Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prosim za vašo pomoč!

Prosim za vašo pomoč!

Slišala sem, da ti pri krajšem delovnem času, 4 ure na dan, do otrokovega tretjega leta, obračunajo le polovično delovno dobo za ta čas (v tem primeru le 1,5 leta del. dobe). Ali to drži?

Pa še eno vprašanje. Imam pogodbo za nedoločen čas in v njej naveden delovni čas od 6-14 in od 14-22. Tukaj pa se pojavi problem! Namreč če delam popoldan, nimam varstva za mojega otroka. Sem v precej oddaljeni službi in bi domov prišla komaj okrog 23. ure, takrat pa javni prevoz za varuško ni več mogoč! Ali me delodajalec kljub temu lahko prisili v popoldansko delo?
Najlepša hvala za odgovore!
Še naprej Vam želim veliko uspehov!
Lep pozdrav!

Za delovno dobo to vsekakor ne more držati, saj ste v vsakem primeru v delovnem razmerju cela tri leta in ne samo leto in pol ne glede na število ur, ki jih v tem času opravite. Če bi recimo delali pri določenem delodajalcu od 1.1.2003 do 1.1.2005, vam mora te datume tako tudi vpisati v delovno knjižico – saj ne more vpisati, da ste bili pri njem zaposleni samo od 1.1.2003 do 1.7.2004, če pa to ni res – ni logike.

Lahko pa da je kaj drugače pri kateri izmed drugi “dob” – zavarovalne ipd. Najbolje bo, da preverite na ustreznih zavodih (predvsem na pokojninskem, pa na zavodu za zaposlovanje).

Za popoldansko delo je pa edini možen izhod dogovor z delodajalcem, še posebno, če imate delovnik 14-22 celo napisan v pogodbi. Ponavadi so v tako utemeljenih primerih delodajalci razumevajoči, zato se le poskusite dogovoriti.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pri koriščenju pravice do krajšega delovnika do otrokovega 3 leta plača razliko prispevkov socialna. Na socialni tudi oddate ustrezne vloge.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close