prosim pomoč ekonomičnih ljudi
Matej ej, imam en problem
Prej sem imela solidno plačo okrog 1000€, kredita 250€ in ostalih položnic okoli cca 150-200€. Plačo so mi dvignili za 30%, tako da dobim okoli 1300€ mesečno, stroški so tu nekje, jaz pa večno konec meseca komaj čakam 15. da dobim plačo, ker enostavno nimam niti 10 € več na kartici.
Imam dva otroka 4 in 16 let, preseljeni v novo stanovanje.
Prosim svetujte mi, kako naj racionaliziram porabo, da mi bo ostalo vsaj nekaj denarja, da ga lahko dam na stran.
Sram me je, priznam, ker ne znam z denarjem…….
Kot prvo – plačuj z gotovino.
Sama sem imela karanto, magno in eurocard. Celotno plačo sem skoraj
porabila na teh karticah. Zapri takšne račune, za nabavo v trgovinah
dviguj gotovino in z njo plačuj. Gotovine se človeku zdi veliko bolj
škoda kot potegniti kartico in plačati.
Bila sem večno v minusu (imela tudi povečan limit 2.000 EUR), sedaj pa pri isti plači vsak mesec položim na varčevalni račun 400 EUR.
Tako kot prej smo tudi sedaj oblečeni in siti.
Prvi ukrep, ki ga lahko narediš, je, da kupuješ samo z gotovino. Ko dobiš plačo, dvigni 400 € in jih imej v denarnici – vsak teden samo 100 €. Kartic ne uporabljaj. Za 3-člansko družino za hrano, čistila, kreme, zobne paste… ne bi smelo priti več kot 400 € na mesec.
Vestno shranjuj vse račune, si zapisuj izdatke v tabelo, in na koncu meseca preglej, kaj vse si zapravila.
Vse ostale stroške (oblačila, obutev, igrače …) načrtuj in ne kupuj na horuk. Dobro premisli, kaj dejansko potrebujete in si vzami za vsako stvar en teden za premislek – preglej omare, če dejansko res potrebujete nove stvari ali bi se kaj dalo ponucati še od lani.
Tudi pri igračah za malčka pazi, da te ne zanese (to je moja slabost). V resnici ima večina otrok več kot preveč igrač in jim ne bi škodilo, če se starši omejimo samo na rojstne dneve in dedka Mraza.
Velik strošek znajo biti tudi kavice in pijačke v lokalih. Jaz sem to kar ukinila. S prijateljicami se komot dobiš na kaki klopci, sprehodu ali doma in ne zapraviš ničesar. V lokalih pa je najbolje naročiti samo eno kepico sladoleda, kadar se jim že ne da izogniti.
Kaj pa ješ v službi? Če si kupuješ sendviče, jih rajši sama delaj doma.
simpel, ko dobiš plačo, daj tistih 200, al kolikor že misliš, evrov na stran (za začetek morda kuverta v predalu, drug račun odpreš..)in živi do naslednje plače s tistim kar ostane.. ne se zanašat na to, da boš manj in bolj racionalno kupovala in boš mela na koncu še 400e na računu, dvomim da boš tko prišparala, sicer bi že;)
Midva pa imava zdaj po 1000 evrov več denarja na mesec kot prej, ko smo imeli vsi skupaj le 1000 evrov, pa komaj pridemo skozi čez mesec. zakaj,ker odkar smo v EU je vse ratalo svinjsko drago in delamo le še za preživetje madona. Seveda mi ni vseeno kaj jemo, zato kupujem kolikot toliko zdravo hrano, ki pa stane, samo na plac pojdite enkrat tedensko in bo šlo juhuhu denarja.
Torej mi smo 4 člani in komaj shajamo na mesec z 2000 evri, pa ni nobenga preseravanja, le hrana in tekoči stanovansjki stroški, ni kreditov, pa šola otrok in je konec meseca tu, ko komaj čakam na plačo!
SEm šla zadnjič prav gledat s čim lahko oklestim nas propračun, pri položnicah ne, kajti dokler bomo lahko bomo zavarovanja plačevali, enako dodatno pokojnino za stara leta in potem smo pri hrani, ne morem kupit sok, ki res stane mogoče 30 centov v nekem hardiju, ko vem kaj je notri, preveč sem osveščena z zdravo prehrano, da moram raje zavit na mamin vrt, sadovnjak ali k kmeti za katerega vem, da je res 100% bio, to pa stane za posrat, sramota, da zdrava, kvalitetna hrana toliko stane. da ne omenjam rib, recimo orada, brancini…ali celo pralni prašek..recimo ariel mi je res zakon, ker se sprobala že vse in na koncu kupim ariel in kako drag je??? Da ne omnejak plenic…ma življenje je predrago res!
Točno tako. Prvo vsaj 14 dni zapisuj praktično vsak cent zakaj si ga porabila.
