Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prosena kaša

prosena kaša

Z idejami o kus-kusu ste mi naredile skomine. Dokler sem ga lahko uživala, je bil večkrat na jedilniku, od kar pa vem, da imam celiakijo, pa ga ne smem več uživati. Vas pa prosim, da mi napišete, na kakšen način uporabljate proseno in ajdovo kašo za prilogo k raznim jedem.

Hvala za vse odgovore in lep dan !

Malči

Še ena s celiakijo. Proseno in ajdovo kašo lahko uporabljaš na enak način, kot za riževe jedi. Na Kulinariki je en fajn recept za ajdovo kašo s skuto. Če ga ne boš našla, ti ga bom poslala. Prosena kaša je dobra tudi kuhana na mleku, potem pa vmes naribana jabolka ali kakšno drugo sadje, prelito s smetano in zapečeno v pečici. Z ajdovo kašo sem skuhala tudi ‘ričet’. Vse enako kot pravi, samo namesto ješprenja uporabiš kašo. Zelo podoben okus, samo čas kuhanja je krajši. Kaša je lahko tudi dodatek enolončnicam, pa še kaj bi se našlo. Če se spomnim, ti sporočim.

Malči, če ne ješ KUS-kusa boš še bolj zdrava, saj kuskus je praktično ena BELA MOKA, ki paca želodec in črevo….prosena kaša in ajdova kaša imajo ovojnico (otrobe) in čistijo črevo in so balzam za prebavni trakt……praktično ju lahko uporabljaš kot riž…za razne rižote,kot kuhan riž, v solati z drugo zelenjavo, pa še kruha ni treba zraven jest (pa ti ga itak ne smeš)…..meni je prosena kaša najboljša kot rižota z lisičkami, čisto enostavno narediš …na maslu prepraži malo sekljane čebule dodaj lisičke, malo popraži in zalij z vodo v razmerju 2/1, sol,poper,malo peteršilja in tekočo mlečno smetano…..kaša kot sladica, lahko skuhaš na mleku (jaz uporabljam sojino mleko) malo osladkano z rjavim sladkorjem (rjavi ima boljši okus) in že med mlekom vmešam narezane suhe slive in grobo mlete orehe…..sladkaš lahko tudi z medom potem ko je jed kuhana…..to lahko ješ kot sladico ali pa za zajtrk…….lahko pa vse skupaj steseš na pomaščen pekač in poliješ smetano po vrhu (je ne dodajš v mleko) in pečeš 30 min na 180……

Joze,lep pozdrav! Zakaj se nisi prikljucil h Kus kusu! Ravno to sem zelela slisati z vprasanjem,ali jo pristevate k zdravi prehrani.Zato tudi primerjava z zdrobom.
Torej isto kot bel kruh,luscen riz… ne ravno skodljivo,ampak bolje prosena in ajdova kasa,neoluscen riz… Hvala za informacijo.Lep dan B

Obema hvala za nasvete. Naj vama povem, da “sladke” zadeve iz obeh kaš kar obvladam, ampak se jih čez poletje ne lotim velikokrat, zato pa me je zamikalo, da izvem kako – na kakšen način se kaše v slani varianti lotevate ostali .

Lep dan še naprej!

Še ena varianta. Med kuhano proseno kašo vmešaš stepeno jajce, dodaš narezana zelišča, oblikuješ kroglice in ocvreš.

Babi, saj vsega se ne moremo izogibati in tudi včasih se namerno prekršimo ….ampak dobro za človeka je, če uživa čim manj predelano hrano, torej čim več neoluščenih žitaric, tudi riž je zrdavo uživati vsaj RJAVEGA- neglaziranega…izogibajmo se belim SMRTIM (bela sol-moka-sladkor)…veliko sadja in zelenjave…mesa pa samo za vzorecv, ker ga naše telo res ne potrebuje in še to v glavnem kar živi v morju…..lep sončen dan voščim tudi jaz…..;-)…

Za prilogo je fina ajdova kaša s porom – popražiš por, dodaš kašo, posoliš, popopraš, zaliješ z vodo, lahko še malo paradižnikove mezge in skuhaš. Če popražiš še perutnino, je pa kar ena sama jed. Včeraj sem jo pa pripravila z bučkami in paradižnikom – mljask!

