prosim za pomoč
Zaradi zdravstvenih težav ne morem opravljati več svojega poklica (prodajalke), kolega mi je ponudil službo v svojem manjšem podjetju (d.o.o. z 10 zaposlenimi), opravljal naj bi administrativna dela in prenašala podatke v računovodski servis v drugem kraju. Tu pa se mi zatika, ker nimam z računovodstvom nič skupnega me zanima ali se dobi kje kakšna knjiga ali priročnik, da bi malo pogledala. Problem je v tem da se počutim nekoristno, ker velikokrat ne znam niti vprašati v računovodstvu kaj naj storim.
Lep pozdrav in hvala za odgovore.
Če prav razumem, boste le veza med servisom in podjetjem. Knjig in priročnikov je ogromno, nesmiselno jih je pa brati, če nimaš pojma, o čem pišejo. Mislim, da vam bo praksa veliko prinesla: verjetno boste morala pripraviti prejete fakture (pregledati, ali so v skladu z DDV, odtisniti datum prejema, mogoče določiti stroškovno mesto ipd.). Zato boste morali poznati malo osnov Zakona o DDV (kaj mora račun vsebovati), prav gotovo vam bodo pa tudi v rač. servisu povedali, kako mora biti in kaj pričakujejo. Potem boste verjetno operirala z blagajno – tukaj boste morali poznati malo o blagajniškem poslovanju (knjig je kar nekaj) in izpolnjevanju ustreznih evidenc – spet, če je kolikor toliko spodoben rač. servis, vam lahko pomagajo pri teh evidencah… Mogoče boste pripravljala tudi podatke za plače – tukaj je zelo obširno področje – od Zakona o delovnih razmerjih, Uredbi o povračilu stroškov, kolektivna pogodba, refundacije boleznin…. Ampak nič od tega ni tak bavbav, sploh ne v podjetju z 10 zaposlenimi…prvi mesec bo malo težje, potem bo pa vsak mesec malo lažje… Če vam vsaj malo gre od rok administracija, papirna (včasih) vojna in operiranje s številkami, gotovo ne boste imeli večjih težav. Pa saj tudi podjetje ne obstaja od včeraj – malo pregledate za nazaj, kako so pripravljali papirje in dokumente, mogoče je celo oseba, ki je do sedaj to delala… Z malo volje se lahko veliko nauči…potem boste pa tudi že vedela, kaj vprašati in kam pogledati za odgovor…
Upam, da sem vsaj malo pomagala…Srečno!
Da, hvala Amai veliko ste mi pomagali. Sem le veza med podjetjem in računovodskim servisom. V računovodskem servisu je bila ena študentka na praksi, s svojimi izjavami me je čisto razživcirala, tako da sem skoraj obupala. Tudi z vašim spodbudnim sporočilom, da nisem za v staro šaro, sem se v petek okorajžila in v računovodskem serviso to tudi razčistila. Mora mi uspeti.
Hvala in lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.