Protest v Beogradu
daisycutter, 16.03.2025 ob 13:29
a -a, 16.03.2025 ob 13:09
daisycutter, 16.03.2025 ob 12:41
a -a, 16.03.2025 ob 12:32
daisycutter, 16.03.2025 ob 12:00
Anonimno 10944, 16.03.2025 ob 11:52
daisycutter, 16.03.2025 ob 11:44
Anonimno 10944, 16.03.2025 ob 11:13
daisycutter, 16.03.2025 ob 10:41
Dejte mi pomagat, pa naj še kdo poskusi spomnit ali so v zadnjih 20-30 letih katerikoli protesti v svetu kaj spremenili?
Je kakšna vlada odstopila? SO se kakšni zakoni ukinili/vzpostavili?
Jaz se ne spomnim nobenega. Folk pa še kar vzneseno protestira…
Arabska revolucija je spremenila marsikaj.
Ukrajinski majdan in ostali protesti so spremenili oblast.
V SLo so kolesarji pomagal zamenjat oblast, se ti ne zdi?
Čeprav se v večini res zdi,, da protesti ne dosežejo cilja, ti predlagaš da ljudje kar obupajo in odnehajo? Bo to kaj spremenilo?
No ja. Vučič se lepo smeje v vladi naprej, bilo je lepo, dramatično in oh in sploh…ampak – a se ti ne zdi, da bi ljudje morali pogruntati kakšno drugo, bolj učinkovito obliko protesta? Zakaj ponavljati nekaj kar ne deluje? In šteti, ali jih je bilo sto ali dvesto tisoč? Pa kaj?
Recimo tile bojkoti kar lepo delujejo, kolikor jaz vidim situacijo, je fino koga udariti po žepu – kot so ljudje spontano naredili z Muskom na primer..
Karkoli je bolje od nič in mantre “nič se ne da” “nič ne pomaga”, ampak če veš kako udarit Vučiča na način kot svet tolče čez Muska, pa kar povej. Da slišimo in udarimo, no?
Jaz nisem dovolj inteligentna, pojma nimam kako. Sem pa dovolj pametna, da opazim, da tile dramatični množični protesti ne delujejo.
Ne vem, stvar razmisleka. Verjetno bi še kako dal uporabiti internet, sabotaže, bojkoti, internetna gverila? Namesto mene provocirat in štet protestnike, kar na plan z idejami.
Najprej napišeš, da nobeni protesti v zadnjih 20 letih niso delovali, potem ti dajo par primerov, ko so, ti pa kar nadaljuješ s tem, da niso.
Seveda so protesti delovali v zgodovini. Morajo pač biti dovolj množični in vedeti, kaj hočejo. Recimo protesti proti določenemu politiku, ki so ga našli z rokami v marmeladi, zahteva po odstopu. Veliko jih je tako odstopilo po svetu. Je pa res v Srbiji drugačen primer, ko je cela garnitura in cel sistem pokvarjen in mafijski. Tukaj zgraditi nekaj zdravega in poštenega je mission impossible. Ker oni nočejo opozicije na oblasti, ni to cilj. Če bi to bil cilj, bi bil uspeh blizu. Ampak ni to cilj, ker je tudi opozicija lopovska banda.
Če Srbom tole uspe in pride na čelo čisto nekdo drug, ki bo transparentno in odkrito vladal, vse čestitke mladini. Ampak drugače se ne bo dalo kot z državnim udarom, to je jasno že zdaj. Stara garda ne bo kar šla.
Kaj se bo tukaj izcimilo, ni jasno.
Niso primeri ko je delovalo, to so primeri ko “je lahko pomagalo k…”, direktnih rezultatov že dolgo ni več.
Sej je lepo , pa folk se malo druži, pa pojejo, pa ful so duhoviti na transparentnih, pa folk ima občutek da je nekaj naredil, pa enostnot , pa vznesenost, pa prebivalci so futrali študente na pohodu, pa …
…pa? Kaj se je zgodilo?