Nina

Hej,saj se ne mislim kus kusu odpovedati.Nasploh pa skrbim,da jem cimvec zdrave hrane in cimmanj one druge.Nekateri moji znanci mislijo,da se zelo zdravo prehranjujejo,ker so odkrili kus kus.Zame je pac nekaj okusnega in dobrega kot je dober bel kruh,ko si ga vcasih zazlis. Lep pozdrav Babi

Malči, morda ti bo všeč češpljeva prosena kaša: v vodi nekaj minut kuhamo oprane suhe češplje, dodamo v vroči vodi oprano kašo in solimo. Ko je kaša mehka, jo denemo v skledo in malo zabelimo z maslom. Ali pa zabeljena kaša: v slan krop zakuhamo kašo in dodamo majaron in strt česen. Počasi naj vre, zabelimo jo s prevreto smetano.
Včasih so rekli: kaša je najboljša otroška paša! Pa še res je! LP

Mitka,hej! Ko sem spoznala svojega bodocega moza(vedno lacna studentka),me je njegova mama veckrat povabila na kosilo.Zgodilo se je,da so imeli tudi cespljevo kaso,ki je on se videti ni mogel,kaj sele jesti.Jedel je nekaj drugega.Sama sem jo jedla prvic in mi je bila vsec.Ko sem pohvalila,mi je izsilil obljubo,da je ne bom nikoli skuhala.Mama se je samo nasmehnila.Sem jo pa zase in puncko veckrat.
Sicer ima zelo rad v pecici peceno proseno kaso in ajdovo tudi.
Lep pozdrav Babi

Draga Babi! Izgleda, da imajo moški isti okus, ker je pri nas enako. Ima pa mož rad “poštengano kašo”: prebrano, v vroči vodi oprano kašo kuham v slanem kropu,
do gostega. Denem jo v skledo, z žlico, pomočeno v maščobo jo najprej zgladim, nato pa naredim po površini več vdolbin. Na slanini prepražim čebulo in z njo zabelim kašo. Zavoljo vdolbin se kaša imenuje poštengana. – Seveda maščobe ne dam veliko, le toliko, da diši. Pa ne zaradi gorenjske skoposti ampak zaradi zdravja. – Taka kaša gre moškim bolj v slast, a ni čudno, hi hi?
Lep pozdrav!

Še en recept za proseno kašo:
16 dkg prosene kaše, malo olja (najboljše olivnega), pol čebule,20 dkg poljubnih gob (najboljše, če so mešane),1 dobra pest graha, sol, poper, po želji vegeta
po dober ščep rožmarina, timijana in bazilike,2 stroka česna ,peteršilj,1 dcl kisle smetane.
Proseno kašo skuhamo v slani vodi od 10-15 minut, nato jo odcedimo. Posebej skuhamo tudi grah in ga prav tako odcedimo.V ponev vlijemo malo olja in na njem zarumenimo sesekljano čebulo. Dodamo narezane gobe in pražimo. Po nekaj minutah dodamo sesekljan česen, da zadiši, sesekljan peteršilj in vse začimbe. Zalijemo z malo vode in pokuhamo, vendar ne več kot pet minut, da gobe ostanejo čvrste.V pripravljene gobe vmešamo kašo, grah in kislo smetano, pogrejemo in ponudimo.

Meni je ajdova kaša najboljša z jurčki ali pa samo z zelenjavo, pripravim pa enako kot rižoto.

lp

Pri nas pripravljamo pozimi proseno kašo z kislo repo ali kislim zeljem (kašnato repo).

Skuhaš repo (ali zelje). Ko je že skoraj kuhano dodaš prebrano in oprano kašo, ter kuhaš toliko časa, da je kaša kuhana. Malo pred koncem zabelimo z smetano ali maslom. Večkrat je potrebno preveriti, da je še dovolj tekočine. Pri ponovnem segrevanju pa vedno uporabim mikrovalovno pečico, ker se na štedilniku prismodi.
Jaz to najraje jem z fižolovo juho.

Pa dober tek.

Tudi sama pripravljam kašo (le da je to ajdova in ne prosena) tako kot Mateja.

Pečeno kašo pa pripravljam takole: na malo osoljenem mleku skuham proseno kašo na tričetrt oz. toliko časa, da povre večina mleka. Dodam žlico rjavega sladkorja, cimet (po okusu), naribana jabolka, dobro odcejene prej v vodi in rumu namočene rozine in dobro premešam. Pizza pekač namažem z maslom in ga obložim s pripravljeno zmesjo. Dam v ogreto pečico za cca 5 min, tako da se kaša strdi, nato pa vzamem iz pekača in prelijem z mešanico skute (uporabljam VEDNO le malo Vipavsko, ker je bolj tekoča in je najboljša za preliv, ostale skute so za moj okus preveč puste in zato niso sočne!!!!) in jajca. Pečem toliko časa, da preliv naraste in se zlato zapeče.

Verjetno te bo zanimalo zakaj uporabljam pizza pekač? Zato, ker smo pri nas malce razvajeni. Ker je kaša sama bolj pusta pri tem načinu peke dobiš približno enako višine kaše in skorjice na vrhu!!! Njam, nam je to zelo slastno!

Veliko uspeha pri kuhi in drugje želi
Dana

Dana!

Prosim napiši koliko česa potrebujem za tvoj recept!

New Report

Close