prosim za nasvet-otrok in angleščina
Moja hči hodi v tretji razred osemletke.V šoli ji gre odlično, brihten otrok je, zaenkrat pri ostalih predmetih ne potrebuje dodatnega učenja doma,naredi domačo nalogo, malo pogleda zvezke in to je vse, le angleščina je predmet, pri katerem se mora vsesti in učiti na pamet.To ji pa ne leži, iz nje dela bavbav, hoče da ji pomagam, joka, stoka, kaj naj ji pomagam, učiti se namesto nje?!Saj se potem nauči, dobi ZU, ker še pri ang.letos ni ocen, je le MU, U ali ZU, ampak do tega ZU-ja, prideva z jokom, stokom.Ne zahtevam od nje ZU-ja, ne teram je, le zelim ji dopovedat da je ang. nekaj lustnega.
Prosim povejte mi, kako naj ji svetujem da se uci.za zdaj ji narocam da se vsede in besede nauci na pamet, kot pesmico, malo jih tudi prepisuje, vsaj tako sem se ucila jaz.Obstaja kaj boljsega, bolj zanimivega, rposim pomagajte mi z nasveti, vcasih me zelo skrbi kaj bo sele kasneje, če ze zdaj noce. Hvala
CD za učenje angleščine, mi jih vzamemo v knjižnici. So prav zanimivi.
Sicer pa sklepam, da imate fakultativni pouk angleščine.
Mislim, da je brez veze, da jo tako silite. Sploh pa učenje na pamet ne prinaša pri angleščini dobrih rezultatov. Razen dejstva, da bo angleščinoo jemala kot nujno zlo.
Pri nas četrtošolec lani v 3/8 ni bil ne vem kako zainteresiran za angleščino in iz tega nismo delali panike, letos pa moram reči, da mu je predmet všeč in z veseljem sodeluje pri angleški bralni znački in tudi pisni izdelki so dosti boljši, čeprav bova seveda morala več delati na pravilnem pisanju. Meni je predvsem važno, da ga jezik zanima in da je prišel do tega, da brez znanja angleščine v nadaljnem šolanju in življenju ne bo šlo.
Jaz je ne bi silila: če predmet ni obvezen, ga preložite za nekaj let, vmes pa jo poskusite sami zainteresirati za tuje jezike na splošno. Pogovarjajte se o tem, kako dobro je znati kak jezik, da se lažje sporazumeš, ko potuješ po svetu (npr. vprašaš jo, ali želi iti v Ameriko v Disneyland, in ko reče ja, poveš, da MIki Miška govori angleško in da ga ne bo nič razumela, če se tudi sama ne nauči jezika – to je samo primer), da lažje razumeš oddaje in filme, itd itd. Mi smo se začeli učiti v petem razredu in jaz se spomnim, da sem ves četrti razred komaj čakala, da pridem v petega, ker je moj eno leto starejši sosed znal povedati že nekaj stavkov v angleščini, jaz pa še nobenega.
V tretjem o tujih jezikih nisem niti razmišljala. Zdaj pa imam diplomo iz angleščine.
Skratka: jaz ti svetujem – nobenih pritiskov in preloži za nekaj časa. Če jo je tako strah, bo angleščino zasovražila za vedno (tako kot sem jaz fiziko).
Veliko sreče.
Punce, meni je to vse jasno, delamo na temu, da je brez pritiskov, da imamo ogromno didaktike zraven, pomislila sem celo na kaksno deklico, da bi jo ona popeljala na prijeten nacin v ang.
Pa vendar prosim le za nasvet, kako se učiti, kako se vas otrok uci, dami ti si napisala ne na pamet, ja besede se je treba uciti na pamet, kako jih bos sicer znal, mogoce se jaz nisem znala uciti, povejte punce, kako se vasi otroci ucijo anglescine, samo to me zanima, se vsede in gremo …prepisuje besede dokler jih ne zna, ali si jih na glas ponavlja, ali kaj drugega, to me zanima, hvala!
