Prosim za mnenje g.Tomc
Zanima me,kako naj ravnam v mojem primeru glede kredita;
1 primer,ki ga imam trenutno je ta ,da imam trenutno dva stanovanjska kredita.Situacija je taka;
-prvi kredit je okrog 20.000 evrov z mesečnim plačilom 142 evrov,vezan na 3M EURIBOR +3,10% fiksnega pribitka z odplačilno dobo še 16 let(Obdobje je bilo 20).Zavarovan je s hipoteko.
-drugi kredit je okrog 54.000 evrov z mesečnim plačilom 375 evrov z isto vezavo in istim pribitkom,odplačilno dobo in hipoteko kot prvi primer.
Obrok je velik,saj zraven odplačujem še mini kredit v vrednosti 5000 evrov,obrok je 230 evrov na 24 mesecev.
2 primer;Druga, ne matična banka(najboljša ponudba,ki sem jo dobila) mi ponuja kredit s spremenljivo obrestno mero 3M EURIBOR 0,96+1,9% fiksnega pribitka.Letna obrestna mera je 2,860%,EOM je 2,93%.
Tako bi za dobo 300 mesecev pridobila 100 000 evrov in s tem bi poravnala oba kredita in mini kredit na matični banki in še nekaj bi ostalo za vložek v hišo.Mesečno plačilo bi bilo v tem primeru 446 evrov.
Zanima me,če je v tem primeru smiselno zamenjati banko in tako priti do dodatnih finančnih sredstev in zmanjšanje obroka.
Prosim za vaše mnenje ali se splača v mojem primeru narediti ta korak.
Banko je smiselno vedno zamenjati, če ponudi boljše pogoje kot matična. Sedanji kredit imate neugoden in se ga splača poplačati z bolj ugodnim. 300 mesecev je sicer izredno dolga doba, če zmorete obrok je morda za razmislit na 240 mesecev? Zavarujte svoje rizike, če izgubite službo ali ste nezmožni za delo na način, da vsaj 50 eur nekje varčujete za te primere.