Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pronacija, supinacija – kaj to pomeni?

Pronacija, supinacija – kaj to pomeni?

Mi kdo razloži prosim?

Pronacija je nizek nožni lok,supinacija pa visok. To je zelo pomembno, ko kupuješ superge za tek.

Izraza se uporabljata tudi v fiziologiji.

Pronacija pomeni gib (če gledamo naprimer dlan) ko je dlan obrnjena navzdol.
Supinacija pa pomeni dlan obrnjeno navzgor.

Pomoč kako si to človek lažje zapomni je hrvaški izraz:

supinacija – supu nosi (ko lahko v dlan naliješ juho)
pronacija – supu prolije ( ko to juho ob gibu dlani navzdol poliješ)

Tako kot je rekla spletka – 2xmama se pa žal moti. Izraz se uporablja v medicini – fizioterapevti ga veliko uporabljamo za določanje položaja roke oz roke in zapestja – ter posredno gibljivosti le tega.
Če te še kaj zanima mi pošlji zasebno sporočilo.

anja

tako kot pravita anja2003 in spetka
lp

Dober način za zapomnit si – tisto s supo po hrvaško.

No hvala vsem, ampak jaz sem na te termine naletela prav na strani superge.si in ta dva termina sta večkrat omenjena pri opisu superg za tek. Rada bi si namreč kupila ene superge prav ta tek in ne vem, katere bi bile dobre zame.
Izgleda, da imajo te besede več pomenov in mene zanima prav te v povezavi s tekom, pa si vseeno ne znam razložit.

Luckyca, se opravičujem,sem bila prehitra včeraj.

Gre za nagib stopala na levo ali na desno oz. kam se ti zvrača stopalo pri hoji in teku.

http://www.cenim.se/img/articles/tekaski-copati/pronacija-supinacija-stopala.jpg

Pronacija je, se se ti zvrača na notranjo stran, supinacija pa če na zunanjo.

2xmama zanimivo, hvala. Kako pa naj ugotovim, kam se meni zvrača stopalo? Naj se opazujem v ogledalu? Zdi se mi, da mogoče obračam sprednji del stopala rahlo navzven, tak pri hoji mislim. A je to kaj s tem povezano? A vsak človek ima eno ali drugo varianto, ali obstaja še kaj vmesnega, normalnega?

Hmmm
V stroki se za položaj stopala uporablja izraz everzija in inverzija, za položaj roke pa supinacija/pronacija.

Ne,vsi imamo eno ali drugo,samo različno izraženo. Nimam pa pojma,kako to sama ugotoviš.Vse o tem mi je razlagal sodelavec, ki je aktiven tekač.
Po moje ti bodo v Hervisu ali pa v Tomas sportu znali svetovati.

Prosim še enkrat, če mi lahko napišeš/kopiraš kaj iz iBOn-a za omenjen d.o.o. Pisala semti na ‘zasebno sporočilo’, upam, da si dobila…
Hvala.Res pa je, da nujno rabim neke info., da niso slučajno v stečaju, ali podobno..

Pozdravljena Lukyca,

v trgovini Tomas Sport v City Parku imamo napravo (podobno tekaški stezi) s katero izmerimo oz. snemamo stopala in s tem ugotovimo ali ste pronator ali supinator in na podlagi ugotovljenega vam svetujemo kateri tekaški copati bi bili pravi za vas. Test traja maximum 10 min. in ni potrebno predhodno naročanje. lp Denisa

New Report

Close