Ne bom šinfala učiteljice v naši šoli, a mislim, da sta ona in sistem kriva za slabše znanje angleščine vseh učencev na naši šoli, tudi pridnih.
Kje je način, da se mi po tri ure učimo doma, kaj delajo narobe? Mi smo se pri pri vsakem jeziku, ki sem se ga učila, začeli z nekaj stavki, npr. predstavljanje, pozdravi, kje stanujem, koliko sem stara,… potem smo pa šli na slovnico, jaz sem, ti si, on je,…, moje, tvoje, njegovo,… ednina, množina,… po tem programu se pa zares učijo besede, samostalnike na pamet, glagoli in njihova uporaba so pa zapostavljeni. Potem otrok pozna veliko besed, ki jih ne zna uporabiti.
Ravno včeraj sem si spet isposodila angleško slovnico v knjižnici, da si ne rabim preveč zmišljevati stavkov in da gremo lepo po vrsti. Sam moraš otroku razložiti osnove, žal to niso učiteljice, potem ga pa moraš sam učiti še dalje, ponavljati in ponavljati, dajati slovnične naloge, ob tem pa se otrok lahko uči še besed iz učbenika, številke, barve, …., ker jih je treba vključiti v te naloge.
Poskusi tako.
Nesmiselno je, da se besed uci na pamet kot pesmico, ker je to neuporabno znanje jezika (besede si bo potem zelo tezko prikilicala, ko bo hotela tvoriti stavke). Pa se priskutilo se ji bo vse skupaj.
Kot so predlagale ze pred mano, dajta se malo pogovarjat o znanju tujih jezikov na splosno, zakaj je to fino in take stvari. Kaj ce bi si sposodili kaksne risanke na DVDju ali videokaseti, ki so v anglescini s slovenskimi podnapisi (ze bere dovolj hitro, da bi lahko sledila)?
Ce rada rise in ustvarja lahko naredita en lep velik plakat na katerega naj lepi ali narise slikice stvari, ki se jih ucijo, zraven pa napise angleska imena in ga izobesi v svoji sobi.
Lahko si v knjiznici sposodita kaksne preproste knjigice (bolj slikanica stil) v anglescini in jih skupaj “prebirata” (ce se sami pocutite v jeziku dovolj sigurni). Ima rada stripe? Morda se da dobiti kaksne res preproste stripe v anglescini.
Rada poslusa otroske pesmice na kaseti in zraven poje? Kaj ce bi za kaksno naslednjo priloznost dobila za darilo kaseto s preprostimi angleskimi otroskimi pesmicami. Super bi bilo, ce bi bila zraven tudi besedila, da si bo lazje pela. (ampak to morajo biti res preprosta besedila… spomnim se, da so take kasete imeli moj brat in sestri in so jih z veseljem poslusali, khrati pa se nezavedno ucili anglescine…Mogoce lahko predlaga kdo od starsev kaksen konkreten naslov?).
Ce obasno uporablja racunalnik mogoce pride v postev tudi kaksna racunalniska igrica, katere namen je ucenje anglescine (morda se da sposoditi v knjiznici).
Hci komaj vstopa v svet angleskega jezika, katerega sistem ji je tuj in kar se mi zdi pomembno pri tej starosti je, da se ji jezik na priskuti in da ga absorbira skozi igro. “Zares” se ga bo naucila skozi leta. Sedaj se z njim samo spoznava. Na cimbolj prijeten nacin.
Upam, da sem kaj pomagala.
Lp,
Skuiki
P.s.: Nimam pedagoske izobrazbe, napisano je posledica lastnih izkusenj in pa nekajletnega prostovoljenga dela z otroci, ki so imeli tezave z anglescino.
Na nek način je treba otroku vzbuditi zanimanje za jezik, potem bo učenje lažje. Če ima odpor, potem je težko karkoli.
