Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prosim za odgovor tistih, ki imate mucke v stanovanju

Prosim za odgovor tistih, ki imate mucke v stanovanju

Do zdaj smo vedno imeli pri hiši pse. Prejšnji teden pa je poginil naš štirinajstletni prinašalec. v tem tednu smo bili že dvakrat na obisku pri gospe, ki ima mucke. Otroka (10 in 12 let) sta se neskončno navdušila za enega od muckov. Če po pravici povem , še nikoli prej nisem pomislila, da bi imela mucka, zdaj pa naju z možem že malo nosi. Ne vem pa, kaj maček v stanovanju prinese – naš prinašalec je bil zunaj v pesjaku in kraljeval po zamreženem vrtu, mucka pa bi imeli v stanovanju. Lepo prosim, ne me narobe razumeti, toda nekaj pomislekov vendarle imam – pri tisti gospe je vse v stanovanju odprto zaradi mačk, skačejo povsod, vse kavče ima prevlečene z odejami … ves čas so zatikali tačke v tepih pa v fotelj … Ta muc, ki pa bi prišel k nam, je še posebej živ in stikljiv. Pri nas imamo v hiši vrata ves čas zaprta _ ali muc kaj nakaže, kdaj gre v stranišče? Koliko škode kaj naredi na usnjeni sedežni? Glede na to, da neprestano nekam leze- bo spraskal klavir? Gospa nima zaradi muc nobenih rož po stanovanju, mi pa polno – baje so jih brskali. Kako pa je takrat, ko je mucek sam? Kje jih imate? Kaj počne, po koliko časa se navadi biti sam po 8 – 9 ur? Dajte mi prosim, kaj povedat, trenutno sem po eni strani že skoraj prepričana, po drugi me pa prav skrbi – predvsem odprta vrata in škoda po stanovanju. Radi ga bomo imeli, pa vseeno – lepo prosim za kako mnenje. Najlepša hvala.

Vrata morajo biti odprta do wcja če ne drugam. Jaz imam vse odprto razen shrambe.
Skačejo mački povsod ja. Rože se da navadit da jih pustijo pri miru. Sedežne in pohištva ne praskajo če imajo praskalnik. Dlake jim odpadajo, to za sabo potegne kar nekaj čiščenja. Maček se hitro navadi bit sam.
Bi pa čisto dobronamerno vam svetovala da ne vzamete preživega mačka za v stanovanju. Mačke so različne. Moja sta mirna. Ne norita in dirkata. Na mize ne dovolim, na pult tudi ne, deke imam čez kavč vedno zato da ko pridejo obiski odstranim da ne sedijo na morebitnih dlakah. Jih redno perem.
V glavnem pucanja je več.
Je pa meni dosti bolje imeti dva muca, da se zamotita in posledično tudi iz dolgega časa ne uničujeta stvari.
Lomljive stvari, steklo na policah…..to bo mogl it stran.
Določene rože tudi ker so strupene za muce.
Tepih ni ravno praktičen zaradi dlak, če se vam da sesat pa ni panike, si kremplje brusijo na praskalniku. Jaz jima tudi strižem kremplje.
Kvalitetna hrana pa tudi pomaga da ne smrdi in da dlaka manj odpada. Seveda je wc treba redno čistiti.
Klavirju ne bosta naredila nič, bi ga imela pa zaprtega.
V glavnem živali v stanovanju kar nekaj stvari za sabo potegnejo, je treba pretehtat če ste sposobni to 20 let prenašat.

Me veseli, da se odgovorno odločate za muca. Naša razgrajača je bila stara 3 mesece, ko smo jo dobili. Prevračala in grizla je rože, krempeljce zatikala v zavese, v oblazinjene dele stolov, skakala po omarah… skratka, divjakinja totalna. Ampak smo si vzeli čas in jo navadili na omejitve z odločno in glasno besedico NE in obiski sploh niso mogli verjeti, da maček lahko razume tak ukaz.

Čez nekaj mesecev se je umirila, ampak res velja, da jo je treba opozarjati odločno in vztrajno, nič popuščanja pri vzgoji. Ne sme na kuhinjski pult, stole, po omarah, ima pa svoje veliko mačje drevo (za katerega smo btw dali 150 eur), ji dovolimo biti tudi na sedežni in posteljah. Meni ni problem sesati enkrat na dan ali na dva dni, ker dlake so – to je dejstvo. Če ima muc omejitve, npr. prostore, kamor ne sme, mu moraš omogočiti, da kje drugje izživi svoje nagone in igro.

