Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek prosim pomoč, digitalno potrdilo

prosim pomoč, digitalno potrdilo

Ali mi zna kdo pomagat, digitalno potrdilo bi rada namestila na drug računalnik. Imam varnostno kopijo na ključku. Ali je potrebno s starega rač. to odstranit? Ali pa samo na novega probam namestit? Na spletni strani ni dovolj uporabnih navodil. Pa še to, ali paše to na Edge?

Hvala

Lahko ga imaš instaliranega na več računalnikih.

izvoziš digitalno potrdilo in ga uvoziš na nov računalnik – oziroma, ga kar uvoziš iz ključka na nov računalnik.
bolje je, da ga iz starega izbrišeš, ni pa potrebno. certifikat imaš lahko na neomejenem številu računalnikov.

kako pa v edgu to funkcionira, pa pojma nimam, vedno sem uporabljala explorer.
če si ga inštalirala v explorer, ga moraš tudi izvozit iz njega ter ga ponovno uvozit v explorer

Lahko ga imaš instaliranega na več računalnikih.
[/quote]

Hvala!

Hvala! Inštalirala sem ga takrat v mozilli. Zdaj imam pa edge. A moram še mozillo namestit? Samo zaradi dig. potrdila? hvala

Hvala! Inštalirala sem ga takrat v mozilli. Zdaj imam pa edge. A moram še mozillo namestit? Samo zaradi dig. potrdila? hvala
[/quote]
Ne. Ne rabiš.

[/quote]

V teoriji bi bil en brskalnik dovolj, torej če imaš Edge in si zadovoljna z njim ni potrebe za Mozillinim Firefoxom. V praksi so pa stvari malo bolj zapletene. Če imaš opravka z našim javnim sektorjem je v njem poleg digitalnega certifikata izjemno priljubljen tudi digitalni podpis. Banke so nad digitalnim podpisom na srečo že obupale, javna uprava in javni sektor pa žal ne.
Tu pa se stvari zapletejo – javni sektor, predvsem njihovi podizvajalci, enostavno niso sposobni narediti digitalnega podpisa, ki bi zanesljivo delal na različnih operacijskih sistemih in različnih brskalnikih. Tako, da v praksi še vedno potrebuješ različne brskalnike – enkrat bo delalo le na enem, po kakšni posodobitvi, pa le na drugem. In tako naprej.

V teoriji bi bil en brskalnik dovolj, torej če imaš Edge in si zadovoljna z njim ni potrebe za Mozillinim Firefoxom. V praksi so pa stvari malo bolj zapletene. Če imaš opravka z našim javnim sektorjem je v njem poleg digitalnega certifikata izjemno priljubljen tudi digitalni podpis. Banke so nad digitalnim podpisom na srečo že obupale, javna uprava in javni sektor pa žal ne.
Tu pa se stvari zapletejo – javni sektor, predvsem njihovi podizvajalci, enostavno niso sposobni narediti digitalnega podpisa, ki bi zanesljivo delal na različnih operacijskih sistemih in različnih brskalnikih. Tako, da v praksi še vedno potrebuješ različne brskalnike – enkrat bo delalo le na enem, po kakšni posodobitvi, pa le na drugem. In tako naprej.
[/quote]

15 let že uporabljam digitalne certifikate službeno in zasebno, tako od bank kot od javnih inštitucij in še NIKOLI ni bilo potrebe po čemerkoli drugem, kot pa explorerju….

15 let že uporabljam digitalne certifikate službeno in zasebno, tako od bank kot od javnih inštitucij in še NIKOLI ni bilo potrebe po čemerkoli drugem, kot pa explorerju….
[/quote]

Kot je že Nikoli Teslo napisal, probleme dela digitalni podpis. Še najbolj zanesljivo dela v Explorerju, še zadovoljivo v Mozilli (a ne smeš prehitro posodabljat!), za ostale programe pa bi znal biti problem.

Jaz bi se v primeru avtorice in prenosa potrdila na drug računalnik držala Mozille.

Preprosta navodila za uvoz v brskalnik Chrome:

Vaš link

Jaz nimam računalnika in me zanima ali imam lahko digitalno potrdilo na mobitelu?

ne
z digitalnim potrdilom si na telefonu ne moreš kaj dosti pomagat
oziroma, aplikacije, ki laufajo po telefonu, uporabljajo drugačno obliko identifikacije in ne potrebujejo digitalnega potrdila.

[/quote]

Hvala. Torej najboljše, da namestim še firefox.

ne
oziroma, aplikacije, ki laufajo po telefonu, uporabljajo drugačno obliko identifikacije in ne potrebujejo digitalnega potrdila.
[/quote]

In zakaj ne morejo naredit, da zadeva deluje na mobitelih, ki so danes že manjše verzije računalnikov?

A zdej bom pa diskriminiran, ker nimam računalnika, komu se lahko pritožim?
🧐

Kot je že Nikoli Teslo napisal, probleme dela digitalni podpis. Še najbolj zanesljivo dela v Explorerju, še zadovoljivo v Mozilli (a ne smeš prehitro posodabljat!), za ostale programe pa bi znal biti problem.

Jaz bi se v primeru avtorice in prenosa potrdila na drug računalnik držala Mozille.
[/quote]

Hvala, bom tako naredila.

Iskrena hvala vsem za nasvete in mnenja. In lep dan vsem:)

ne
[/quote]

In zakaj ne morejo naredit, da zadeva deluje na mobitelih, ki so danes že manjše verzije računalnikov?

A zdej bom pa diskriminiran, ker nimam računalnika, komu se lahko pritožim?
🧐

potuhnjeni kekci

[/quote]

Prosim?

New Report

Close