Prosim za pomoč glede budžeta :)
Vem, da me boste verjetno napotili na vse tiste teme, kjer ljudje govorijo o cenah, ampak bom res cenila vaše nasvete oziroma odgovore.
Tudi jaz sem si želela lepo poroko, s celo družino, ki je kar velika, pa še super se razumemo, tako da ne bi bila nobena teta tam samo zato, da ne bo užaljena. Ampak sva bila oba zaposlena v enem od podjetij, ki so v zadnjih nekaj letih po tajkunsko ostala brez denarja, brez plač in midva pri selitvi nazaj k njegovim staršem v majhno domovanje. Tako da sva zdaj pristala pri tem, da se bova poročila v malem krogu, največ 20 ljudi (ampak to je že veliko) in bova raje dala malo(!!!) več denarja za prstane kot pa za neko hudo fešto. Skupaj sva že sedem let, tako da si tega že zelo želiva. Poročila bi se že pred dvema letoma, pa sva ostala brez vsega denarja in potem je pač tako.
Zanimajo pa me konkretne cene po vaših izkušnjah za naslednje zadevice:
šopek + naprsni šopki
torta
kosilo/večerja za 20 ljudi
prstana (in če ima kdo kakšno priporočilo, kam kupit, ker nimam denarja za to, da se kitim z ZC)
Vse ostalo ali že imava budžet (obred na lokaciji) ali bova uredila s pomočjo prijateljev (frizura, make up, fotografiral bo brat, ker ima dovolj dober fotoaparat in zna, obleko mi bo naredila prijateljica, ker sva pred časom kupila neko čudovito blago na potovanju, pecivo bo spekla mama, vabila in zahvale oblikovala njegova sestra). Če sem še kaj pozabila (tole namreč delam prvič (in zadnjič) :)))), me prosim opozorite, bom pa vesela vsakega namiga glede zmanjševanja budžeta a la “naredi si sam”.
Hvala za prijaznost!
Moj nasvet se bo najprej tikal prstanov. Pojdita po zlatarnah okoli, tudi v ZC, da ugotovita, kaj vama je všeč. Potem pa pri parih zlatarjih – pač takih manjših, ne nekih hudih verigah – povprašajta, koliko bi vaju prišel točno določen prstan, oblikovan, kot želita. Načeloma pa bo ceneje, če bosta vzela le obročke brez kakšnih kamenčkov.
Za cvetje pa pravijo, da pridejo mnogooo ceneje skozi, če naročijo šopek za nevesto kar tako spotoma, pač nek lep bidermajer šopek ali en cvet, malo ozaljšan ali podobno. Menda da cvetličarne močno dvignejo ceno čim izvejo, da gre za poročni šopek. Naprsni šopki pa: ali jih zelo želita? Ker potrebujeta jih ne, sploh ne pri tako malem številu svatov. Dodatno še to: avto je najceneje okrasiti samo s pentljami brez rož.
LP,
Lenka
Midva sva se poročila v najožjem družinskem krogu (na civilni poroki l. 2011 nas je bilo 16, na cerkveni leto kasneje pa 22 in 4 dojenčki). Po najinih izkušnjah pričakuj okoli 100 eur/ udeleženca.
Pregled stroškov (cerkvena poroka):
– kosilo: 15 eur/osebo + pijača, skupaj je prišlo 400 eur
– torte: 55 eur (imeli eno sadno po naročilu in dve marcipanovi spar premium 😀 )
– pogostitev po cerkvenem obredu: 60 eur (pecivo, narezek, sok, voda, sadje)
– naprsni šopki, vabila, dekoracija v cerkvi, vaze: 70 eur
– cvetje: 55 eur rože (vrtnice za poročni šopek, šlajer, nageljni)
– moja obleka: 350 eur (200 blago + 150 delo), čevlji 20 eur (alpina, razprodaja)
– njegova obleka: 350 eur, 50 srajca, 20 kravata, 40 čevlji (bugatti, razprodaja)
– mašni dar: 50 eur
– fotograf: 250 eur
– frizer in ličenje: 25 eur (za oba – striženje), 50 eur (ličenje)
Komplet dekoracijo, vabila, naprsne šopke, poročni šopek in pogostitev po obredu sem naredila sama (priči sta obe imeli dve levi roki). Material za vabila sem kupila v trgovini ProMak, rože v Agrocorju, vaze v Ikei.
Za prstane sva dala 1000 eur (vsak tehta 7g, belo in rumeno zlato, brez kamenja), ampak to je bilo najino “afnanje” – za okoli 500 eur dobiš par enobarvnih zlatih, težkih okoli 3-4g.