Omenila si, da je bil kuža v zamreženem prostoru – mogoče bi lahko razmislili, da bi mucu uredili zunaj mačjak, ampak da bi se lahko sprehajal prosto ven in notri? Ne vem, če je to možno pri vas, lahko pa malo pogledaš po internetu, kako se da urediti. Vsekakor ga ne spuščajte ven brez nadzora.

Drugače pa muc ko je sam spi, spi, gre na wc, jest, spi… skratka, ima tako počasno lagodno življenje 🙂 Lahko pa posvojite dva, da bo imel družbo. Aja, muce že od začetka navadiš na mačji wc in ne bi smelo biti problema, potem bo vedno hodil tja (če pa se kdaj podela na kakem drugem mestu v stanovanju, je to ponavadi znak, da je nekaj narobe)

Ste razmislili tudi, kdo bo skrbel zanj, ko boste odsotni več dni? Tudi to je namreč pomembno vprašanje.

Skratka, če se boste odločili za muca, si vzemite predvsem čas zanj in za njegovo vzgojo. Prvih nekaj mesecev zna bit malo noro, ampak potem se unesejo, vsekakor se bo obrestoval čas, vložen vanj. Ta gospa, ki jo omenjaš, jih ima pa očitno preveč oz. se ne ukvarja z njimi. Poiščite informacije na internetu o vzgoji mladih muckov, potem pa premislite.

Je pa neizmeren vir veselja, no, vsaj naša mačica je. Vse dlake in razgrajanje odtehtajo jutra, ko me zbudi tako, da glavico čisto približa mojemu obrazu in me žgečka z brčicami, pa vragolije, ki jih zganja, ko se igra, pa ko zahteva mojo pozornost in pride in se uleže čez računalnik.. prav fine kosmate kepice so 🙂

O, ženske, super ste, kako se potrudite za odgovore. Naj še povem, da me dlaka prav nič ne bi motila, vonj tudi ne, bom pač še malo bolj čistila – edino otroka pa imata itison v sobi – tam bo pa verjetno ogromno dlake. A se ta dlaka zapiči ali se enostavno posesa? Že zdaj vem, da bo spal pri hčerki v postelji. Bolj me skrbi, da bi uničil sedežno – sicer umetno usnje – ampak smo jo ravno zamenjali, pa zdaj klikam po netu in berem, da na veliko uničujejo. Ali jo spraska, ko skače gor ali jo spraska s kremplji – mu je gladka sploh zanimiva za praskanje? Kaj pa leseni deli – sploh vrata in zavese? Kako mu to preprečiti – sploh prve dni, ko še ne bo navajen, pa rože – kako jih učite? Pri tisti gospe lezejo in skačejo povsod. Ali ploskaš, ko naredi kaj narobe ali kaj delaš – saj udariti ga pač ne moreš ali zavpiješ ali kaj? Kaj pa, ko bo sam? Se kupijo kake zaščite za vrata? Aja, kako ga pa navadiš na praskalnik? Kaj pa če mu postrižeš krempeljčke, potem tudi praska? Stranišča je že navajen, pa tudi, če bo kaka nesreča, me sploh ne skrbi. Skrbi me samo trajna škoda. Lepo prosim, povejte še kaj o tem. Tisočkrat hvala.

Sedežno lahko spraska ko “nori” 🙂
Pač ko se odrine naredi kkšno prasko. Če imate svetlo ne bo problem, če je temna je kar vidno. Na praskalnik se navadijo v sekundi, najbolje da mu kupite drevo. Jaz imam enega do stropa. Amazon :)…..pri nas so 150+ tam pa 50:)
Vedno mora imeti vodo.
Vrata ne bo spraskal. Razen če ga boste kam zaprli bi se znal spraviti.
Drugače pa kot sem rekla….mački so različni. Jaz za v stanovanje nikoli nebi predivjega mačka vzela. Se sicer z leti unese, ampak karakter ostane. Pa tudi za otroke niso vsi primerni.