Kaj se je zgodilo Orbanu, ko so mladi ta teden protestirali? Kaj se je zgodilo na Poljskem, ko so bili ogromni in dolgi protesti proti prepovedi splava? Kaj v Franciji? Je kdo odletel?
Kar se tice državnih udarov – saj to ti je jasno, da je treba najprej spraviti vojsko in policijo na svojo stran? In to brez miljonckov na lagerju ne gre, potem ti je pa že spet jasno, da gre za poseg “od zunaj”….in ne zmaga nekih idealističnih študentov…
To, da so protesti vodili k….. pomeni veliko. Saj ne pričakuješ, da bodo ljudje stavkali, še isti dan bo pa prišel osovraženi vodja in rekel, prav ste imeli, odstopam. Pa ne, da se po svetu ni kaj takega že zgodilo.
https://www.delo.si/novice/svet/po-protestih-odstopil-armenski-premier
https://www.rtvslo.si/svet/srilanski-premier-radzapaksa-po-mnozicnih-protestih-odstopil/626735
https://siol.net/novice/svet/perujski-predsednik-merino-zaradi-protestov-odstopil-538978
Na, samo zadnjih 8 let, prvi trije, ki so prišli pod roko, tega je še veliko.
Konec koncev so protesti odnesli tudi srbskega premierja, ali ne??
Kaj torej praviš? Protesti ne pripomorejo k ničemur, zato je bolje ne protestirati? Think again.
Ok, hvala, za tole sem prosila v prvem postu.
Še vedno pravim, da so protesti precej neučinkovita zadeva. Glede na število protestov, je učinek minimalen.
In ne, moje sporočilo ni “vdajte se v usodo”, ampak “najdimo skupaj nekaj bolj učinkovitega”. Če ne vidiš razlike, pa nič.
Aha, najprej jamraš, da ne pomneš da bi kje na svetu v zadnjih ne vem koliko letih kakšni protesti kaj spremenili in naj ti povemo, če so. In ti napopam gor par primerov, ko so direktno spremenili politiko. Ti pa na to: ja, okej, dobro, ampak so pa protesti vseeno “dokaj neučinkovita zadeva”. In ti bi si izmislila nekaj bolj učinkovitega, samo da ne veš kaj. Ja, dobro jutro, ne. Dokler si daisycutterka ne bo izmislila česa bolj učinkovitega, bi morda pa vseeno protestirali. Ker očitno je BOLJ UČINKOVITO KOT NIČ, kaj meniš?
https://siol.net/novice/svet/romunski-premier-victor-ponta-po-protestih-odstopil-394280
https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/novica/2/240517
A bi še dokazov, da protesti učinkujejo? Seveda, če ne gre za idiotskega Vučića, ta ne bo nikoli odstopil. Kot niti Putin ne bi, ampak on niti v tako pozicijo ne more priti, ker so protesti proti njemu itak prepovedani in protidržavni, haha.
a -a, 17.03.2025 ob 12:42
Aha, najprej jamraš, da ne pomneš da bi kje na svetu v zadnjih ne vem koliko letih kakšni protesti kaj spremenili in naj ti povemo, če so. In ti napopam gor par primerov, ko so direktno spremenili politiko. Ti pa na to: ja, okej, dobro, ampak so pa protesti vseeno “dokaj neučinkovita zadeva”. In ti bi si izmislila nekaj bolj učinkovitega, samo da ne veš kaj. Ja, dobro jutro, ne. Dokler si daisycutterka ne bo izmislila česa bolj učinkovitega, bi morda pa vseeno protestirali. Ker očitno je BOLJ UČINKOVITO KOT NIČ, kaj meniš?
https://siol.net/novice/svet/romunski-premier-victor-ponta-po-protestih-odstopil-394280
https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/novica/2/240517
A bi še dokazov, da protesti učinkujejo? Seveda, če ne gre za idiotskega Vučića, ta ne bo nikoli odstopil. Kot niti Putin ne bi, ampak on niti v tako pozicijo ne more priti, ker so protesti proti njemu itak prepovedani in protidržavni, haha.
