Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti prosim za nasvet

prosim za nasvet

Pozdravljeni,
zanima me sledeče. Z bratom sva na njegovo pobudo (pozna odvetnico ….) obiskala odvetnico, da zaščitiva premoženje mame, ki biva v domu starostnikov. Na sestanku sem imela slab občutek. Med pogovorom je odvetnica govorila le bratu, mene niti poslušala ni, če sem kaj rekla (kot bi bilo že vse dogovorjeno pred srečanjem z njo)
Dogovorjeni smo bili, da bo odšla v dom starostnikov in se lepo pogovorila z mamo (ker želi domov a žal zaradi zdravja to ni mogoče) ji skuša vse lepo razložiti (zakaj je to zanjo dobro itd) Poleg tega smo se dogovorili, da poizve – preveri (mojega brata namreč skrbi, da je mama naredila oporoko za tretjo osebo, ki ni v sorodu) glede statusa tretje osebe, ki jo obiskuje. Da tudi obvesti CSD glede te tretje osebe in spremenjenega vedenja mame do naju (zaradi te osebe.) To je bil naš dogovor na sestanku.
Med drugim je odvetnica tudi predlagala, da bi izpeljali postopek o odvzemu delne opravilne sposobnosti. S tem se jaz nisem strinjala.
Saj za mamo in njene stvari lepo skrbimo. Povedala sem, da se z njo da vse lepo pogovorit, da imamo finančne zadeve pospravljene, da se dogovarjamo o prodaji nepremičnin itd.
(Da bi to morda lahko prišlo v poštev čisto na koncu, če se res ne bo nič drugega dalo. Vendar, da ni potrebe in da bo že videla, ko se bo pogovarjala z njo, da tega ne rabimo narediti.)
Naj povem, da je mama stara 86 let in da je pred letom dni dobila podaljšani vozniški izpit kljub temu, da je imela pregled pri psihologu in vse opravila.
Odgovor pravnice na to je bil, da sem kljub njenemu pooblastilu, ki mi ga je napisala (pooblastila me je na banki leta 2006 na njen račun. Kar seveda bratu ni bilo prav, da je pooblastila le mene in jo je večkrat zaradi tega sekiral. To pove mami) lahko kaznovana, ker sem ta denar nakazala na svoj tekoči račun (nakazala sem ga zato, da lahko preko računalnika plačujem račune, vse stroške v vezi z njo) To mi je dejala kljub temu, da sem povedala, da smo se tako dogovorili.
Ker me je skrbelo sem šla k mami in ji še enkrat vse povedala tudi napisala št. njenega tekočega računa in mojega-na katerega sem prenesla denar (pod svojo številko, da je denar ločen in da se točno ve kaj je njeno). To sem tudi povedala, da je njen denar sedaj na mojem tekočem računu in se je ponovno strinjala. Še enkrat sva to napisali in se je podpisala. (Naj povem, da meni res zaupa. Ne vem zakaj bratu ne in ne dovoli, da bi on kar koli zanjo urejal. Vedno želi le mene) In zato vse zanjo tudi urejam in ji pomagam.
Skratka zaključek sestanka z podpisom pooblastila, da odvetnica obišče mamo v domu in ji vse lepo razloži, da najdemo skupni jezik in zavarujemo premoženje na primeren način ( se prepiše na naju, proda,….) da potem ne bo več bojazni proti gospodu s katerim prijateljuje. Naj povem, da je mama to že enkrat hotela napisati na naju vendar jo je ta gospod pregovori. Za kar pa nimamo dokaza saj jemama zaljubljena in zagovarja tega gospoda.
To naj bi reševali postopoma vmes naj bi se srečevali z odvetnico na sestankih in se sproti dogovarjali kako naprej, če bi bilo potrebno.
Ko sem prišla domov mi ni dalo miru in sem ji poslala mail, če mi lahko kopijo pooblastila pošlje, da v miru preberem kaj sem podpisala. Ker odgovora nisem dobila več kot en dan. Sem pooblastilo preko emaila preklicala. Potem me je klicala in rekla, da sem neresna, da bo odstopila…. in da naj napišem, da lahko s postopkom nadaljuje in da mi bo poslala pooblastilo. Seveda sem v dobri veri to tudi storila. Ko sem prišla z dopusta kljub razgovoru po telefonu mi pooblastila ni poslala. Zato sem ga šla iskat sama.
Doma sem brata vedno opozarjala, da mi je čudno, da ne dobim nobenega dokumenta o tem kaj smo se dogovorili. Zagotavljal mi je, da je to dobro za naju, da ji zaupa,….
Ko pridem z dopusta me je odvetnica klicala in mi na hitro rekla, da imamo sestanek v domu,da je bilo težko priti do datuma za sestanek, da pride tudi gospa iz CSD, da ni mogla zbirat datuma, da se mudi in da bo gospa iz CSD na strani mene in brata, da me naj ne skrbi in da naj pridem takrat in takrat najprej k njej, čez par dni pa še na sestanek v dom starostnikov. Med vrsticami je rekla, da je uredila glede neprištevnosti…. Ni me pustila do besede pač pa je dejala, ” o toliko je že ura, letim na obravnavo. Nasvidenje” in odložila. To je bilo vse.
Seveda prvo kar je bilo obiščem mami (klicala me je če pridem k njej) dobim jo dobim v zelo slabem zdravstvenem stanju. Kljub vsemu je bilo prvo kar me je vprašala, če sem jaz rekla, da je zmešana. Da kaj vse je morala vse delati (očitno jo je obiskal zdravnik) Meni se je trgalo srce.