Če imaš koliko toliko soliden sesalec, bo dlaka šla ven brez problema. Sicer ravno razmišljam zadnje dni, da bi kupila ta veleslavni furminator, ker imam dolgodlakico, pa je dlak res precej, sploh na črnih oblačilih.
Sedežna iz umetnega usnja moji za praskanje sploh ni bila zanimiva. Bolj je problem, ko skače na sedežno, pa se zahakla s kremplji, da se lahko gor potegne, zaradi tega je na vrhu naslonjala že malo naluknjana :S Smo potem postavili en regal na hrbtno stran sedežne, da zdaj najprej na regal skoči, če hoče gor prit, ampak luknjice, ki jih je že naredila, bodo ostale 🙁 Ampak to je pač davek.
Lesene površine je ne privlačijo niti najmanj. Vsaj za praskanje ne, za poležavanje pa so najboljše.
Zavese…moja jih ne porajta, če ne plapolajo in ji niso napoti, ko skače na okna. Itak imam dolge zavese, ki so vedno na strani, da ne zastirajo oken, tako da ni neke panike.
Rože…ja, zgodba zase. Difenbahija + mačka = obvezen obisk pri veterinarju že prvi teden zaradi zastrupitve. Reši se vseh strupenih rož. V lonce sicer ne skače, ji je pa juka zanimiva za kremplje brusit. Palmo, ki ni strupena, mi grize, ampak bolj ko jo grize, bolj roža uspeva. Mačje trave niti povohala ni, mogoče bo pri tvoji bolj palila. Pazi na ozke police z zanimivim razgledom in preveč orhidej, ker bodo orhideje obvezno pristale na tleh.
Na mizo nima vstopa, na pult še pomislila ni. Je pa res, da na pultu nikoli ne puščam hrane, tako da ji ni niti zanimivo. Če skoči na mizo, ploskam, se derem, zganjam halo…baje da pomaga =D Je pa zanimiva, vedno, ko se vsedema za mizo, da grema jest, gre ona na enega od stolov in naju opazuje izza mize, kako jema. Se vedno pohecama, da smo kot družinica, ki se je zbrala ob obedu, ona je pa najin družinski član 😀
Vrata do wc-ja in hrane naj bodo vedno odprta. Jaz mam wc v kopalnici, hrano pa v kuhinji. Na wc se je navadila in v 3 mesecih se ni zgodila niti ena nesreča, od prvega dne dalje hodi na wc.
V praskalnik se definitivno splača investirat, nama je rešil jedilne stole…jaz sem ga samo z mačjo meto natrla in ga je oboževala. Isto sem naredila z vsemi miškami, žogicami, vrvicami in ostalimi njenimi igračkami, mačja meta ga zmaga. Krempljev ji pa ne strižem.

Za vonj ti ni treba skrbeti, ker so res čiste živali, wc pa je seveda treba redno (najmanj enkrat dnevno) čistiti – z lopatico pobereš grudice (od lulanja + kakce). Mačja dlaka ni tako trda, da bi se zapičila, edino če redno ne skrbiš za tepih, se res naredijo taki kosmi, ampak če pogosteje sesaš in imaš dober sesalec, ne bi smel biti problem.

Hja, sedežna… raje računaj, da bojo kje praske. Skoraj nemogoče, da ne bi bile. Ali lahko sedežno prekrijete s čim vsaj za prvih nekaj mesecev? Morda kakšna debelejša deka? Bolje, da si pripravljena na to.

Kar se rož tiče, jih nismo umikali, ampak smo jo vzgajali tako, da smo vsako neželeno vedenje pospremili z glasnim ne in jo odmaknili od npr. rože, ali vzeli dol z mize… pa je skočila nazaj, pa smo naredili enako. Ponavljali smo toliko časa, dokler se ni naveličala. Vztrajnost je zelo pomembna.

Res pa priporočam, da nabavite veliko in razgibano mačje drevo (kot je omenila predhodnica, lahko naročite tudi po netu iz tujine, bo ceneje) in jo vsakič daste na drevo, ko bo skakala kje, kjer ne sme. Da se navadi, kje je njeno mesto in kje lahko počne vse tisto, kar drugje ne sme (praskanje, grizljanje). Muca enostavno postavite na drevo ali na praskalnik, sami ga prestavljajte tja, ampak saj bo že sam hitro ugotovil, da mu je drevo zanimivo 🙂

Lahko vas veterinar nauči, kako striči krempeljce, ampak mi tega ne počnemo. Je treba biti zelo pazljiv, da muca ne raniš, ker se lahko kaj zagnoji, potem imaš pa spet problem (veterinar je drag itd., saj veste).

Ko bo sam, bo spal, kot že rečeno, sicer v mladih letih oz. mesecih mogoče ne, ampak kasneje pa. Pri nas nismo imeli slabih izkušenj s praskanjem po vratih ali drugih lesenih delih. Ne ga pa zapirat v kak majhen prostor, potem ga raje ne imejte.