Lahko si pomagate z igro, CDji (Marta Zore je npr. izdala enega za učenje angleščine), kakšnimi računalniškimi igricami, če imate možnost, dobijo se luštni slikovni angleški slovarji (če jih tukaj ni, pa naroči npr. pri Amazonu).
Na BBC so imeli npr. popoldanski program za otroke – Telebajske in podobne stvari, luštne otroške oddaje (npr. Story from Balimory ali nekaj podobnega). Bilo je luštno, morda bi jo taka stvar potegnila, da bi jo začelo zanimat, pa si posnemite “na zalogo”.
Pa ogled kakšne nesinhronizirane risanke. Če so ji npr. všeč princeske, dobite Lepotico in zver ali Pepelko v angleščini, pa jo bo morda tudi potegnilo.
Ker te zanima ocenje konkretno besed se pa predlogov (zraven tistega z izdelavo plakata):
– rada resuje krizanke? Morda lahko sama izdelas preproste krizanke v katerih bodo besede, ki se jih mora nauciti. Zraven narisi ali nalepi (verjetno bo bolj zanimivo, kot ce samo napises v slovenscini), kaj mora vpisati (npr. stol, jabolko, balon… ). Lahko tudi pobrskas po kaksni knjigarni s tujo literaturo in poisces neke vrste delovne zvezke s podobnimi nalogami (naj bo cim vec slikic, naj izgleda zelo privlacno) – krizanke, povezovanje besede v anglescini in predmeta.
– ce doma znate anglesko, se lahko kdaj igrate kaksno igrico ob kateri poimenujete predmete (npr. pri nedeljskem zajtrku, ce se ravno ucijo kako se rece miza, stol, skodelica itd.)
– mogoce lahko narocite kaksno revijo v anglescini (neke vrste Ciciban v anglescini), ki bo vejretni vseboval tudi igrive naloge (vem, da to obstaja za visje razrede osnovne sole, kako je s tako malimi pa ne vem)
– ce ze jemljejo osnovne stavke (jaz sem… stanujem… star sem… itd.) se lahko igrata z lutkami (morda lahko iz tega naredis celo dogodivscino… in gresta enkrat kupit vajino “anglesko govoreco” lutko – npr. tisto narocno, ce se nimate tega doma, seveda)
Seveda pa ti ves, kaj tvojega otroka najbolj zanima, in najbolje bo, da glede na to izberes tudi metode ucenja.
Veliko uspeha ti zelim,
Skuiki
Kaj pa cartoon network? Moja bratranec in sestrična sta po gledanju teh risank v ang dobila tak zalet za učenje jezika, da je blo joj, vse bi takrat nardila, samo, da bi razumela risanke. Če sama znaš ang glej z njo ang risanke (brez podnapisov!) in ji razlagaj zraven kaj govorijo. Preverjeno pomaga!
Ocitno se ne razumemo,ali pa jaz kompliciram, ma ja cist sm ze na koncu in ocitno sem jaz kriva, da vase besede ne razumem. Mi delamo vse to, da bi jo zmotivirali na najbolj prijeten način, tudi poleti smo veliko v tujini, pa tudi tam noce, upira se ji…ampak povejte mi nekaj, če želim na tak način, moram biti nenehno zraven, jaz sem gonilna sila, jaz delam plakate, jaz dajem ideje, jaz iscem…morala bi pa sama, sama pa ne zeli, noče…drugo leto gre zares, za ocene in jaz nikakor ne bom mogla biti nenehno ob njej, ona pa bo to zelela.Vidim da bo resitev o kaksni prijetni deklici, ki obvlada anglo in zna poucevati, njej bo uspelo, mene ne jemlje vec resno, ocitno.