Dan po obisku pa sem pisala odvetnici. Napisala sem:
Spoštovana,

sporočam, da v ……. med ….in ……ure ne morem na sestanek, prav tako v ………. ob ….. uri na srečanje v domu upokojencev.

Včeraj sem obiskala mamo, je v zelo slabem zdravstvenem stanju, zato predlagam, da se vse aktivnosti ustavijo do izboljšanja njenega zdravstvenega stanja.

Lep pozdrav,

Na dom sem dobila račun odvetnice ter dopis, da mi posreduje račun za opraljeno storitev. Poleg so bile priloge:
dopis (prošnja za sestanek v domu starostikov)
zapisnik
ter uradni zaznamek CSD / da v mojem in bratovem imenu prosi za pojasnila glede uvedbe postopka postavitve skrbnika za posebni primer.

To vse dobim prvi dan po dopustu (se pravi, da se je vse dogajalo v moji odsotnosti)
Takoj sem odšla na CSD kjer ugotovim, da je vsa zadeva tekla proti meni in ne zaščiti njenega premoženja zaradi tretje osebe, da moram nemudoma denar vrniti mami na njen trr. Videti je bilo, da vprašanja, ki so jih postavljali mami, da so ji bila položena v usta na tak način, da je bilo vse usmerjeno proti meni (predvidevam, da je bil to dogovor med pravnico in mojim bratom, ki se poznata in občasno popoldanske ure preživita skupaj ob kavici. Tudi sodelujeta na nekih projektih-tako mi je enkrat na hitro rekla odvetnica sama od sebe, da to nima veze s tem primerom,…)
Dejala sem, da če bo to mamina želja, da bom tako tudi storila. Odšla sem k mami in ji povedala. Dejala je, da je sedaj vse zmešano in kdo je to storil. Da naj bo tako kot je in naj jaz še naprej skrbim zanjo, da noče nobenega drugega, da bi skrbel zanjo in da mi popolnoma zaupa.
Lepo prosim pomagajte in mi svetujte kaj je za narediti, da zaščitim mamo in sebe. Naj povem še, da je mama stara 86 let in trenutno v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Spoštovani,

Center za socialno delo postavi pod skrbništvo osebe, ki jim je po odločbi sodišča odvzeta poslovna sposobnost.
Zakon o nepravdnem postopku določa, da v postopku za odvzem poslovne sposobnosti sodišče odloča o delnem ali popolnem odvzemu poslovne sposobnosti osebam, ki zaradi duševne bolezni, duševne zaostalosti, odvisnosti od alkohola ali mamil, ali iz drugega vzroka, ki vpliva na psihofizično stanje, niso sposobne same skrbeti zase, za svoje pravice in koristi. Sodišče v nepravdnem postopku odloča na podlagi dokazov, ki jih ima, na podlagi zaslišanja prizadete osebe, izvidov in mnenj sodnih izvedencev.
S popolnim odvzemom poslovne sposobnosti ima prizadeta oseba položaj mladoletnika, ki še ni star petnajst let, z delnim odvzemom pa položaj mladoletnika, ki je že star petnajst let.
Skrbništvo nad osebo, ki ji je odvzeta poslovna sposobnost, preneha, če ji sodišče z odločbo vrne poslovno sposobnost. Lahko pa sodišče zaradi izboljšanja stanja osebe, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost izda odločbo s katero popolni odvzem spremeni v delni odvzem poslovne sposobnosti. Skrbništvo preneha tudi s smrtjo osebe, ki ji je bila odvzeta poslovna sposobnost.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close