Ne vem, drugače mi nimamo izkušenj s kakšno trajno škodo. Aja, edino enkrat je vrgla na tla keramičen teglc z rožo, ki se je razbil. No, plastični teglci so zakon 🙂 Pač nekaj prilagoditev je potrebnih. Na začetku je bilo treba več potrpljenja in kot rečeno, vzgoje, ukvarjanja z mucom, kasneje ti pa že sam pokaže, ko si želi tvoje pozornosti. Pobrskaj še malo po netu, kakšni so triki za vzgojo mladih mačk, ampak kot rečeno, pri nas je ne in iztegnjen kazalec (“žuganje”) zadostoval 🙂

Mi smo imeli dokaj mirno perzijko. Pridno, prijazno… sedežno nam pa je spraskala do golega :). Imeli smo temno umetno usnje. Vse je šlo. Smo kupili drugo, tako pisano, iz enega materiala podobno mikrovlaknom, samo da je bilo bolj dlakavo…. tisto je tudi spraskala, samo se na srečo ni videlo nič, le ko si šel z roko čez si občutil bunkice. Tisto smo imeli do konca, dokler ni muca umrla od starosti. Mojim ni padl na pamet, da kupujejo drugo, dokler bo muca živa, torej polnih 15 let smo imeli eno sedežno. In nam nihče ni rekel, da je uničena, nismo imeli nobenih dek ali podobno čez sedeže, lepo se je pucala in dlake se niso prijemale. Res so starši zadeli z nakupom te sedežne. Zelo muca friendly:).
Niti 1x nam ni skočila na zavese, nikoli uničila rože, nikoli skakala na pult ali mizo… res zelo prijazna in pametna muca, nismo rabili veliko vzgajat, da je doleja, da se pač nekam ne sme…
Dlake v tepihu so se zažrle, tako da so moral s sirkovo krtačo krtačit… ampak to delaš 1x tedensko, ne kar naprej. Pravzaprav, če tkole razmišljam o naši muci, nismo meli z njo nobenih težav z uničevanjem, bolj smo imeli težave z dlakami, oz. s čiščenjem, ker te tanke dolge perzijske dlake so letale povsod… samo sej pravim, z rednim čiščenjem se ta težava da odpraviti. Razen sedežno je uničila seveda, pa še to je bolj vse v igri spraskala,ker se pač zapodi in se prime s kremplji…
Ni praskala vrat, celo znala jih je odpirat, če je bilo slučajno kaj zaprto. Ni trpela zaprtih prostorov. Je pa bila dnevna ponoči zaprta. S tem ni imela težav. Itak je spala pri meni ali bratu.
Ne vem kako bi lahko klavir spraskala, a ni to ful na debelo polakiran… ni šans, da ga spraska. Sicer pa, naučite da se tja ne sme.
Meni so muce v glavnem zakon, vsekakor pa bi premislila 2x, če bi v stnovanje vzela divjo mačko. Prepričajte se, da je muc po naravi miren. In da so vzrejniki normalni, vestni in čisti. Ker se mucki veliko učijo od svojih mamic in če že une niso vzgojene, pol ni kej boljšega za pričakovat od muckov. Imela sem priložnost mirkat eno zelo podivjano muco, in ni zabavno. Res ne. Ko se zanalašč poščije nekam (res zanlašč,se ne hecam), ko dobi un pogled, zdej bom pa vse razdejala…, in začne svoj uničevalski pohod, ko se nisem upala po hodniku do wc-ja sprehodit, da mi ne bi z omare v hodniku skočila na glavo…. to res ni špas. Muca naj bo mirna in vzgojena še predno jo vzamete domov. Toplo priporočam.

Naš muc, imamo ga cca 7 let, ne spraska nič. Če nas ni doma, najraje spi v nepostlani zakonski postelji, sicer pa na vrhu stopnic, da ima pregled po pritličju. Oja, se nameni s prvimi tačkami narediti nekaj prepovedanega, pa mulc, gleda, če ga kdo vidi, pa se naredi kot da samo malo ovohava, spusti rep in gre. Na mizo, pult, ne skače, je problem v luft skočiti z dobrimi 10. kilogrami. Vedno ima na voljo brikete in veliko sveže vode. Sam je bil doma največ od 12.ure pa do naslednjega dne večera. Rože ga ne zanimajo, poleti se ptički sprehajajo po balkonu 1 m od njega, merka pa svoj teritorij. Je kastriran, z drugimi se sicer ne tepe, ni pa vesel mačjih obiskov. Zbuja pa 5 minut pred budilko, ker mu pripada prvo jutranje crkljanje.

Furminator sicer uporabljam za psa. Res potegne ogromno dlake ven, kar pa niti slučajno ne pomeni, da je je v stanovanju kaj manj. Da ne boš polagala prevelikih upov.

