Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Prosim za komentar ponudbe

Prosim za komentar ponudbe

Prosim za komentar na tako ponudbo stanovanjskega kredita:

Izračun s korekcijskim faktorjem za dolgoročni kredit z valutno klavzulo po CHF LIBORu:

Znesek kredita: 7.205.109,00 SIT
Znesek anuitete: 60.000,00 SIT
Število anuitet: 144

Stroški odobritve: 60.000,00 SIT
Stroški odplačevanja: 0,00 SIT
Efektivna obrestna mera: 3,31 %

Pri izračunu je bila uporabljena letna realna obr. mera 3,150 % in korekcijski faktor 1,00 %.
Stroški odobritve veljajo za komitente banke.V izračun EOM zaradi enomesečnega roka porabe niso vključene interkalarne obresti. EOM se lahko spremeni, če se spremenijo obrestne mere, stroški odobritve in odplačevanja kredita ter datum odobritve kredita.

Je možno pri kaki banki dobiti bistveno boljši kredit? Kaj pomeni korekcijski faktor 1% (v starejših sporočilih sem prebrala, da se je korekcijski faktor uporabljal pri kreditih v SIT in ne v tuji valuti)?

Hvala in LP!

Pozdravljeni!

Če ne bi bilo korekcijskega faktorja je kredit ugoden. Da se ga dobiti z enakimi pogoji brez korekcijskega faktorja.

Sodelujem predvsem z Avstrijskimi bankami, ker so ugodnejše, tako, da to pri kreditih v tuji valuti še nisem srečal. Videl pa sem, da ena Slovenska banka to ponuja na internetu, s kjer ste verjetno prekopirali vaš izračun.

Predlagam, da mi pošljete anuitetni načrt in osnutek pogodbe, potem vam bom lahko povedal kaj več. Če to pomeni, da se vam obrok vsako leto zvišuje, vam kredit zelo podraži in ga tudi več preplačate.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Zapisali ste, da je EOM 3,31 %, letna realna obrestna mera pa 3,150 %.
Ali ste pod letno realno obrestno mero že upoštevali tudi LIBOR?
Če da, potem je to ugoden kredit, če ne pa morate k 3,15 % prišteti še
LIBOR in je v tem primeru kredit po moji oceni predrag.

Korekcijski faktor pa se pri kreditih v tuji valuti uporablja v primeru odplačevanja po administrativni prepovedi in je namenjen t.i. uravnavanju
rasti tečaja – da poenostavim:

če imate anuiteto v EUR ali CHF morate vedno na dan plačila le-to preračunati po srednjem tečaju BS v tolarje – če imate trajnik vam banka
to dela avtomatsko, če pa odplačevanje vrši vaš delodajalec pa običajno ne. Da ne bi bil za plačilo nakazan prenizek tolarski znesek v takem primeru
banka vašo anuiteto poveča za pričakovano rast tečaja v letu – tako vi plačujete vseh 12 mesecev v letu enak tolarski znesek, na koncu leta pa banka naredi poračun – če ste plačali več kot bi morali vam preplačilo knjiži na poplačilo glavnice, seveda pa vam na ta znesek prizna tudi obresti.
V tem primeru je torej banka ocenila, da bo CHF v letu 2006 porasel do največ 1 %.

Hvala za odgovore.

Ta zapis je kopiran direktno z internetne strani banke, kjer sem se zanimala za kredit. Uporabila sem le simulacijo obrestne mere, ker nudijo ugodnejše pogoje kot je komercialna.
Jaz razumem tako, da je v letni realni obrestni meri LIBOR že zajet, EOM pa poleg tega vsebuje še stroške odobritve (in verjetno stroške vpisa hipoteke).

Glede na vašo razlago razumem, da se korekcijskega faktorja ne rabim bati. Bom pa vsekakor prosila tudi za anuitetni načrt.

Še enkrat hvala.

Ponudbe na internetu so vedno samo informativne. Svetujem, da se oglasite v poslovalnici, kjer vam lahko naredijo konkretno ponudbo z anuitetnim načtrom in osnutkom pogodbe. Brez tega lahko samo ugibamo.

To pa v miru doma pregledate in primarjate.

lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Spoštovana LL,

ali zahtevam preveč če mi zaupate za katero banko gre, saj meni banka,
pri kateri naj bi imela posebno ugodne pogoje ponuja isto višino kredita na 120 obrokov z korekcijskim fakt. 2,65 + 1,65 obrestno mero – obrok 77.ooo sit,

hvalain lp,
stany

New Report

Close