Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prosim za idejo za kosilo za 10 oseb

Prosim za idejo za kosilo za 10 oseb

Kot že v naslovu, prosim za nasvet za kakšno okusno, dobro papico.

Hvala

Golaž

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Jaz sem zadnjič za RD – nas je bilo 9 – naredila juho, musako, solato, za malce kasneje pa kremšnite.

Polenta, zavita v palačinko, gor pa poliješ paprikaš z mesom. Ena A zadeva.

Jaz tudi predlagam eno fino juhico – kremno zelenjavno ali govejo s cmočki, potem pa bi jaz naredila kakšne zrezke v omaki z gobami (veliko dela imaš, da jih vse popečeš, potem pa se itak kuhajo v omaki, moraš pa imeti dovol veliko posodo), poleg pa riž in popečeno polento s parmezanom, glasiran korenček in zeleno solato z jajci. Sladica pa jabolčni zavitek in kavica, za otroke pa sok s smetano.

Če pa nimaš primerne posode za zrezke, pa daj v pečico pečt sv. reberca( 2kg kos), ostalo lahko ostane isto.

Dober tek!

Kremna brokolijeva juha
pečenka (svinjski kare, puranje prsi) v pečici, obložena s čebulo, bučo, papriko… omako lahko izboljšaš s sladko smetano
krompir v pečici
pečena jabolka z vaniljevim sladoledom
ali sladoled z vročo omako iz jabolk in malin
motovilec

To se da skuhati, ker jedi naložiš v velike pekače in pečeš …

Tudi Gunnarjev golaž je v redu, zraven denimo narediš kruhov cmok ali domače fokače, pa lahko sadno sladico. Potem navaden golaž postane nekaj boljšega. Lahko poiščeš kake recepte za francoske enolončnice, denimo za cassoulet ali marsejsko ribjo juho. Ali pa čili z mesom …

Skratka, organiziraj si tako, da ne boš crknjena od kuhe, da bo nekaj posebnega, ne pretežko za prebavo, pa bo zmaga tvoja!

Odvisno, kaj ali kako bi rada postregla. Če bi rada čim manj kuhala (pripravila kaj enostavnega) ,naredi nekaj ala golaž, sarmo, pasulj…. Če bi pa rada naredila malo boljše kosilo, potem naj bo juha (goveja, zeliščna, ribja…), za glavno jed ribe ( pečene, kuhane…), ali pečenka, ali pečen nadevan piščanec, zraven zel.priloga, pa krompir ali riž (kar paše), solata in sladica.

Če jaz kuham za več ljudi, naredim vedno tako, da lahko glavno jed pripravim vnaprej in dam potem samo peč v pečico – pri čemer se izogibam vsemu, česar ni mogoče naknadno pogreti (krompir, recimo – ker nikoli ne veš, koliko se bo zavlekel aperitiv, tudi tista varianta s korenčkom ipd. bi pri meni odpadla.) Torej:
– za predjed nekaj hladnega, prav tako pripravljenega vnaprej (melona s pršutom, kakšne slane zadeve iz listnatega testa, lahko pa narezek ali kakšni kruhki s česnom/zelenjavnim namazom ipd.)
– nič juhe
– lazanja, musaka, kaneloni ali nekaj podobnega iz pečice
– dve solati (ena klasična, zelena z mocarelo, recimo, druga pa bolj zelenjavna – recimo brokoli, koruza ipd. – samo vsi ne jejo takih solat, pa je zato fajn, da postrežeš tudi za bolj klasični okus.).

PRej se pozanimaj, ali ni kdo od gostov vegetarijanec – ali pa sploh lahko narediš recimo eno zelenjavno in eno mesno verzijo – pri kanelonih je to več kot preprosto – ene nadevaš s špinačno-sirnim nadevom, druge z mesnim, vse skupaj pa preliješ s paradižnikovo omako in sirom ter skupaj pečeš v pekaču.

Sladica pa po želji – lažje je narediti kak kolač ali torto, bi rekla.

Jedilnik je super, ampak se zna zatakniti, ker vsega nemoreš dat pečt v pečico naenkrat. Pečenka in krompir morata biti oba hrustljavo zapečena in se morata oba pečt na zgornjem pladnju, drugače rata kuhano. Postrežeš pa oboje na enkrat, se pravi, mora biti oboje toplo in ne pogreto in pri takšni količini hrane, to nekako ne gre skupaj.

Tudi pri jabolkih je tako, da jih v naprej nemoreš pripravit, da jih daš potem samo v pečico, ker ratajo rjava, kljub limoni. SE pravi, da bi jih morala prpravljati takrat, ko daš meso in krompir iz pečice, ampak takrat ti to nemore znest, ker moraš postrežt glavno jed.

Nekaj napotkov, ker je potrebno upoštevati tudi da gre tu le za 2 ali celo 3x več ljudi, kot kuhamo ponavadi in vse res ni izvedljivo.

Evo, tole bom jaz kuhala čez 3 tedne (za ca 12 oseb):
– v voku bom spajsala dobro ribjo čorbico
– mesne zvitke po receptu iz kulinarike (pripravila jih bom 1 dan prej, na dan D samo vrgla v pečico)
– lignje na žaru, polnjene z jurčki (jih bom tudi pripravila prej in spekla v picopeku)
– 2 vrsti solate (ena zelena s češnjevcem, druga pa kakšna vložena)
– mogoče še kak prebranac
– za sladico pa kutine z vinjakom z vanilijevim sladoledom
– prigriznit pa mogoče kaki mafini, pitulice, polžki (bom spekla prej in zamrznila)

Vse to (razen sladice) bom naložila na pult in bo na razpolago cel večer.

itak da je pecenka/filana kura najlazje za tolk ljudi
pa itak mora stat po tem, ko se spece, lahko tudi 1 uro, pa mas pecico frej
zraven sirove struklje in/ali riž – oboje se zlahka nredi v večji kolicini in komot stoji nekaj casa

Vse je odvisno od pečice, mi lahko lepo pečemo dva različna pladnja, v vmesnem času pa pripravimo jabolka in jih spečemo takoj zatem. Preizkušeno včeraj;)

New Report

Close