Vprasala sem cisto preprosto, kako se vas otrok uci ang. kaj dela…menda ja mu ne vrtite nenehno igrice, kasete, delate plakate, …
kako se uci snov iz sole??ponavlja, prepisuje…nacin me zanima, da jo v to vpeljem. kajti moji ne pomaga da grem po kaseto z barvami in se jih tako nauciva, samo da zaslisi da je v ang.je ze konec.Dejansko se mora enostavno vsesti za mizo in ucit na pamet, seveda po tistem ko ji jaz napisem kako se kaj izgovori, kaj pomeni in kako se napise pa ima ze iz sole.Rada bi slisala le, kako se vas otrok uci anglescino.
Ti nasveti niso mišljeni tako, da moraš ti sedet in delat z njo. Vendar je treba otroka nekako motivirat, če ni sam dovolj motiviran, sploh ker se bliža čas, ko bo MORAL znat. To pa lahko narediš tako, da mu ponudiš nekaj, kar ga bo tako pritegnilo, da bo ugotovil, da je znanje potrebno, ker ga rabi za to in ono in se bo lažje učil.
Mojemu sinu je to recimo tako fascinantno, da zna vse besede popoldne, ko pride z angleščine. Jih ne ponavlja več, enostavno zna jih. In jih pobira tudi iz risank. In sam od sebe šteje stopnice v angleščini ali nam na kakšna vprašanja odgovarja z yes ali no, pri kosilu reče, da je nekaj great, ko ga vprašam, kakšne nogavičke želi, reče blue… To mu je pač v veselje in tudi za druge stvari sprašuje, kako se jim po angleško reče. Tak pač je, v to ga ne moreš prisilit. Tako da iz prve roke nimam izkušenj, bi se pa v tvojem primeru lotila zadeve tako, kot sem ti napisala višje in kot so napisali tudi drugi. Tudi s prepisovanjem ipd. se otrok ne bo naučil kaj dosti, če ima v glavi blokado. Pač preriše črke, mama je zadovoljna, pa je. Koliko se dejansko nauči in za kako dolgo je pa vprašanje. Zato moraš najti pot okoli blokade, ki bo sprožila zanimanje. To pa moraš narediti ti, ne otrok.
Kot razumem, je tvoja hci v tretjem razredu osemletke in je to njeno prvo leto anglescine. Na kaksen nacin pa delajo v soli? Pojejo pesmice, samo prepisujejo besede s table? Imajo slikice s predmeti v soli in jih poimenujejo?
Kaj tocno so do sedaj vzeli? Npr. so se ucili osnovne stavke (Jaz sem, grem, imam, stanujem), katere skupine besed so vzeli oz. jemljejo besede po skupinah? (sadje in zelenjava, stevilke, predmeti v ucilnici, oblacila?) Delajo tudi slovnico?
Delajo po kaksnem ucbeniku, delovnem zvezku? Dobivajo za domov fotokopije z nalogami?
Na kaksen nacin se znanje v soli preverja? Na podlagi cesa dobiva ZU-je?
Prva stvar, na katero moras biti pozorna pri vseh nadaljnih ucnih pristopih je, da se je tvoji hceri anglescina ze zamerila. In najprej moras resiti ta problem. Verjetno je za zamero krivo vec stvari: anglescina je edini od predmetov, ki ga ne obvlada, predstavitev snovi je ne pritegne in ucenje anglescine je ucenje na pamet, jo dolgocasi in v tem ne vidi smisla.
Na splosno bi ji bilo potrebno priblizati tuj jezik skozi igro, v prostem casu, na nezaveden nacin, da sploh ne bo povezovala tega s tem, da se mora uciti anglesko (predlogov imas ze precej: npr. risanke, kaka igrica na racunalniku, ce jo to zanima). Vse kot obcasna, mogoce enkrat tedenska dejavnost. Sploh ti ni potrebno poudarjati, da je namen tega ucenje anglescine.
