Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis prostočasen

prostočasen

Kaj menite o besedi “prostočasen”? V SSSKJ je ni, ali to pomeni, da beseda sploh ne obstaja in se je ne sme uporabljati?

Vem, da bi lahko zadevo opisno povedala, ampak zaradi ekonomije pisanja in izogibanju ponavljanja me zanima, ali jo smem uporabiti, še posebej, ker sem zmeren pristaš neologizmov in ker, kot smo že ugotovili, je pravni jezik včasih pač čuden.

Primer je pa tak:

Ta dolžnost se lahko glede na okoliščine primera razteza tudi na prosti čas delavca, če bi njegova prostočasna aktivnost utegnila delodajalcu povzročiti veliko škodo.

Lp
Poletna

Še en primer, kjer je res nerodno, če ne smem uporabiti izraza:

Delavci, katerih prostočasne aktivnosti smejo delodajalci nadzorovati, …

Z besedo ni prav nič narobe (od kod ti ta ideja?) in se lahko uporablja tudi v zbornem jeziku.
(prim. Slovenski pravopis, str. 1294 v Delovi izdaji)

Hvala Mirko (sem vedela, da lahko računam nate :), v mojem SSSKJ je namreč ni. Kako sem prišla na idejo? Nisem, popravili so mi jo v mojem tekstu drugi.

LP
Poletna

Vedno na uslugo, za storitve je še čas …

Problem je v tem, da so bila gesla iz SSKJ-ja zbrana skupaj davnega leta 1970. Se pravi, da je nas edini slovar zelo zastarel in mnogokrat neuporaben.

Zalostno.

Ja, zato pa obstaja pravopis, ki v Delovi izdaji stane manj kot pet jurjev, kar so približno tri pice s pirom …

jaz pa sem odprla ta post samo zato, da vidim, kaj za vraga pomeni prostočasen. Prvič slišim, da obstaja ta beseda. Če ne bi bilo napisano v stavku, je ne bi razumela.
Kaj pa bi bilo narobe, če bi lepo razumljivo napisali : aktivnosti v prostem času? Ni čudno, da je pravne tekste težko brati. Kaj je spanje moja nočnočasna dejavnost?

Ja, zato pa obstaja pravopis, ki v Delovi izdaji stane manj kot pet jurjev, kar so približno tri pice s pirom …

P.S.: “prostočasen” ni edini neologizem, ki je bil splošno sprejet (in ga lahko pozna že tisti, ki občasno spremlja medije), takole iz rokava lahko stresem še, npr.: sonaraven, okolj(i)ski, (evropska) petnajsterica itd., ki jih mdr. ni v SSKJ …

Delova izdaja Pravopisa s slovarjem stane 13 tisočakov in ne pet. Samo za informacijo.

Tinca

Hja, se je bilo treba malce podvizati … Se mi pa zdi tudi, da je bila tista cena res samo za naročnike. Ampak, kar hočeš, to dobiš, če te res zanima …

New Report

Close