Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prosim recept za kumar’ce v omaki…

Prosim recept za kumar’ce v omaki…

…takega na easy, da bo zraven h pirejčku pasal ;)))) Tako sem si jih zaželela, pa ne znam nardit :(((

In pa še eno vprašanje: a lahko dam 12 mesečniku jesti recimo tako omako, ali naj rajši počakam še nekaj časa?Pojma nimam kakšen “učinek” imajo kumarce.

Hvala za vse prispevke.

spraži eno čebulo
zraven ožete naribane kumare

posuješ z eno žličko moke, zmešaj, zalij z vodo
soliš, popraš (lahko še kako začimbo po želji, ali vegeto, odvisno od tega kaj imate radi)
pustiš, da se skuha
zaliješ z malo belega suhega vina ali pa žlico jabolčnega kisa, še enkrat na zavre

evo, to je tko na hitro in simpl 😉

Kislih dodatkov ne dajaj prekmalu, ker bo čebula ustala trda!

haha

…ostala trda…

:-)))

Uf, mi smo jo z užitkom mlatili od 6. mes dalje. Obstaja ziher več variant, jaz jo naredim takole: na maslu malo popražim na drobno sesekljano čebulo, česen, peteršilj in če imam, svežo baziliko. Kumare olupim, in sesekljam, če imajo že večje peške, odrežem ven tisto pečišče. Malo solim, dušim do mehkega in že mehke zalijem z mešanico žlica moke+sladka smetana ali mleko, približno 1-2 dcl, da je omaka primerno gosta/redka. Povrhu posujem še z drobnjakom, malo majarona, šetraja in timijana. Lahko pa namesto sladke smetane in mleka uporabiš kislo smetano in/ali jogurt, oboje je dobro. Pa tudi, če namesto kumar vzameš mlade bučke (mladih ne lupim!), je odlično, pravkar preverjeno – dober tek.

Piki, oprosti, da ti skačem v temo 🙂 Naslova mi na mail še nisi javila… te črkovni slovarčki od Nestleja še zanimajo, ali lahko črki L in C odstopim Katji Pust?

Pa še recepta iz Kulinarike:

KUMARIČNA OMAKA S KROMPIRJEM

1 kg kumar
1/2 kg krompirja
olje ali mast
1 dl kisle smetane
2 stroka česna
goveja ali kostna juha
lovorjev list
sol
poper

Kumare olupimo, naribamo na lističe in osolimo. Medtem skuhamo z lovorjevim listem na kocke zrezan krompir in ga odcedimo. V primerni kozici razgrejemo maščobo in v njej pražimo odcejene kumare toliko časa, da vsa voda izpari. Nato pridenemo strt česen, pomokamo, rahlo prepražimo, popopramo in zalijemo z juho. Pridenemo odcejen krompir, ki ga lahko tudi pretlačimo, čisto na koncu pa še kislo smetano.

KISLE KUMARE V OMAKI

4 večje kisle kumare
1/2 žličke česna v prahu
koper

Bešamel:
5 dag masla
10 dag ostre moke
2 dl toplega mleka
muškatni orešček
sol
poper

(1) Kisle kumare zelo drobno sesekljamo ali naribamo.
(2) V posodi raztopimo maslo in ob mešanju dodamo moko, da se speni. Prilijemo mleko in mešamo tako dolgo, da se zmes nekoliko zgosti. Posolimo, popopramo, začinimo z muškatnim oreščkom in koprom.
(3) V pripravljen bešamel primešamo kumare in česen.

Dober tek, zdaj pa šibam na praznovanje!!!!!!!
Lep vikend!
Z.

Samo priporočilo – če želiš, da so kumare lahko prebavljive, jih NIKOLI ne ožemaj. Vem, da je to staro pravilo, ampak je napačno. Mene po ožetih kumarah svinjsko boli želodec, po svežih pa nikdar in nikoli.

Jst mam drug recept: kumare in čebulo naribaš na lističe, posoliš in pustiš, da spustijo vodo. Na olju rahlo prepraži malo žličko moke, dodaj paradižnik v tubi – cca 3 cm, dodaj ožete kumarice ( v katerih je, seveda, čebula), popopraš in zaliješ z mlekom. Počasi naj vre kakih 10 min, dosoliš ali vegetiraš po potrebi nato dodaj kis po okusu in pa še žlico kisle smetane. Njami!

Dober tek!

Prepražim čebulo, dodam česen, da zadiši in ožete kumarice (spustijo manj tekočine in ni potrebe po pretiranem gostenju), sledijo začimbe kot so sol, lovor, muškat, kumina, timijan in bazilika, jaz dodam malce čilija in pelat ali dva. Na koncu dodam kis vloženih kumar in kislo smetano, poper in sveži peteršilj. Ne dodajam in gostim z moko.

Dober tek!

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

New Report

Close