Imela tudi mačka … Je bilo prav super, ker ko sva z možem dobila otroka in je začel kobacati, ni bilo treba nobenih posebnih ukrepov, ker je bilo že vse prilagojeno, nikjer ničesar, kar bi lahko stresel, uničil, razbil …

Najin mačkon je bil specialec. Odpiral omare in metal posode ven :), ko so bile omare pospravljene, je pač skočil na mizo/pult/polico in klatil dol knjige, slike s sten in podobno, kar mu je pač prišlo pod kremplje. Ni pa recimo veliko praskal, sledi so ostale le tam, kjer se je pogosto odgnal. Znal je odpreti tudi hladilnik.
Na mizo in posteljo ali kavč sicer ni silil, razen če je bilo treba kaj sklatit 🙂

Prav je, da razmišljaš vnaprej in se ne odločaš na mah. Zavedati se moraš, da so mladički in mladi muci zahtevni in da se je treba ukvarjat.

Mi imamo dva muca (izključno notranja), nikoli nobenih težav z njima, nobene škode. Sedaj sta že seniorja, ampak tudi v mladih letih nista naredila nobene škode. No, muc zna odpirati vrata in predale, pa rad kaj ven zmeče :), ali gre pa spat v omaro :)). Muca je čisto drug karakter. Čez dan spi, zvečer ima pa dirke :). Krempeljčke si najraje brusita na kartonski škatli. Svobodo imata v celem stanovanju, spita na postelji, muc obvezno pod kovtrom. Kadar sta sama, verjetno spita, ker prideta čisto “požmana” nasproti, kadar pridemo domov. Rož pa nimamo, pa ne zaradi mačkonov 🙂

Punce so ti dale že ogromno pametnih nasvetov.
Če se bojiš za omare in sedežno je najbolje, da jo navadiš na striževnje krempljev. Drugače pa, preden pride k hiši, kupi mačje stranišče in pesek – priporočam ever clean, extra proti vonjavam, je super zadeva, preprečuje vonje in grudice res zlahka pobereš ven, je pa res malo dražji, ampak drži dlje časa. Tako da ji kar takoj pokaži, kje je njeno mesto za lulanje. To pa narediš tako, da ko vidiš, da bi jo morda tiščalo, mucko neseš v stranišče, primeš tačko in malo pokoplješ z njo po pesku. Načeloma bo precej hitro dojela 🙂
Nujno kupi kako osnovno lufo za brušenje krempljev, kakšno lahko nastaviš tudi tako, da bo delovala kot potka na kavč, tako da ji že v osnovi ne daš možnosti, da si ustvari miselni vzorec plezanja na kavč. Ker na kavč bo itak hotela priti, če boste vi tam.
Pa igračke. Teh boste itak kmalu imeli cel kup.
Priporočam tudi, da ji v kakšen lonček v različnih časovnih intervalih poseješ mačjo travo, da jo bo lahko jedla in bodo zato druge roža manj zanimive oz. sploh ne.
Itak boš pa videla, kako se bo s časom obnašala in kaj bo treba še dodat.

http://5.mshcdn.com/wp-content/uploads/2012/10/felix-jump-640-watermark-640.gif

Imamo muca že skoraj 10 let. Kakšno leto nazaj smo se iz stolpnice preselili na podeželje in je tudi mačkon moral iti čez proces privajanja dejstvu, da ni več zgolj salonski tiger.

Kot prvo, muci so izjemno prilagodljivi in učljivi, če si vzameš malo časa in vztrajnosti. Za notranjega muca je kastracija nujna, tako da to opravi čimprej. In ne, ni res, da se potem polenijo in zredijo. Naš ima 4,5 kile, krasno dlako, je v dobri kondiciji – pohvale od veterinarja, in je popolnoma normalen muc, je pa res, da se zdaj, ko ima izhod ven, bolj drži hiše, kar je pa itak zaželeno obnašanje.

Kar se praskanja tiče, ima naš muc več praskal, krempeljce mu pa strižem vsak tri tedne, ker res ni prijetno cartat mačka in ti potem muc od ugodja zapiči kremple v rame. Dobijo se posebne škarje, s katerimi je to opravilo zelo nestresno za tebe in za muca.

Fajn je, če se hitro navadi prevozov in varstva pri drugih ljudeh. Da ga lahko recimo predaš za dopust komu drugemu. Socializacija pač. Oster “Ne!” in s kazalcem nežno po smrčku delata čudeže. Kasneje samo reci samo ne. Pazi, mački mahajo z repom, ko so nesigurni, hkrati tudi povešajo oči. Če so srečni, je njihov repek kot sprehajalna palica. Imajo drugo mimiko kot psi.

