Proklik: zna kdo?
Pozdravljeni!
Pred časom je država uvedla, da morajo posamenziki, ki z njo poslujejo, izdajati elektronske račune. Moj oče je tak primer in si je pri nlb uredil proklik (standardni klik mu je omogočal plačevanje, ne pa izdajo takšnih računov).
No, oče se je včeraj spravil izdati prvi račun in… propadel. Stvar je zakomplicirana, pomagal sem mu najdi rubriko, ki se mi zdi, da omogoča izdajo računa: nalog SDD. Ampak je pa toliko nekih rubrik ID plačnika, kdaj je bilo dano soglasje… da nama ni nič uspelo.
A kdo morda uporablja proklik za to, kar opisujem? In bi bil morda pripravljen pomagati, opisati kaj ene par rubrik pomeni? Ker avtomatski vmesnik zavrne izdajo računa, če niso vnešeni vsi podatki, ampak tudi če jih vneseš (npr BIC plačnika), reče, da podatek ni ustrezen…
Hvala za pomoč!
Proklik je meni bil tako zakomplicirana zadeva (pa sem uporabljala štiri različne spletne banke), da sem obupala. Prvi nalog sem izpolnila s pomočjo njihove tehnične pomoči in me je tip potolažil, da nisem ne prva, še manj pa edina. Tako da pokličita tja in bo očeta nekdo vodil po korakih skozi postopek. Pa zraven naj si nekam zapisuje, da bo vedel za naslednjič.
Imajo pa drž. inštitucije poseben TRR za te namene in verjetno vsaka tudi svoj sklic. Verjetno je ta podatek treba pridobiti od naročnika. Good luck.
Proklik je kompliciran. Če oče ne bo v povprečju izdal 5 računov mesečno, se mu splača pošiljate e-račune preko portala UJP (Urad za javna plačila). Zastonj je in nobenega dovoljenja ne rabiš. Sem slišala, da za izdajo računov pteko bank rabiš dovoljenje tistega, kateremu bo pošiljal račune. Ne vem, ali to res oz. še drži, lahko da je problem pri Prokliku ravno v tem, da računa sistem ne sprejme.