Kje (v primerjavi z nama) lahko še prihraniš:
– obleko za ženina kupiš na razprodaji in pri cenejših ponudnikih (midva sva jo kupila po redni ceni v maximarketu).
– podobno za nevesto – če si želiš klasično poročno obleko, jih precej ceneje kot v poročnem salonu najdeš na e-bayu ali jo daš narediti po meri (mene je kljub izdelavi po naročilu obleka prišla pol ceneje kot izposoja)
– izbereš bolj “navadno kosilo” – mi smo imeli 2 juhi, 4 mesne jedi, 4 priloge, solata
– brez ličenja, fotografa
Kaj te bo verjetno prišlo več:
– frizura – jaz sem imela povsem običajno frizuro (postrigla sem si konice in to je bilo to).
– poročni šopek – cene poročnih šopkov so precej navite (bidermajer iz vrtnic od 60 eur naprej). Jaz sem rože kupila sama (vrtnice 1.5 eur/kom), potem pa mi v nobeni od bližnjih cvetličarn niso hoteli narediti šopka iz mojih rož, zato sem se ga lotila sama (na youtube so navodila 😉 ) in je zelo lepo uspel.
– narezek – če ga daš narediti
Torej – z 2000 eur že uspe organizirati manjšo poroko, brez obremenjevanja s tem, kdo jo bo plačal in koliko bo kdo prinesel za darilo.
Le pogumno.
Najlepša hvala obema. Tako za nasvete kot za celotno razbit budžet. Tole z vabili mi bo tudi prišlo prav. (ProMak)
A se da mogoče k zlatarju nest en zlat prstan, da ga pretopijo in potem iz tega (in belega zlata) naredijo kombinacijo? Bi to šlo? Nimam pojma, kako te stvari potekajo. A ti gravuro v prstane posebej zaračunajo?
Na avteke bova dala samo pentlje, šopek bo moj (to o tem, da ga je treba naročit kot kao samo nek šopek, sem tudi že slišala), pa potem cvetje za njega in za priči. Vabila bova naredila, narezek bomo imeli domač, nočeva nobenega kompliciranja. Saj so nama všeč tiste lepe poroke z ozaljšanimi stoli pod lepim šotorom in na trati in celo familijo na fešti, ampak ti gre potem kar malo na jok, ko veš, da pač ne bo šlo tako. Ampak saj nima veze, midva se imava rada, takole bova naredila, pa potem za familijo poleti en piknik. Ravno včeraj sva se hecala, da bi vse odpeljala v našo najljubšo picerijo, prinesla še eno torto in bi se imeli prav luštno. Te poroke so tok stresne, pa še niti začelo se ni. 🙂
Hvala še enkrat in stokrat. Se ziher oglasim s še kakim vprašanjem. 😉
tudi mene čaka poroka naslednjo leto maja,sem iz radovednosti malo brskala po iternetu kaj pač rabiš in koliko te kaj pride pa me je skoraj na rit vrglo kakšne cene imajo ,ter se odločila da si bom nekaj stvari kar sama naredila, obleko sem kupila pri Lylo prek spleta malo nad koleni telirano zgornji del spredaj in zadaj čipka z belimi bleščicami brez rokavov prav lušna za pogledat, v pasu spredaj je pa kovinska šnola kot pas in zgleda malo na vzven kot da imaš volančke rahle 10cm dolge stala pa me je 20 evrov plus poštnina 2 evra,potem sem si sama zašila tančico dvo delno dve dolžini različni do pasu nekaj kamenčkov eno sponko z kamenčki ter tri vrtnice iz blaga tole meje stalo material 5 evrov vse skupaj in kolegicani mogla verjet da sem jo naredila sama ,drugače pride v trgovini od 70 evrov dalje nič posebnega.