Mački imajo radi čisto, zato ti, kar se spanja tiče, priporočam, da mu mačjo kupiš posteljo, moj ima še svojo prešito odejo, ki jo redno peremo in prav uživa iti spat na oprano. Dlake so mehke, jih je pa precej. Pomaga, če ga izčesavaš s posebno krtačo, potem pa uporabiš še mehko krtačo. naš to obožuje. Dlak je manj, pa še crkljamo se.

Mačji WC je zakon, kupi pokritega, da ne bo razmetaval. Tudi zdaj, ko je naš muc lahko zunaj, vedno hodi na notranji wc.

Hrana: navadi ga na brikete, že zaradi zobk in reguliranja teže, kot priboljšek pa kakšen kos govedine ali piščanca. Naš ne mara pujsa, očitno mu smrdi, niti rib, purana, drobovine ali teletine. So karnovori in nimajo občutka za okus.

Je pa tko, vsak muc je svoj karakter, so pa izjemno prilagodljivi, znajo pa tudi strenirati svoje lastnike. Malo milega gledanja izpod očk in mijavkanje in bo dosegel svoje. Naš se je navezal name, ker sem ga dobila še kot malo srotico, bila sem samska in sem si vzela čas za njega. Uvajanje mojega partnerja in drugih ljudi je zahtevalo nekaj časa, ampak se je izplačalo, ker je zdaj en tak umirjen muc, ki je vsem v veselje.

Je pa res, da komot preživi 12 ur brez kakšne silne podpore, ker vsaj 8 ur prespi, opazovanje svet čez mačje oči pa tudi zahteva svoj cajt. Aja, frišna voda je obvezna.

Hvala za vse odgovore, a se mi še vedno porajajo vedno nova vprašanja. Ali mački spijo pri otrocih – v postelji? Je bolje, da tega ne dovolimo? Kje sploh spijo vaši mucki? Kako jih navadite? Vem, da bo tamala to hitro tako uredila. Ali grejo že kar z otroki spat ali se prismukajo kasneje – samo potem mora otrok spati pri odprtih vratih. Ali imate na splošno lastniki mačk vsa vrata odprta? Pri nas je hodnik hladen in če so vrata odprta, se takoj vklopi centralna. Ali maček nakaže, kdaj ga na wc, če sem jaz v dnevni in mu grem odpret vrata?

Problem je tudi naša večdnevna odsotnost – večkrat nas ni cel vikend, poleti pa tudi 3 tedne skupaj, pa prvomajske … Za psa sta prej vedno skrbela moja starša, ki živita v sosednji hiši – ga hranila, ga vozila na sprehod. Kako pa je v takih primerih večdnevne odsotnosti s stanovanjskim muckom? Ali bi lahko ostal v naši hiši – samo bi bil skoraj cel dan sam ali naj bi ga nesla starša v svojo hišo? To bi verjetno storila, samo spati pa mu mami v postelji ne bi pustila in potem bi verjetno jokal, ona pa že tako zelo slabo spi. Bi bilo v tem primeru bolje, da bi muc spal v naši hiši, pa četudi sam – ali bo ta samota prehuda? Kaj naredite z mucki v takih primerih – ker nas pa res večkrat ni? Upam, da nisem preveč naporna s tem neskončnim spraševanjem, vendar bi mucu radi nudili dober dom, ne bi rada, da bomo čez nekaj časa ugotovili, da pa to ne gre … Še enkrat hvala vsem, ki tako izčrpno odgovarjate – prav vidi se, kako imate radi svoje mucke.