Potem pa racionaliziraj.
Samo nekaj možnosti na hitro, kaj poglej, dokler ne ugotoviš, zakaj porabiš denar.
– revije in časopisi, koliko zapraviš zanje, koliko jih prebereš
– hrana, koliko jo zmečeš stran, ker se pokvari
– obleke, res nosite vse, kar imate v omarah?
Drugače pa izogibaj se impulzivnim nakupom. V trgovino (po hrano, čistila, kozmetiko …) obvezno z listkom. Potem si dovoliš še recimo dve stvari, ki ju ni na listku, vse ostalo mora počakati do naslednjega nakupa.
Obleke, različni dekorativni izdelki za dom in pripomočki. Če ti kaj pade v oči in si zaželiš, rezerviraj. Potem doma še enkrat premisli ali res potrebuješ, ali ti je zadeva sploh še všeč. Če ti je všeč, se boš prav gotovo potrudila in našla čas, da boš šla nazaj v trgovino, če se ti pa ne bo dalo nazaj, ja potem pa ne rabiš.
Denar. Se bo slišalo malce hecno ampak deluje. Dviguj ga na banki in ne uporabljaj kartic, če res ni ultra super nujno. Ali pa če gre za večje, vnaprej predvidene nakupe. Zračunaj koliko potrebuješ za recimo en teden in toliko dvigni. Če ti ga zmanjka, moraš ponj na banko (stati v vrsti …) in ne na bližnji bankomat. Ker se ti ne bo ljubilo tega početi, boš avtomatično bolj racionalno trošila in še točno boš vedela, koliko si zapravila.
Skratka tako kupovanje kot dostop do denarja si moraš kar se da otežiti. Potem se ti enostavno ne ljubi zapravljat za brezvezne stvari, ker imaš preveč dela in zgubiš preveč časa.
Še en trik je, kako vsaj nekaj prihraniti. Sproti pucaj kovance iz denarnice v hranilnik. Se nabere vsaj ene 30 € konec meseca.
Oprosti, ampak ti se preseravaš. Če z 2000 € ne morete preživeti trošite preveč in neracionalno. Zgovarjaš se pa na zdravo in kvalitetno hrano.
Če smo že pri sokovih, se strinjam, da ni treba kupovati tistih za 30 centov, ampak, a jih je potrebno sploh kupovati? Voda, limonada, domači ledeni čaji, so prav gotovi ravno tako zdravi in dobri kot kvalitetni sokovi, pa liter ne stane niti 30 centov.
Oprosti, ampak ti se preseravaš. Če z 2000 € ne morete preživeti trošite preveč in neracionalno. Zgovarjaš se pa na zdravo in kvalitetno hrano.
Če smo že pri sokovih, se strinjam, da ni treba kupovati tistih za 30 centov, ampak, a jih je potrebno sploh kupovati? Voda, limonada, domači ledeni čaji, so prav gotovi ravno tako zdravi in dobri kot kvalitetni sokovi, pa liter ne stane niti 30 centov.[/quote]
pa orade in brancini, ki jih kupiš pri nas, so ponavadi gojeni. vidiš po barvi mesa in bolje, da ne veš, kaj jim dajejo v hrano…
strinjam se s piff, da če oseba/dan popije vsaj 1,5l tekočine, ni treba, da je to sok. mi tudi poleti skuhamo čaj in ga ohladimo, odžeja pa bolje ko vsak sok.
Vzemi vsak racun, doma se vsedi in vsak racun analiziraj, razcleni in zapisi. Po dveh-treh tednih ali mesecu preglej zapiske, oznaci nujne, potrebne in nepotrebne stvari.
Nepotrebne sestej, naslednji mesec pa ta znesek od place takoj na stran. Enostavno.
REs se sprašujem, kam toliko potrošite. Mi potrošimo 400 EUR na mesec za položnice – vštet je otrokov vrtec (200EUR); ostalo pa za hrano in bencin.
Obleke Ne, to ni potrošni material…
Ne vem, kam vam gre denar? Mi ne hodimo na kavice in pijačke v barčke, obleke kupujemo kar je nujno in še to nekvalitetne cote, pa ne da bi se s stem hvalila. Res da kredita nimamo. Drugače pa ne rezumem zakaj se porabi denar. Pišite si listke ko greste v trgovino in ne kupujte česar ne rabite.
Pa tudi če niste oblečeni po zadnji modi…
Eh, zdaj pa…
Naj se zaprem med 4 stene, da se zunanjega zraka ne porabim prevec? Denar je sredstvo, s katerim sebi in svojim najblizjim lahko privoscim nujne stvari, potrebne in luksuz, ki nam lajsa zivljenje.
Denar je zato, da se trosi. Ce bi vsi kupovali tako stiskasko kot ti, potem bi proizvodnja hitro nehala delat in bi na cesti ostalo milijone ljudi. Si predstavljas ta kaos?