Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute propad skladov

propad skladov

Pri iskanju zanimivega čtiva me je presenetil uvod v novo Kiyosakijevo knjigo. Citiram: “Veliko ljudi, ki so izgubili denar z dolgoročnimi naložbami v vzajemne sklade se nikoli ne bo moglo upokojiti…” Amerika ni Slovenija, tega se zavedam, ampak…. Kaj menite o tem?

Preberi knjigo najprej.

Nameravam. Ti si jo že?

Lansko leto.

Vsekakor zanimiva razmišljanja o s precej veliko verjetnostjo uresničljivih posledicah ameriške davčne politike pri obdavčevanju pokojninskih prihrankov ameriške baby boom generacije. Edino vprašanja je v kakšni meri bodo posledice dejansko nastopile in koliko bodo vplivale na svetovne finančne trge.

Kaj več ti ne želim povedati preden prebereš knjigo, mogoče pa bi potem malo podiskutirali.

Sicer ne poznam te knjige (lepo prosim za naslov), vseeno pa vsaj malo spremljam kapitalske trge.

Se bojim, da se velika večina “naložbenikov” sploh ne zaveda, za kaj gre. In kako to sploh v resnici zgleda skozi daljše obdobje, recimo 50-tih let. Recimo to nalaganje in “nalaganje” v sklade za penzijo.

Le kdo je tako naiven, da verjame, da bodi ti skladi preživeli 40-70 let (od začetka plačevanja pri 20-letih pa do enih 80-90 starosti)? In tisti podjetniški pokojninski skladi – je bilo že toliko stečajev, predvsem na anglosaksonskem področju, da bi se tudi iluzija o njihovem pomenu morala nehati

In če samo pogledaš, kaj pri nas dela recimo Kranjčeva, me kar zmrazi.
Le kaj bodo rekli naši oblastniki čez 15-20 let (če ne prej) , ko vsa zadeva propadla? Seveda ne bo nihče nič kriv, nihče ni nič vedel in mogel predvidevati . Pa bi lahko, lahko bi se naučili na izkušnjah drugih. Pa se ne. Tudi tu ne.
Pa niso drugi nič boljši, da ne bom krivičen,le da gre ona nabolj odprto po robu.

Potem pa umestno vprašanje: kaj storiti za lastno finančno in premoženjsko varnosti?

Ja, to je pa stvar debate. Hudo obširne in razburljive.

https://www.juliadoria.com/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=04060101&Artikel=1469

Citat je iz knjige Kam je izginil moj denar. Borg, katere sklade imaš v mislih? Govoriš o državnem pokojninskem skladu ali vzajemnih in podobnih skladih.

Ups, mala,

ti imaš drugo knjigo, kot sem jaz mislil. No, tudi Prerokba ni slaba.

No, sem pa izvedla, da obstaja še kakšna. V poletnih mesecih bo prav prišlo kakšno pametno čtivo.

@mala, minimax hvala za podatek.

@mala
: mislil sem katerekoli sklade- vse, ki vlagajo v nedržavne vrednostne papirje, torej v papirje, katerih vrednost določa prosti trg

Dejansko potem vsa ta življenjska zavarovanja vezana na sklade, ki naj bi bila zelo varna, niso prav nič varna. V tem primeru klasično življenjsko zavarovanje niti ni tako slaba ideja, ali pač. Ali kakšno življenjsko z garantirano glavnico.

Prvo varčevanje mora biti zelo varno, zato so klasična življenjska zavarovanja ali pa rentna pri zavarvalnicah najbolj primerna. Riziko obstaja, to je inflacija, ki nam razvrednosti oz. zmanjša vrednost. Delno se za tak primer lahko zavarujemo z indeksacijo. Alternativa temu je zlato ali pa bančni depozit. So pa še mnoge druge možnosti, kot so državni vrednostni papirji, nepremičnine…

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Absolutne varnosti ni. Kjerkoli že varčuješ ali vlagaš: naložbo je potrebno stalno spremljati in po potrebi ukrepati.

Mislim, da si mora vsakdo svoje naložbe porazdeliti v skladu s svojimi željami, možnostmi in stanjem.

Verjetno je za vsakogar pomembno, da ima najprej neko osnovno materialno varnost, da ima stanovanje ali hišo. Tu najbrž ni smiselno preveč tvegati.
Potem lahko najbrž že sprejmeš večje tveganje. In tu že pridejo v poštev razni vrednostni papirji.
Če ima tud srečo, (pa znanje, seveda) lahko poizkusi tudi s tistimi, najbolj tveganimi. recimo razni forexi&co.
Povsod pa si je dobro postaviti mejo-koliko lahko še izgubiš pri neki naložbi, da ne ogroziš osnovne materialne varnosti.

Predvsem pa vsaka naložba zahteva skrb in stalno pozornost-ni realno misliti, da lahko z nakupom nekih papirjev pozabiš na vse in pričakovati, da bo takrat, ko boš rabil denar vse v redu.

Pdobno velja pri razmisleku o zavarovanjih-kaj resnično pottebuješ in kaj ne. In ne preveč nasedati raznim svetovalcem, ki živijo od prodanih zavarovanjih-jih je kar nekaj tudi na tem forumu

mala,

zavaruj riziko smrti (glede na tvojo družinsko vlogo) in invalidnost (to pa le pošteno!) ter preberi Kiyosakija pa kakšnega Lyncha morebiti, pa tudi Kostolany ne bi škodil. Sklepam, da si še mlada in da se ti tako blazno ne mudi, pa tudi kaj pravzaprav pomeni leto dni, če se potem bolje odločiš.

Hmmm ;), malo narobe ste me opredelili :). Sem mlada, ampak sisteme in ponudbo pri nas lahko rečem, da kar dobro poznam. Tudi svoje finance imam dobro urejene. Je pa res, da je zgodovina in dogajanje po svetu moja šibka točka, o kateri se moram še veliko naučit in sem se sem obrnila, da bi dobila kakšne usmeritve, kje se da najt kakšno dobro gradivo, informacije… Sem pač oseba, ki ne verjame na prvo besedo in rada ve malo več, prav tako sem vedno odprta za drugačna mnjenja in rada stvari malo predebatiram. Tako da se veselim nadaljnih mnenj, prav tako kakšnih linkov,člankov, priporočil za kakšno dobro knjigo…

New Report

Close