Glede spanja v postelji je to popolnoma tvoja odločitev oz. družinska. Glede na to, da bo notranji muc, to pomeni, da ne bo umazan (v smislu, da bi recimo z vrta prinesel med prsti kaj zemlje in podobno) in mu lažje dovoliš spati v postelji. Čeprav načeloma bi jaz čez odejo pokrila še eno rjuho, da pač ne leži neposredno na odeji in jo je lažje sprhati oz. zamenjati po potrebi.
Tudi ni treba pričakovati, da bo vedno spal na enem mestu. Po navadi si maček v stanovanju poišče kar nekaj ležišč in se premika po njih glede na počutje. Enkrat mu paše bolj na toplem, drugič na hladnejšem.
Moja mačka, ki ji zaradi častitljivih 17 let zadnji dve leti dovolim spati v spalnici, mi sporoči, ko je zaspana – se usede pred vrata spalnice in mijavka, da jo spustim notri. Potem se uleže in zaspi sama.
Če bo hči šla spat prej, lahko zapre vrata in si bo muc našel za tisto noč ležišče drugje, razen če ne bo razvajen in bo že povedal, da hoče notri.
Enako je za wc. Naša tečnari pri vratih, tako da je telo preprosto. Ko je bila še mlajša, težja in bolj pri močeh, si je vsa vrata odprla sama, zdaj pa samo še občasno skoči na kljuko, tako da vemo, kdaj jo je treba spustiti npr. iz spalnice.
Muc je načeloma lahko sam, ko vas ni, mu bo pa zagotovo bolj prijala družba starih staršev, ko vas ne bo. Če ga navadite, dase ne spi samo v spalnici, ampak recimo tudi v mačjem ležišču, bo tudi pri mami brez težav preživel v dnevni ali kuhinji.
Je pa res, da se večina mačkov nauči s človekom komunicirati tudi z mijavkanjem in če mu boste prisluhnili, boste hitro vedeli kaj in kako, ker ni vsak mijav enak drugemu.
Bo pa življenje s kepo dlak zabavno, zagotavljam 🙂

Samo to, mačkov se načeloma ne seli.

Pravijo, da se pes naveže na gospodarja, maček pa na hišo, tako da mu ne boste nobene usluge delali, če bo moral it k babici za 3 tedne živet. Če bo babica prišla vsak dan naokrog, ga nafutrala, spucala stranišče in ga pocrkljala, bo mnogo bolje.

Če mucki ni dolgčas, ne bo nič uničevala. Vsaj ne namerno. Naša namerno nič ne uničuje, nič ne praska… To, da ji postane dolgčas, se kaže tako, da živčno mijavka, ‘nori’ naokrog in vašo pozornost privablja na načine kot so metanje stvari na tla, praskanje… Mucam ni dolgčas, če se lahko igrajo ali, če se kaj zanimivega dogaja, če vas lahko opazujejo pri vašem delu (sedenje za tv ne šteje za delo). 🙂

Za usnjeno sedežno – mi imamo usnjene stole v jedilnici in je notri do zdaj samo ena praska in sicer od takrat, ko jo je enkrat zgrabila panika (mačko včasih kar naenkrat zgrabi panika in se vsa nasrši, izvleče kremplje, se odrine in zbeži). V enem primeru je bila ravno v moževem naročju, ko je pozvonil zvonec, ona se je prestrašila in panično skočila iz naročja na rob stola in tako je nastala praska. Namenoma pa nič ne praska nobenega pohištva.

Za praskanje ne kupujte mačjih dreves, ker jih ponavadi nič ne praskajo. Rajši poskusite najprej s praskalnim kartonom, ki ga lahko kupite v kakšnem Zooticu, Mr. Petu… To jim je onavadi dosti bolj všeč kot pa praskalniki iz vrvi pa še cenejše je.

Glede vazic z rožami, ki jih imate… Odvisno od mačke, nekatere so bolj štoraste in rade kaj po tleh vržejo, nekatere pa so zelo previdne, kot npr. naša. Tukaj je čisto odvisno od mačke.
Proti kopanju lončnic – lahko postavite prodnike po zemlji in ne bo kopala..Pa še lepo bo izgledalo.

Glede daljše odsotnosti – uredite si kakšno varstvo, da gre muca h kakšnim kolegom ali pa komu, ki mu zaupate, na počitnice, vi pa njim v zameno ponudite kakšno uslugo. Še najboljše je mogoče vprašati na kakšnem mačjem forumu, kjer se hitro najde kdo, ki ima tudi notranje muce in bi bil pripravljen vzeti začasno vaše na čuvanje.

Muca bo čez vikend sicer že preživela, če bo imela res veliko hrane in vode na voljo, ampak jaz to res odsvetujem, ker ji bo dolgčas in bo hudo trpela in uničevala stvari, lulat vam bo začela naokrog ipd. Pa mačke zelo moti, če wc ni redno počiščen itd. Tako da jaz res svetujem varstvo, tudi za čez vikend, sploh pa za daljše odsotnosti – nujno varstvo.