Vau, ej zmagal si, boljši si, pametenejši si, genij si, čist si me zabil, sam še ustrelim se lahko, grem si dat vrečo na glavo, kaj si upam POGOVARJAT se z vami geniji…
Eh v bistvu mi dol visi. Imam pa še vedno svoje mnenje, ne boš verjel….
Zelo verjetna uporaba zvočnega topa proti lastnemu narodu še enkrat potrjuje neprimerljivo brezvestnost in nasilnost osebnega režima Vučića. A ne glede na tragične posledice uporabe takega orodja v razmerah, ko protestira več sto tisoč ljudi, nimamo več pravice biti presenečeni, še manj pa biti zadovoljni.
Po poboju petnajstih ljudi na novosadski železniški postaji, teptanju protestnikov po vsej državi, lomljenju čeljusti študentkam z bejzbolskimi kiji, pohabljanju upokojencev na policijskih postajah in ves čas kazanju sredineca celotnemu narodu, mislim, da smo ugotovili, s kom imamo opravka. Tudi uporaba pravega, kaj šele zvočnega topa, ne bi smela nikogar več presenetiti.
In zato je skrajni čas, da zapremo poglavje o sprehodih, pa naj bodo še tako veličastni. Skrajni čas je, da razumemo, da nihče od nas nima pravice bežati pred odgovornostjo in se skrivati za komer koli drugim, tudi študenti, saj lahko ta boj zmagamo le skupaj. In končno, skrajni čas je, da začnemo – vsi skupaj – z resnimi oblikami državljanske nepokorščine, od blokad institucij, prometne infrastrukture, rafinerij, gradbišč do splošne stavke. Vse ostalo bo samo izgovor za šibkost in strahopetnost, do česar pa zaradi te države in njene prihodnosti nimamo pravice, so zapisali v izjavi Nove demokratske stranke Srbije (NDSS).
No, tole je pa čisto frišno in podobna zadeva kot v Srbiji, ščitenje visokih uradnikov pred odgovornostjo, žrtvovali so pa male ribe. S tem, da so Grki veliko bolj vročekrvni očitno kot Srbi. Ampak pri Grkih jih je vsaj 40 šlo pred sodišče, Srbski koruptivni sistem ni niti enega odgovornega postavil na zatožno klop:
Grški premier po protestih zaradi železniške nesreče zamenjal več ministrov
daisycutter, 17.03.2025 ob 12:46
Vau, ej zmagal si, boljši si, pametenejši si, genij si, čist si me zabil, sam še ustrelim se lahko, grem si dat vrečo na glavo, kaj si upam POGOVARJAT se z vami geniji…
Eh v bistvu mi dol visi. Imam pa še vedno svoje mnenje, ne boš verjel….
Aha, lahko bi enostavno rekla, da nisi imela prav.
Pretežko, ne?
Ne gre za to, kdo bo “zmagal” in kdo “zgubil”, gre za to, kaj je res in kaj ne.
Grenivka422, 16.03.2025 ob 11:38
mladi in stari, 16.03.2025 ob 11:28
Grenivka422, 16.03.2025 ob 11:22
Ti protesti so plačani in lažni, večinoma uličarji ki nimajo svojega življenja, mladina je dobila napotke da zrušijo Vučića ker se bori proti kriminalu, piščalke in splakovanje pred kamero. Res so se zavzemali za napredek. 95 procentov državljanov je za Aleksandra in prav je tako. Proti njemu so samo lenuharji in plačani kriminalci. Vse je že znano in jasno. Ni poanta v protestu, ampak kdo stoji za njim.
