal in sem jih pogosto snemal dol, z nosu. No, potem pa so ta očala postala praktično del mene.
Pa še ena opazka, ki se predvsem nanaša na ceno. Za prva očala me je optik pošteno obral. “Gospod, priporočam vam ta nanos, pa oni nanos, pa nanos proti zarošenju, proti bleščanju rač. monitorja!!, po nanos proti prahu, pa za lepši pogled, pa za …… ” Vsak od teh nanosov je bil cca 50€ in na koncu je bil račun ohoho, da dol padeš. Vse skupaj pa je v vsega dveh letih nastal en velik šmorn. Namreč, vsi tisti nanosi so se začeli luščiti. Tako so leče postale grde in tudi precej zaflekane.

No, pri naslednjih očalih pa sem vztrajal do konca. Gola stekla, edino le nanos proti zarošenju mi je še uspel uturit. Pa tudi za tega nisem čisto prepričan, da je od koristi.

In razlika v ceni? Občutnih 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj![/quote]

Hvala za nasvet. 🙂

prvič sem obiskala okulista pri 1 ( ENEM) mesecu. Bližam se 40. letu. Sicer nimam visoke dioptrije, cilindre pa na obeh očesih, očala nosim stalno. Izkušenj z očali imam več kot dovolj, pa še pred PC-jem preživim ves delovni dan.
500 eur za očala je čisti nateg nekoga, ki mu je v interesu samo prodaja 1000 in 1 nepotrebnega dodatka na očalih.
Okvirje kupujem preko interneta, ker mi je čisto mimo dati 100 in več € za okvir. Vsak se lahko zlomi, pa če še tako paziš ( in imela sem res vse sorte znamk). Očala menjam na vsaki 2 leti, vedno imam vsaj dvoje, saj ne morem reskirati, da ostanem slučajno brez njih.
Stekla- max 150 €.

Kot je napisal QBR, optik ti proda vse.
Zato pa grem k optiku, ki ni samo optik, ampak tudi okulist in ve kaj dejansko pacient potrebuje. Moje oči niso zdrave in zato hočem, da me obravnava kot pacienta in ne kot stranko v trgovini.

Malenkost.

Ko smo ravno pri “optikih”. Pri izbiri okvirjev so mi hoteli uturiti obliko stekel, velike kot prvi šipi avtobusa, rekoč, da za progresivno lečo je pač treba imeti manevrski prostor. Nekaj časa smo se pregovarjali, saj sem vztrajal, da hočem ozka, oz. nizka stekla, kot se pač sedaj nosijo. Zmagal sem šele, ko sem zagrozil, da grem k njihovi konkurenci. In potem se je čudežno, naenkrat vse dalo narediti. Tako da se splača pri optikih malo pozanimati, pa tudi positnariti.

Malenkost.

Ko smo ravno pri “optikih”. Pri izbiri okvirjev so mi hoteli uturiti obliko stekel, velike kot prvi šipi avtobusa, rekoč, da za progresivno lečo je pač treba imeti manevrski prostor. Nekaj časa smo se pregovarjali, saj sem vztrajal, da hočem ozka, oz. nizka stekla, kot se pač sedaj nosijo. Zmagal sem šele, ko sem zagrozil, da grem k njihovi konkurenci. In potem se je čudežno, naenkrat vse dalo narediti. Tako da se splača pri optikih malo pozanimati, pa tudi positnariti.[/quote]

Z mojim optikom imam zelo dobre izkušnje, tako da upam, da bo vse ok.
A ob straneh te pa stekla ne motijo – kot manjši zorni kot mislim?

Nobenega manjšega zornega kota ni.
Pri progresivnih lečah gre za to, da omogočajo cilinder, v kolikor ga imaš, zgornja polovica je namenjena gledanju na daljavo, (v kolikor imaš dioptrijo), spodnja polovica pa za gledanje na blizu – postopno za vse daljave.
Horizontalni zorni kot je nespremenjen, vertikalnega pa itak nezaznavno korigiraš z rahlim nagibanjem glave (gor-dol). Ampak, to je tako malenkostno, da je povsem neopazno. Zate, kot za druge.

Nobenega manjšega zornega kota ni.
Pri progresivnih lečah gre za to, da omogočajo cilinder, v kolikor ga imaš, zgornja polovica je namenjena gledanju na daljavo, (v kolikor imaš dioptrijo), spodnja polovica pa za gledanje na blizu – postopno za vse daljave.
Horizontalni zorni kot je nespremenjen, vertikalnega pa itak nezaznavno korigiraš z rahlim nagibanjem glave (gor-dol). Ampak, to je tako malenkostno, da je povsem neopazno. Zate, kot za druge.[/quote]

Optik mi je danes razlagal in kazal neke slikce – 4 kakovostni razredi teh stekel. In da je med njimi razlika v tem, koliko ti zmanjšajo jasen horizont vidnega polja. Da pač čisto levo in desno pogled skozi ta stekla ni povsem jasen. Da dražja kot so stekla, manj je te nejasnosti.

Ne vem, no, prvič slišim.
Moja očala so brez okvirjev in kot taka nič ne zmanjšujejo zornega kota.

po prepričevanju več optikov da so progresivna očala najbolj pametna rešitev za mojo starostno kratkovidnost sem jih naročil
po nekajdnevnem uvajanju sem ugotovil da spadam med 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi ki se niso sposobni navadit na nove tehnologije; s progresivnimi očali sem zaradi tunelskega vida postal nevaren voznik (posebno za kolesarje in sovoznike v krožnih križiščih; s temi očali se vidi samo naravnost kot sova), pri uporabi na blizu pa sem porabil veliko časa da sem sploh kaj prebral (ker je vidno polje na blizu široko samo 2cm moramo brati tako da neprestano vrtimo glavo od črke do črke in ne oči ); progresivna očala so popolnoma neuporabna za delo z računalnikom ki je na mizi v isti višini kot naše oči; če želimo karkoli prebrati na monitorju moramo vstati ter s spodnjim delom progresivnih očal brati črko po črko.
Težavo sem rešil tako da sem pri optiku dobil nadomestna očala za na daleč ter dodatna očala za na blizu;
preko interneta(zennioptical in selectspecs) pa sem si s podatki ki sem jih dobil pri optiku naročil bifokalna očala ki so zame edina normalna očala za voznike; nimajo tunelskega vida, kvadratek na notranji spodnji strani očal za vid na blizu pa nima tako ozkega vidnega polja kot progresivna očala; izbira očal in cena preko interneta pa je tudi veliko bolj ugodna;

New Report

Close