Glede spanja – naša noče spat pri nama in spi rajši v dnevni sobi. Ponavadi je tako, da če jo siliš, (da bo spala pri tebi – to dela moj mož, ki jo zvečer prinese v spalnico, ker želi, da muca spi na njem), nalašč ne bo hotela. Jaz ne vidim sicer nič spornega v tem, da muca hoče spat na postelji. Če se boste fajn premetavali in obračali, pa itak ne bo hotela tam spat. 🙂

v letih njegovega življenja bo škode definitivno več kot z psom. pa prsakalik jim ni najljubši. kar se tiče odpiranja vrat: hja bo treba mačji wc nabavit, ga naučit ga uporabljat, in mu omogočit ves čas prost dostop do njega. ko so starejši nakažejo ja, ma boš imela vsa vrata uničena, nekateri pa se naučijo skočit na kljuko in si vrata tako odpret, če ni kljuka pretrda.

sicer pa ti bo mačkon dal toliko veselja kolikor ga boš sama želela sprejet.

Še nekaj sem se spomnila. Če recimo ne moreš imeti odrtih vrat do prostora, kjer bo imel muc wc, lahko preprosto v vrata, ki so za mačka najpomembnejša prehodna vrata vgradiš vratca. Sicer to ne bo ultra poceni, ampak je pa ena od možnosti, da bo maček lahko hodil po stanovanju neomejeno, tudi ko vas ne bo doma in ne bo treba imeti vseh vrat odprtih.

Drugače pa še replika na Delphi, mački se še kako navežejo na ljudi, ne samo na hišo, ampak seveda v primeru, da človek daje mačku še kaj več, kot nekaj briketov na dan in občasno očiščen wc.
Poznam primere, ko so šli muci na izlete, na morje, v apartmaje, vedno brez težav, veliko ljudi jih tudi navadi na povodec in hodijo z njimi na sprehode. Skratka vse se da, če se v odnos vloži dovolj energije. To pa tako ali tako velja za vse naše odnose 🙂

Odločitev za sprejem mucka v stanovanje ne sme biti sprejeta čez noč. Z muckom pridejo nove obveznosti, skrbi, pa tudi veliko lepega.
Predvsem se moraš zavedati in sprejeti dejstvo, da so mucke vedno mucke. Nekoliko samosvoje, vzeti moraš v zakup, da bo kdaj tudi kaj razmetano in opraskano.
Vendar, če mu preskrbiš praskalnik oz. plezalno drevo, igračke, če se z njim ukvarjaš, se temu lahko v veliki meri izogneš.

Dobro je, da sprejmeš v svoj dom mladega mucka, kateremu lahko privzgojiš določene navade.
Vrata morajo biti ves čas odprta do njegovega Wc-ja. Wc je potrebo tudi redno čistiti, ker so mačke zelo čiste živali in če wc ne bo čist ti bo svojo potrebo opravljal po stanovanju, kar pa si verjetno ne želiš.

V zakup moraš vzeti tudi večkratno čiščenje, saj mucek vsaj 2 krat letno menja dlako in jo je po stanovanju polno.

Popolnoma se ne boš mogla izogniti, da muc ne bi skakal po mizi, pultu in pohištvu. Vseeno ga lahko vsaj delno naučiš, da ne sme. Ko pa te ne bo zraven, bo priložnost vseeno izkoristil.:-) Takrat je najbolje, da mu prostor omejiš.

Dobro tudi preuči pasme, ker so razlike v karakterju velike, pa tudi pri negi in hrani. V zakup moraš vzeti stroške oskrbe in morebitne stroške za veterinarja, če mucek zboli.

Mucki pa so lahko zelo zabavni in prijetni družinski člani. V naši družini je naš maine coon pravi scrkljanček, ki nam je v veliko zabavo in razvedrilo. Vse skupaj smo vzeli v zakup in se ne sekiramo zaradi malo opraskanega kavča ali stvari, ki nam jih zmeče s polic.

Moraš pa imeti že po naravi mačke rad.

Pa veliko svojega prostega časa jim moraš posvetit, da ga socializiraš.

Sama bi se še enkrat odločila za nakup maine coona.

https://www.facebook.com/actio.si

Moja tašča vsako leto iz Nemčije pritroga 3 mačke v kletkah. Potem pa se 2 x dnevno sprehaja po pločniku ob glavni cesti na poti proti morju. Par krat je že prišlo do lupčkanja pločevine, ker so ljudje tako zijali – zajetno gospo s 3. kosmatimi mački na vrvici:-))

Se ne bi odločila za mirnejšega mačka? Ker tale glede na opis ne bo najboljša izbira, ne?

Moja tašča vsako leto iz Nemčije pritroga 3 mačke v kletkah. Potem pa se 2 x dnevno sprehaja po pločniku ob glavni cesti na poti proti morju. Par krat je že prišlo do lupčkanja pločevine, ker so ljudje tako zijali – zajetno gospo s 3. kosmatimi mački na vrvici:-))[/quote]

:)))))))))))))))))))

New Report

Close