Oprosti, ampak ko sem včeraj malo gledala po X-u…. še zdaleč niso bili na protestu samo študenti!
Seveda, je izgledalo kot da je cel svet proti Vučiću
Prirejeni posnetki se naredijo namerno, da ljudem dajejo lažen vtis, kot Bergamo z lažnimi krstami. To počnejo vsi svetovni lažni mediji.
V Srbiji je cca 9 mio ljudi, manjšine, samo Črnogorcev (klani) je 800.000. vsak za sebe po svoje vleče. Prava Srbija je osiromašena in pohojena že leta. V Srbiji se je zgrnili ves svetovni kriminal, ki ga ta vlada preganja, ogromno so naredili v tej vladi, kar pa drugim iz prejšnjih vlad NE PAŠE. Kriv pa je padli nadstrešek na železniški postaji.
Oprostite… Upam, da ne verjamete vsemu, kar ste napisali.
a -a, 17.03.2025 ob 12:56
Aha, lahko bi enostavno rekla, da nisi imela prav.
Pretežko, ne?
Ne gre za to, kdo bo “zmagal” in kdo “zgubil”, gre za to, kaj je res in kaj ne.
Ne, še vedno trdim, da so množično protesti zelo neučinkovita reč. Glede na vloženo energijo, čas, denar, pogostnost, število angažiranih ljudi, celo glede na poškodbe ali celo smrtne primere – se doseže smešno malo.
A to, da ima nekdo drugačno mnenje od tvojega ti ne gre po grlu dol? Ti ne morem pomagat.
Meni deluje, da te proteste financira skorumpirana EU. V bistvu se je ozračje dol začelo segrevati, ko so Srbi preprečili ekološko katastrofo, ki bi se zgodila, ko bi jim rio tinto prišel izkopavat litij.
Ne vem, pač, intuicija je taka. Mi je pa žal mladih. Jutri jim poteče tisti zadnji rok, ko se morajo vrniti na predavanja in v šole. Zdaj bodo vsi avtomatično ponavljali letnik. Škoda 1 leta. A si sploh predstavljate, kakšne izgube so to za državno blagajno?
Protesti so se pričeli potem, ko se je zrušil nadstrešek in ko so ugotovili, da ni ‘nihče’ kriv za smrt 15 nedolžnih ljudi. Halo?
———-Za organizacijo takih protestov je treba malo vec kot dan ali dva. In ce so protesti organizirani od zunaj, kar tudi jaz mislim, da so, je treba najti neko pretvezo za proteste. Mislim, da je litij samo del, velik del je povezava Srbije z Rusijo, kar gre mocno v nos Zahodu. Ampak za litij ali za prikljucitev k NATO bi protestiralo zelo malo studentov. Treba je bilo najti problem s custvenim nabojem in so ga nasli. Se spomnis, ko se je pred leti v Italiji zrusil most? Koliko studentov je protestiralo tedne in tedne? Noben. Pa je Italija vsaj tako skorumpirana kot Srbija. Ampak Italija je bila ze zahodna provinca in ni bilo potrebe poslat ljudi na ulice.
Čakaj, kaj sem pravkar slišal: Da so zvočni top žandarmeriji nekaj dni pred protestom odnesli pripadniki BIA? Da so zvočni top preizkusili nekaj dni pred protestom na žandarmerijskem poligonu v Rakovici? Da je iz zvočnega topa streljal pripadnik BIA? .https://x.com/MariMariBGDCHeb/status/1901614288915079507
Takojeto, 17.03.2025 ob 18:35
Naredite vsem uslugo in si top nabijte v svojo lažnivo rit.
Potem ne bo pravega učinka pri prdcu, namreč ritnice naredijo zvok, če jih ločiš, bo samo pihnilo. Isto, kot usta pihajo v trobento, je efekt, brez trobente je pihanje vročega zraka v tri krasne.