Ker pa se ocitno zares mora nauciti tudi tiste dolocene besede, ki se jih preverja, ti predlagam, da najprej spremenis metodo. In to sploh ne pomeni, da bos morala pa sedaj cel cas zraven svetiti. Kot sem ze omenila: ucenje na pamet je neprivlacno in neuporabno. Ce jo “naucis” takega vzorca ucenja jezika, bo imela v visjih razredih velike tezave (snov bo preobsezna za ucenje na pamet, naucenega ne bo znala uporabiti – pri tvorjenju stavkov, prostem pisanju, narekih). Jezik se najlazje uci z absorbcijo: ne naucis se spregatev glagola na pamet, temvec jih uporabljas v stavkih (resevanje nalog v delovnih zvezkih), govorjenja se ne ucis z ucenjem stavkov na pamet, temvec s konverzacijo in poslusanjem (pa cetudi gre za konverzacijo med dvema enako starima otrokoma, poslusanje kaset, lahko risanke), velik del besednjaka se pocasi obsorbira z branjem tekstov (ki so v ucbenikih, mocno pa pripomore tud branje knjig) – s tem se ne otrok ne nauci samo besed, temvec nezavedo tudi, kje se beseda uporabi (v anglescini obstaja mnogo sopomenk, ki imajo tocno doloceno mesto uporabe in samo znanje prevoda te besede ni uporabno).
Seveda so tu tudi slovnicna pravila, ki se jih otrokom razlozi na primerih, potem pa se jih utrjuje z vajami (ne pa na nacin, da se jih nauci na pamet, ker pri tvorjenju stavkov, uporabi razlicnih preteklikov to spet ne bo nic pomagalo, saj bo otrok predolgo razmisljal, katero obliko naj kam vstavi).
Kar sem ti zelela povedati je, da sedanja metoda ucenja tudi v prihodnosti ne bo imela vecjih efektov, zraven vsega pa bo tvojemu otroku se mucno.
Kako torej utrjevati besede? Ima delovani zvezek? Naj resuje naloge. Krizanke so super nacin utrjevanja znanja besed in pisanja. Naj si naredi plakat z besedami in slikicami in si bo lazje zapomnila (sploh ce bo imela obeseno na vidno mesto).
Problem je ,da je tvojemu otroku anglescina ze nekaj neprijetnega. Pomagaj ji, da ji bo postala prijetna. Ne ve, kako se naj tega problema loti… zato te kar naprej sprasuje. Poiscita njej primerno metodo, ki bo ji prijetna in ki bo zagotavljala uspeh pri ucenju. Kar potrebuje je samozavesten pristop, ker se anglescine ze boji.
In to je popotnica, ki jo potrebuje za ucenje anglescine v visjih razredih.
Ce se ti zdi, da sama ne bos zmogla, lahko najdes strokovno pomoc. Ampak dobro in taksno, ki bo iz tiste urice na teden naredila zabaven dogodek in ne necesa se bolj mucnega. Ce izberes to moznost, jo otroku predstavi kot nekoga, ki bo ji pokazal, kako se preprostehe nauciti anglescino. Ne pa kot nek dopolnilni pouk, dodatno ucenje anglescine.
Predvsem pa se pogovori z njo, zakaj anglescine ne mara in jo puskusaj ponuditi kaksno resitev (kar nekaj smo ti jih nasteli).
Veliko uspeha,
Skuiki
Hvala punce, sploh tebi skuiki!
Problem je v tem, da je lansko leto že imela angleščino, učiteljico, ki poučuje višje razrede in te male otroke ni znala učiti, cel razred je dobil odpor do angleščine in posledice so tu.Smo ukrepali, pa je bilo žal že prepozno, predno so poslali novo učiteljico.Saj vem, da ni tako hudo, je že veliko bolje, raje jo ima, kot na začetku, enostavno bom morala napeti vse sile, najprej jaz, potem ona z menoj in jo z motivacijo prelisičiti in dokazati, da je angleščina tako vredu kot njena matematika!
Če meni ne bo šlo, pa poiščem pomoč nekoga, ki zna na prijeten otroški in pravilen način poučevati angleščino.
Hvala še enkrat za čas, ki ste mi ga namenile punce!