v trgovini Tedi imajo različne vrtnice iz blaga v vrečkah po 4kom stane 1 evro jaz sem si naredila okrase za avto velik srček iz belih in rdečih vrtnic in iz tila trake ,kupila na kile in dala za 6m dolgo in 2,5m široko 10 evrov pri ,fortuni v Mariboruin si iz tega naredila okras za avto spredaj čez selo haubo in dva traka,ter okras zadaj na šipi vrtnica plus kao diamanti veliki2 cm me je to stalo vse skupaj material 10 paketov vrtnic ,kamni, til mogoče 15 evrov ostali til kar mi je ostalo pa sem polovico porabila za vlečko ostalo tila pa bom porabila za okrasitev doma in v gostilni mize ,v tediju imaš okrasne kamne steklene barvne bleščice ter druge kamne vse po 1 evro pa je sigurno kila noter dovolj za 20 ljudi za dekoracijo,tudi ikeano sem si naredila sama za na mizo pred nama tudi iz tila in vtnic iz blaga dolgo130cm pa se sploh ne vidi da je umetno tudi stvari za svate imaš v kiku zelo poceni
oleko za preoblečt sem tudi poceni skozi prišla tudi naročil pri lylo 26 evrov in obojne čevlje 25evrov tako da sem do zdaj kar poceni skozi prišla ker mi je neumno dat ne vem koliko denarja za neke malenkosti ko v resnici ni toliko vredno npr .šopki od 70 par rož ,kot da so zlate ko jim rečeš da je za poroko, vabila en kom 2.50 naredi sama imaš na you tubu kako narediš šopek,frizure vabila malo pobrskaj po iternetu in malo domišlije pa probaš. tale denar raje porabi za kaj druga mogoče za potovanje ali malo boljši žur saj nikjer ne piše kaj točno mora bit na poroki imej tisto kar je tebi všeč ,poglej na moj face book kaj sem si naredila če želiš moj naslov marijana gregorinčič edino tila nimam gori ,pa lep pozdrav ter dosti domišlije ti želim ,danes je poroka kar velik luksuz če se ne znajdeš
tudi mene čaka poroka naslednjo leto maja,sem iz radovednosti malo brskala po iternetu kaj pač rabiš in koliko te kaj pride pa me je skoraj na rit vrglo kakšne cene imajo ,ter se odločila da si bom nekaj stvari kar sama naredila, obleko sem kupila pri Lylo prek spleta malo nad koleni telirano zgornji del spredaj in zadaj čipka z belimi bleščicami brez rokavov prav lušna za pogledat, v pasu spredaj je pa kovinska šnola kot pas in zgleda malo na vzven kot da imaš volančke rahle 10cm dolge stala pa me je 20 evrov plus poštnina 2 evra,potem sem si sama zašila tančico dvo delno dve dolžini različni do pasu nekaj kamenčkov eno sponko z kamenčki ter tri vrtnice iz blaga tole meje stalo material 5 evrov vse skupaj in kolegicani mogla verjet da sem jo naredila sama ,drugače pride v trgovini od 70 evrov dalje nič posebnega.
v trgovini Tedi imajo različne vrtnice iz blaga v vrečkah po 4kom stane 1 evro jaz sem si naredila okrase za avto velik srček iz belih in rdečih vrtnic in iz tila trake ,kupila na kile in dala za 6m dolgo in 2,5m široko 10 evrov pri ,fortuni v Mariboruin si iz tega naredila okras za avto spredaj čez selo haubo in dva traka,ter okras zadaj na šipi vrtnica plus kao diamanti veliki2 cm me je to stalo vse skupaj material 10 paketov vrtnic ,kamni, til mogoče 15 evrov ostali til kar mi je ostalo pa sem polovico porabila za vlečko ostalo tila pa bom porabila za okrasitev doma in v gostilni mize ,v tediju imaš okrasne kamne steklene barvne bleščice ter druge kamne vse po 1 evro pa je sigurno kila noter dovolj za 20 ljudi za dekoracijo,tudi ikeano sem si naredila sama za na mizo pred nama tudi iz tila in vtnic iz blaga dolgo130cm pa se sploh ne vidi da je umetno tudi stvari za svate imaš v kiku zelo poceni
oleko za preoblečt sem tudi poceni skozi prišla tudi naročil pri lylo 26 evrov in obojne čevlje 25evrov tako da sem do zdaj kar poceni skozi prišla ker mi je neumno dat ne vem koliko denarja za neke malenkosti ko v resnici ni toliko vredno npr .šopki od 70 par rož ,kot da so zlate ko jim rečeš da je za poroko, vabila en kom 2.50 naredi sama imaš na you tubu kako narediš šopek,frizure vabila malo pobrskaj po iternetu in malo domišlije pa probaš. tale denar raje porabi za kaj druga mogoče za potovanje ali malo boljši žur saj nikjer ne piše kaj točno mora bit na poroki imej tisto kar je tebi všeč ,poglej na moj face book kaj sem si naredila če želiš moj naslov marijana gregorinčič edino tila nimam gori ,pa lep pozdrav ter dosti domišlije ti želim ,danes je poroka kar velik luksuz če se ne znajdeš